Doen! Neem de slowboat van Thailand naar Laos

De slow boat van Thailand naar Laos is een populair vervoersmiddelom van Noord-Thailand naar Noord-Laos – Luang Prabang om precies te zijn – te reizen. En dat is niet zo gek. In zo’n 2 uur reis je langs prachtig landschap naar een van mijn favoriete bestemmingen in Laos: Luang Prabang. De slow boat is een gemakkelijke manier om van Thailand naar Laos te reizen.

Als ik denk aan de slow boat van Thailand naar Laos, dan komen er veel herinneringen naar boven. Wat was het een bijzondere bootreis. Maar wat deed mijn kont achteraf pijn door het zitten op houten bankjes. Op internet gaan er wisselende verhalen rond over de slowboat, hieronder lees je mijn ervaring + tips voor het nemen van de slowboat.

Chiang Khong Thailand

De slow boat naar Laos vertrekt van uit Chiang Khong, het grensstadje tussen Thailand en Laos.

Chiang Khong heeft een lange straat waar je alle ho(s)tels, restaurants en bars aan vindt. De meeste reizigers die je hier ziet kom je de rest van je trip door Laos ongetwijfeld vaker tegen. Zelf in Vietnam kwamen wij nog veel reizigers van de slow boat tegen. Erg gezellig en net alsof je in een dorp woont omdat je ineens allemaal mensen kent.

Kan ik de slowboat naar Laos boeken via een reisorganisatie?

Ja, er zijn in elke plaats veel bureaus die dit voor je kunnen regelen. Soms kan je het bij je accommodatie regelen voor dezelfde prijs als een reisorganisatie. Vraag ernaar bij de receptie.

De boot boeken via Riksjatravel

Deze slowboatreis kun je ook als “bouwsteen” (onderdeel van een reis) aanvragen bij het Nederlandse reisbureau Riksja Travel. Bekijk deze optie en prijzen op Riksjatravel.nl

Zo kom je in Chiang Khong

Voor een paar euro (ong. 8.10 p.p.) ben je vanaf Chiang Mai in Chiang Khong (6 uur). Van Chiang Rai naar Chiang Khong ben je ongeveer 3,5 uur onderweg en vanaf Pai naar Chiang Khong zo’n 9 uur.

Tip: zoek je nog een leuk hostel in Chiang Khong voordat je de boot op stapt? Sleep In Well heeft voor € 10,- al comfortabele kamers.

Rooster, tickets en kosten van de slow boat

Allereerst, gelukkig hoef je de slowboat door Laos niet ver van te voren te plannen. De boot vertrekt tegenwoordig dagelijks rond 11 uur van het plekje Chiang Khong in Noord-Thailand naar Luang Prabang. De boot van Thailand naar Laos doet er twee dagen over, inclusief overnachting. Onderweg stop je in het dorpje Pakbeng. De eerste dag zal je zo’n 7 uur varen en de tweede dag iets minder.

Wij kochten het ticket voor de boot bij het hostel in Chiang Mai waar wij toen overnachten. Daar zat ook het vervoer naar de boot, overnachting onderweg in Pak Beng en visumkosten in. Dit is e gemakkelijkste manier om de slowboat te nemen omdat alles voor je geregeld is. De kosten voor de slow boat zijn tegenwoordig zo’n € 30,- tot € 40,- exclusief visumkosten. Om Laos binnen te komen moet je een visum regelen.

Tips voor de slow boat

  • Koop van te voren eten en drinken. Op de boot is het zeker te verkrijgen, maar stukken duurder.
  • Ga niet naast de machinekamer zitten omdat dat heel veel lawaai oplevert.
  • Zorg dat je een kussentje of iets dergelijks hebt want boy had ik een last van mijn kont na twee dagen op een houten bank zitten.
  • Een reis van Thailand naar Laos is het gemakkelijst te regelen via een van de lokale reisorganisatie.

Mijn ervaring met de slow boat

De bootreis is een bijzondere ervaring. Langs het water zie je vissers, huisjes, tempels en wij zagen ook een dode koe (iets minder leuk) in het water liggen. Het leuke aan de bootreis vind ik toch echt wel dat je ziet hoe de mensen langs de Mekong rivier leven. Een bijzondere ervaring. Het water is bruin en zo nu en dan komen er prachtige bergen te voorschijn. Als beginnende backpacker in Azië is deze bootreis zeker een aanrader omdat je ook een andere kant krijgt te zien dan alleen de steden.

In Pakbeng, je eerste stop zijn er genoeg hostels om te overnachten.

Pas trouwens op voor de mensen die je tas van de slow boat proberen te tillen. Ze vroegen ons gelijk geld voor het tillen, en dan terwijl ik er niet om vroeg. Jaja, overal proberen ze wat geld van je af te troggelen.

In Pakbeng vind je ook een leuke bar, Happy Bar, de ontmoetingsplek voor backpackers van de slow boat.

Eenmaal aangekomen in Luang Prabang moet je nog uitkijken voor alle locals die geld aan je willen verdienen. Wij liepen zelf met onze backpacks een klein stukje het dorpje in om een hostel te zoeken.

Ben jij van plan naar Laos te gaan? Ik ben benieuwd naar je verhalen!

FAQ

Hoelang duurt de slow boat?

Je doet er twee dagen + een overnachting over. Onderweg stop je in het dorpje Pakbeng. De eerste dag zal je zo’n 7 uur varen en de tweede dag iets minder.

Waar koop je een ticket?

Koop zelf een ticket voor de slow boat naar Laos. Maar vind je dit niet fijn, dan is een bootticket ticket bij verschillende reisbureau’s of het hostel waar je slaapt te koop. De boottickets regel je ook gemakkelijk vanuit vanuit een andere stad of in Chiang Khong. Bijvoorbeeld als je liever in het hoogseizoen er zeker van wilt zijn dat je een ticket hebt.