SUMMER SALE - koop nu je outdoorkleding bij Bergfreunde
Klimmer aan de rots van Krabi

Beklim de limestones in Krabi

De eilanden van Thailand zijn niet alleen ideaal om bruin te bakken aan het strand, je kunt er ook goed klimmen in Krabi. Erg goed zelfs. Krabi trekt klimmers over de hele wereld en is een waar klimmersparadijs door de prachtige kalkrotsen aan witte stranden en azuurblauw water. Zowel gevorderde als beginnende klimmers kunnen hier goed vertoeven.

Beginnende klimmers

Als je nog nooit geklommen hebt is het slim om een lesje klimmen te nemen. In Krabi zijn tal van klimscholen waar je een lesje kunt boeken. De kliminstructeurs leren je de technieken van het klimmen onder begeleiding. Je leert jezelf vastmaken, hoe je moet zekeren en gaat voor het eerst alleen de muur op. Met een lampje wijzen de instructeurs vaak de route aan als je vastloopt. Als beginner moet je altijd onder begeleiding met een instructeur klimmen.

Krabi Rock Climbing Railay Beach

Wij kozen ervoor om te klimmen met Krabi Rock Climbing op het schiereiland Railey. Op internet vinden we goede reviews van deze klimschool. Omdat we de dag ervoor zelf naar Railay hadden gekanoed konden we onze klimles ter plaatse bij de klimschool boeken.

Railay is een klein schiereiland voor de Thaise kust tussen Krabi en het prachtige Ao Nang. Het is alleen bereikbaar met de boot of ander watervervoer zoals een kano. De stranden zijn er spierwit en het water is azuurblauw. Als klimmer is het dan ook een heerlijk gevoel om hoog boven de stranden en het water te klimmen.  

Krabi Rockclimbing school:
Locatie: 625/17, Railay Beach, Ao Nang, Krabi, Thailand 81180 (tussen East en West Railay)
Prijs: halve dag – middag of ochtend: 1200 TBH (ong € 35). Hele dag – incl. lunch: 2000 THB (ong € 55). Prijs is inclusief vervoer (heen en terug) van je hotel naar Railay en leenspullen.

Onze eerste klimles in Krabi

De dag van onze klimles worden we door de organisatie van Krabi Rock Climbing opgehaald van ons hotel in Krabi. Die brengt ons naar de haven van Krabi vanwaar we de boot naar Railey East nemen.

Kijk er trouwens ook niet van op als je achterin de pick-up truck aan de auto moet hangen als je van je hotel wordt opgehaald, het is en blijft Azië :)

Vanuit Railey East ben je in een paar minuten lopen bij de klimwinkel van Krabi Rockclimbing en mogen we een klimhelm, schoenen en harnas uitzoeken om te lenen.

Een overbezette klimmuur

Als we op het strand, East Railay Beach, aankomen met onze groep beginnende klimmers, zien we een prachtige rotswand. Ik zie een paar andere groepen klimmers staan en dacht nog: “Een beetje krap, maar wel te doen“.

Omdat we zelf al een keer hadden geklommen in Yosemite weten we nog hoe we moeten zekeren en kunnen we vrij snel aan de slag. We gaan direct de muur op en genieten van het uitzicht achter ons als we weer naar beneden afdalen.

Als de minuten voorbij gaan komen er nog meer klimklassen bij. Op het hoogtepunt klimmen we met een afstand van slechts een meter naast elkaar. Later, als ik zelf lessen neem in Nederland, besef ik me dat het klimmen op een wand wat krapper kan zijn. Het enige vervelende in Krabi tijdens de drukte vond ik dat sommige mensen bijna op dezelfde route boven elkaar klimmen.

Als Luciano van de hoogste klimafdaling naar beneden wilt, kijkt het meisje onder hem een beetje angstig; “Gaat hij bovenop mij landen”, zie je haar denken.

Als ik aan de klimleraar vraag of het altijd zo druk is antwoord hij dat het meestal nog drukker is (40+). Ik val bijna van de rots waar ik op zit.

Klimmen in Krabi: aanrader?

Persoonlijk vond ik de klimles bij Krabi Rock Climbing niet heel denderend. Misschien omdat het in Yosemite wat professioneler was. Misschien omdat het te druk was. Klimmen in Krabi is voor Europeanen spotgoedkoop en vanwege de locatie ook enorm populair. Je zult de muur daarom ook delen met klimmers van andere klimscholen in Krabi en Railay.

Veiligheid

Je moet er rekening mee houden dat Azië andere veiligheidsstandaarden heeft dan Europeanen.

Dat betekent niet dat een klimles onveilig is, de klimschool heeft ook een reputatie hoog te houden, maar bepaalde zaken kunnen net even anders gaan dan we in Europa gewend zijn.

Bijzondere locatie

Als beginner weet ik zeker dat je een mooie tijd zult hebben op de kalkstenen muren. Voor een eerste keer klimmen is een lesje op Krabi een mooie plek om kennis te maken met de klimsport. Na een halve dag kun je de dag mooi combineren met een dagje Ao Nang en strand hangen, zwemmen of eten in een leuk restaurantje.

Klimmen in Krabi is heel vet en goed te doen. Heb je al enige (boulder) klimervaring? Dan komt dat zeker van pas in kracht en zelfvertrouwen. Maar het is geen pre. Een beetje zelfvertrouwen kan geen kwaad en angst voor hoogtes is niet heel handig. Nog nooit geklommen? En een beetje onzeker over hoogtes, of vertrouw je je lichaam niet? Misschien moet je dan even wachten tot je zelf (ervaren) kunt klimmen voordat je voor het klimmen naar Krabi afreist.

Tip: Thuis eerst oefenen met klimmen? Bekijk dan al onze klim & bouldertips.

Uitzicht vanaf de wand

De beste tijd om te klimmen in Krabi

Je kunt het hele jaar door klimmen in Krabi, maar het is altijd goed om je bewust te zijn van de seizoenen zodat je weet wat voor weersomstandigheden je kunt verwachten. 

Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen:

  • van februari tot mei is het warme en droge seizoen.
  • van juni tot oktober is het moessonseizoen (regenseizoen) – Hou er in het regenseizoen rekening mee dat het de meeste dagen vooral heel nat is. Klim daarom in de ochtenden en laat in de middag. Er is dan minder regen en het zou je genoeg tijd moeten geven om 1 a 2 routes te klimmen voordat het weer gaat regenen en de rotsen te nat zijn om te beklimmen. Als je de middagen vrij hebt zijn er een aantal andere activiteiten die je kunt ondernemen in Thailand.
  • van november tot januari is het koele seizoen.

Lees ook: wat te doen in Krabi.

MUST READ: bezoek je Krabi tijdens je backpackreis door Thailand? Bekijk dan ook onze route door Thailand

Hoe kom je het beste in Ao Nang vanaf het mainland

Vanaf het mainland heb je 5 opties:

  1. Vanaf Ao Nang Beach in Krabi kun je een longtailboot naar Ao Tonsai, Haad Phra Nang of Railay-West nemen. Dat kost je ongeveer 100 Baht (retour) per persoon en duurt zo’n 15 minuten. Je koopt een ticket bij het hokje waar de hoofdweg op het strand aankomt (zie onderste kaart). Als je terug wilt loop je naar een standje op het strand of luister naar mannetjes die Ao Nang roepen, niet te missen!
  2. Vanuit Krabi Town kun je een boot vanaf de Chao Fah pier nemen (vlakbij de The Mud Crabs Sculpture). Er zijn tijden beschikbaar maar vol is vol. Het kan dus zijn dat als je aankomt op een vertrektijd, de boot al weg is. Kosten zijn 150 baht
  3. Dan heb je de Ao Nammao pier, bereikbaar met songthaew vanaf Ao Nang of Krabi. Hier nemen de locals vaker de boot dus de boten gaan vaker. Je komt aan bij de pier in Railey-Oost. Een ticket kost 80 baht per persoon.
  4. Je kunt ook een privéboot nemen, hier betaal je uiteraard meer voor, zo’n  1.500 baht vanaf Krabi Town.
  5. Huur een SUP of kano. Bij Ao Nang Beach heb je verschillende opties aan het strand om een kano te huren. Een leuke manier om Ao Nang te ontdekken.
Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Volg ons op Instagram en stuur ons een privébericht.
Vind je onze content leuk?
Volg op Instagram
Voor inspiratie voor je volgende reis!