Gids voor Kanchanaburi: bezienswaardigheden & tips

Zie jij jezelf overnachten op een boot midden op de River Kwai tussen bomen die veel weghebben van de Amazone? Dat is een van de dingen die je kunt doen in Kanchanaburi. Kanchanaburi ligt in het midden van Thailand, zo’n 130/150 kilometer ten westen van Bangkok. De regio van Kanchanaburi is een must voor elke backpacker die Thailand voor het eerst bezoekt en geïnteresseerd is in historie en natuur. Na Bangkok is Kanchanaburi een fijne plek om bij te komen van alle hectiek. In deze blog vind je de beste bezienswaardigheden van Kanchanaburi Thailand, de grootste provincie van Thailand.

Na Bangkok is Kanchanaburi een logische tweede bestemming tijdens je rondreis door Thailand. Toen ik mijn eerste reis door Bangkok maakte vond ik Kanchanaburi een van de beste bezienswaardigheden in Thailand. Mede ook doordat mijn opa als gevangene aan de beruchte spoorlijn werkte. Hoewel Kanchanaburi een heftige geschiedenis heeft, die je ongetwijfeld zult meekrijgen tijdens je bezoek, kun je er ook genieten van de rust na het hectische Bangkok.

1. Loop door Hellfire Pass in Kanchanaburi

Krijgsgevangenen werkten tot diep in de nacht aan de Birma-spoorlijn, soms wel 24 uur achter elkaar.

Helffire Pass (Konyu Cutting) is een bergketen waar doorheen gehakt moest worden. Dit gedeelte van de spoorweg werd bekend als “Hellfire Pass” vanwege de barre en extreem moeilijke werkomstandigheden. Een groot deel van de opgravingen vond plaats met onvoldoende handgereedschap. Omdat het werk op het spoor achterbleef op schema, werd het werktempo verhoogd. Gevangenen moesten diensten draaien tot wel 18 uur. Het ‘gehak’ op de bergketen bij Hellfire Pass werd bekend als de “speedo” -periode.

Toen de Japanners niet tevreden waren met het tempo van het werk, werden gevangenen gedwongen om gruwelijke fysieke straffen te ondergaan, en ongeveer 700 geallieerde gevangenen stierven of werden gedood bij Hellfire Pass. Vandaar de naam dodenspoorlijn.

Britannica.com

De Hellfire Pass kun je als toerist bezoeken om je respect te tonen bij de gedenkplaats. Deze plek is een van de bezienswaardigheden van Kanchanaburi.

De spoorlijn is niet meer in gebruik en je kunt voor een groot deel over de Hellfire pas lopen. Naast deze passage door de bergen is er ook een museum met achtergrondinformatie en aangrijpende verhalen van overlevenden.

Mijn opa uit Indonesië werkte ook aan deze spoorlijn en overleefde gelukkig de oorlog. Zijn (soms behoorlijk gruwelijke) verhalen vertelde hij aan ons door.

Mijn opa uit Indonesië werkte ook aan deze spoorlijn en overleefde de oorlog. Zijn (gruwelijke) verhalen vertelde hij aan ons door.

hellfire pass kanchanaburi

2. Bezoek de Erawan watervallen

Een van de leukere dingen te doen in Kanchanaburi is het bezoeken van de de Erawan watervallen in het Erawan National Park. Deze watervallen bestaan uit zeven treden die je allemaal kunt bezoeken. De hoogste plek is wel 1500 meter. Enige fitheid raden wij je wel aan, want om bij de hoogste plek te komen moet je een behoorlijk steile klim maken. Maar hey, dan kun je wel afkoelen in het water.

  • Entree voor de Erawan watervallen is 200 bath (ong. € 5)

3. Wandel over de bridge over the rivier de Kwai

De River Kwai is bekend vanwege de gebeurtenissen in en van de gelijknamige film The Bridge over the River Kwai. Deze brug is de bekendste bezienswaardigheid van Kanchanaburi en eigenlijk wel een must visit tijdens je bezoek aan Kanchanaburi.

De brug wordt druk bezocht door toeristen en wordt nog enkele keren per dag gebruikt door een trein die over het treinspoor rijdt. Er is naast de brug ook een gezellig marktje te vinden met lokale producten. Koop hier vooral wat lekkers in voor je verdere reis door Thailand.

4. Maak een boottocht met de long tail boot

Een van de leukste dingen te doen op Kanchanaburi vonden wij een tocht over de River Kwai met de longtailboot.

Met een kapitein vaar je over het bruine water langs het amazone-achtige gebied. Een prachtige rit die iedereen in Kanchanaburi moet maken.

Met een kapitein vaar je over het bruine water langs het amazone-achtige gebied.

5. Eten en drinken in Kanchanaburi

Voor eten en drinken in Kanchanaburi ga je naar de nightmarket die elke dag open is. Hier haal je voor weinig geld lekkere Thaise street food. Behalve food kraampjes vind je hier kleding en accessoires. De markt is ook populair onder locals. De leukste straat is Maenamkwai Road, waar je ook veel leuke barretjes kunt vinden.

6. Bezoek Don Rak, de erebegraafplaats

Op Don Rak liggen zo’n 5000 oorlogsslachtoffers begraven, waaronder Nederlanders en waaronder ook familieleden van ons. Ik vond het een gek idee om familienamen op de grafstenen te zien. Alle begraven slachtoffers zijn gestorven tijdens het bouwen van de eerdergenoemde Bridge over River Kwai.

Je vindt deze begraaflaats tegenover het Thailand-Burma Railway Centre Museum

7. Bezoek het JEATH oorlogsmuseum

JEATH staat voor de landen Japan, Engeland, Australie, Thailand en Holland. In dit oorlogsmuseum worden oude krantenknipsels en tekeningen bewaard en vind je een replica van de bamboebarakken waar krijgsgevangeningen in sliepen. Fun fact: het museum wordt onderhouden door monikken van Wat Chaichumphon

Tips voor overnachten in Kanchanaburi

In Kanchanaburi is het leuk om te overnachten aan de rivier de Mae Kong. Wij sliepen in een Thais bootje aan de rivier. De Mekong rivier is ong. 5000 km lang en loopt achtereenvolgend door China, Vietnam, Laos, Thailand en Cambodja. Ben je bang voor gifgroene waterslangen? Dan kun je beter geen biertjes op het terras van de boot nemen 😉 of überhaupt van boten wegblijven.

➽ Bekijk hotels en hostels in Kanchanaburi op Booking.com

Kanchanaburi tips

Hoe kom je in Kanchanaburi

Reizen naar Kanchanaburi

Je kunt op verschillende manieren naar Kanchanaburi afreizen. De gemakkelijkste en goedkoopste manier is met een minivan. Dan heb je nog de keus uit de bus en de trein. 12GO Asia is een handige tool om vluchten, bussen en treinen te vinden naar alle plekken in Azië.Je ziet gelijk wat de goedkoopste opties zijn, hoelang je onderweg bent en je kunt ook online tickets boeken! Vul hieronder de bestemming waar je vandaan komt in en bekijk direct de prijzen!

MinivanBusTrein
De minivan is van Bangkok naar Kanchanaburi en andersom de gemakkelijkste en goedkoopste optie. Dit kost bijna niks en het is sneller, in ruim twee uur ben je in Kanchanaburi. Op 12Go.Asia kun je kaartjes voor de minivan kopen.
De bus vanuit is je tweede optie. Vanaf Bangkok ben je zo’n 3 tot 4 uur onderweg naar Kanchanaburi Kom je vanuit het zuiden van Thailand? Dan stap je over in Ratchaburi. Kom je vanuit Chiang Mai? Dan kun je eerst naar Suphanburi afreizen. De bus kun je via 12Go Asia of het station in Thailand boeken
Met de trein naar Kanchanaburi vanuit Bangkok duurt een uur langer dan met de bus, maar je gaat dan wel over een historische route, namelijk de Death Railway.

Kanchanaburi is goed te reizen van en naar Bangkok. Je kunt met de bus of trein naar Kanchanaburi. De reistijd is ongeveer 3 uur.

Kosten van reizen door Kanchanaburi

In Thailand betaal je met bath (฿). 1 bath is ongeveer € 0,30.

Een vakantie naar Kanchanaburi voor een week kost meestal ongeveer ฿ 6.078 voor één persoon. Dus een reis naar Kanchanaburi voor twee personen kost ongeveer ฿ 12.156 voor een week.

Naar Kanchanaburi met het gezin is vaak goedkoper omdat de prijs vaak daalt doordat kaartjes voor kinderen goedkoper zijn en hotelkamers gedeeld kunnen worden. Reis je over een langere periode langzamer, dan zal ook je dagbudget dalen.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je in Kanchanaburi?

Je beste optie is om vanaf Bangkok naar Kanchanaburi af te reizen. Het plaatsje is goed bereikbaar vanaf Bangkok. Vanaf Bangkok kun je met de taxi, bus of trein naar Kanchanaburi reizen. Je reistijd is ongeveer 3 uur. Bekijk alle opties om naar Kanchanaburi te reizen.

Wat is er te doen in Kanchanaburi

Kanchanaburi heeft verschillende highlights en bezienswaardigheden zoals de rivier de Kwai e verschillende oorlogsmusea. Loop ook door Hellfire Pass of bezoek de Erawan watervallen,