Surfen in Nederland: geduld is een schone zaak

De woeste golven met een geluid alsof de zee duizend monsters van Loch Ness bevat, een impactzone waarbij je tegen de zeebodem wordt geduwd en wanneer je een wipe-out hebt, je bikinibroekje op half 11 hangt. Ja dat is dus surfen in Costa Rica, net als vele andere tropische bestemmingen waar we allemaal s’nachts van dromen. Het mooie is, er IS altijd surf.  In de vroege ochtend, in de avond tijdens zonsondergang; de ene keer is het fantastisch en de andere keer een beetje een klotsbak, maar je kunt in principe surfen wanneer je wilt.

Surfen in het onvoorspelbare Nederland: hoe doen we dat?

Ja, dat is wel even andere biscuitinos hier in Nederland. Hier kunnen we, zeker in de zomerperiode, dagen hebben dat de zee ‘flat’ is. Het is niet even je plankie pakken en gaan, misschien moet je een half uurtje wachten en dan is het aan…. nee helaas.

Hoe moet dat dan in ons kikkerlandje?  

We hebben gelukkig allerlei tools om onszelf op de hoogte te stellen van de weercondities. Ik gebruik zelf vaak surfweer.nlwindguru, een beachcam of ik bel even naar de surfschool bij het strand waar ik wil surfen.  Maar hoe lekker is het eigenlijk om gewoon in de auto, bus of zelfs op je fiets te stappen en gewoon te gaan? Huppa, en we zien het wel.  Zo gedacht en zo gegaan; boek in de tas (back-up plan: check), die klamme bus in en als de golven inderdaad prut zijn, dan geniet ik lekker van de zilte zeelucht en mijn leesvoer!

Oh ja, die dag heb ik het boek gelezen trouwens en ‘Geduld is een schone zaak’.. helaas niet lang genoeg gewacht, want later op de dag kwamen dit soort kiekjes voorbij. Be patient and stay stoked peeps!