SUMMER SALE - koop nu je outdoorkleding bij Bergfreunde
Brug in Laos

Doen! Neem de slowboat van Thailand naar Laos

De slow boat van Thailand naar Laos is een populair vervoersmiddelom van Noord-Thailand naar Noord-Laos – Luang Prabang om precies te zijn – te reizen. En dat is niet zo gek. In zo’n 2 uur reis je langs prachtig landschap naar een van mijn favoriete bestemmingen in Laos: Luang Prabang. De slow boat is een gemakkelijke manier om van Thailand naar Laos te reizen.

Als ik denk aan de slow boat van Thailand naar Laos, dan komen er veel herinneringen naar boven. Wat was het een bijzondere bootreis. En wat deed mijn kont achteraf een pijn. Op internet gaan er wisselende verhalen rond over de slowboat, hieronder lees je mijn ervaring + tips voor het nemen van de slowboat.

Chiang Khong Thailand

De slow boat naar Laos vertrekt van uit Chiang Khong, het grensstadje tussen Thailand en Laos.

Chiang Khong heeft een lange straat waar je alle ho(s)tels, restaurants en bars aan vindt. De meeste reizigers die je hier ziet kom je de rest van je trip door Laos ongetwijfeld vaker tegen. Zelf in Vietnam kwamen wij nog veel reizigers van de slow boat tegen. Erg gezellig en net alsof je in een dorp woont omdat je ineens allemaal mensen kent.

Zo kom je in Chiang Khong

Voor een paar euro (ong. 8.10 p.p.) ben je vanaf Chiang Mai (6 uur), Chiang Rai (3,5 uur) en Pai (9 uur) zo in Chiang Khong.

Zoek je nog een leuk hostel in Chiang Khong? Sleep In Well heeft voor €10 al comfortabele kamers.

Rooster, tickets en kosten van de slow boat

Allereerst, gelukkig hoef je de slowboat door Laos niet ver van te voren te plannen. De boot vertrekt tegenwoordig dagelijks rond 11 uur van het plekje Chiang Khong in Noord-Thailand naar Luang Prabang. De boot van Thailand naar Laos doet er twee dagen, inclusief overnachting, over. Onderweg stop je in het dorpje Pakbeng. De eerste dag zal je zo’n 7 uur varen en de tweede dag iets minder.

Wij kochten het ticket voor de boot bij het hostel waar wij toen overnachten. Vaak wordt dan ook het vervoer naar de boot geregeld. De kosten voor de slow boat zijn tegenwoordig zo’n €30-40 exclusief visumkosten (2018). Om Laos binnen te komen moet je een visum hebben.

Tips voor de slow boat

  • Koop van te voren eten en drinken. Op de boot is het zeker te verkrijgen, maar stukken duurder.
  • Ga niet naast de machinekamer zitten omdat dat heel veel lawaai oplevert.
  • Zorg dat je een kussentje of iets dergelijks hebt want boy had ik een last van mijn kont na twee dagen op een houten bank zitten.

Mijn ervaring met de slow boat

De bootreis is een bijzondere ervaring. Langs het water zie je vissers, huisjes, tempels en wij zagen ook een dode koe (iets minder leuk) in het water liggen. Het leuke aan de bootreis vind ik toch echt wel dat je ziet hoe de mensen langs de Mekong rivier leven. Een bijzondere ervaring. Het water is bruin en zo nu en dan komen er prachtige bergen te voorschijn. Als beginnende backpacker in Azië is deze bootreis zeker een aanrader omdat je ook een andere kant krijgt te zien dan alleen de steden.

In Pakbeng, je eerste stop zijn er genoeg hostels om te overnachten. Ik herinner me nog dat wij ergens aten en ik voor het eerst een rat over de planken in het restaurant zag lopen. Gedachtes uit dacht ik nog. Het blijft een mooi verhaal als je iemand hoort zeuren over een vies restaurant in Nederland.

Pas trouwens op voor de mensen die je tas van de slow boat proberen te tillen. Ze vroegen ons gelijk geld voor het tillen, en dan terwijl ik er niet om vroeg. Jaja, overal proberen ze wat geld van je af te troggelen.

In Pakbeng vind je ook een leuke bar, Happy Bar, de ontmoetingsplek voor backpackers van de slow boat.

Eenmaal aangekomen in Luang Prabang moet je nog uitkijken voor alle locals die geld aan je willen verdienen. Wij liepen zelf met onze backpacks een klein stukje het dorpje in om een hostel te zoeken.

Ben jij van plan naar Laos te gaan? Ik ben benieuwd naar je verhalen!

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de slow boat?

Je doet er twee dagen + een overnachting over. Onderweg stop je in het dorpje Pakbeng. De eerste dag zal je zo’n 7 uur varen en de tweede dag iets minder.

Waar koop je een ticket?

Koop zelf een ticket voor de slow boat naar Laos. Maar vind je dit niet fijn, dan is een bootticket ticket bij verschillende reisbureau’s of het hostel waar je slaapt te koop. De boottickets regel je ook gemakkelijk vanuit vanuit een andere stad of in Chiang Khong. Bijvoorbeeld als je liever in het hoogseizoen er zeker van wilt zijn dat je een ticket hebt.

Vind je onze content leuk?
Volg op Instagram
Voor inspiratie voor je volgende reis!