5x de leukste wijken van Istanbul

Als er één stad is die de titel van poort tot Europa en Azië kan claimen, dan is het wel Istanbul. Istanbul strekt zich uit over twee continenten en is een stad verdeeld door de smalle “waterweg” die bekend staat als de Bosporus. De stad omarmt de mix van Europese en Aziatische cultuur en bezoekers voel de contrasten om elke hoek.

1. Bezoek het district Eminönü

Het district Eminönü bestaat uit Sulthanahmet en Beyazit. Het is de haven waar je de boot naar Karaköy kan nemen. In het distric Eminönü vind je de Gouden Hoorn, het Eminönüplein de Nieuwe Moskee, de kleurrijke bazaar volop met kruiden en de drukke Galatabrug.

De wijk Sultanahmet zal je vast en zeker bezoeken tijdens een citytrip Istanbul. Dit is namelijk het historische hart van de stad en dé plek voor sightseeing. Je vind hier o.a. de Aya Sophia, de Blauwe Moskee, Basilica Cisterne en het Topkapi Paleis. Deze hoogtepunten zijn omringd met drukke straatjes, restaurantjes en toeristische winkels. Plan zeker minimaal één volle dag in om deze wijk te ontdekken.

2. Dompel je onder in de drukte van Taksim

De wijk Taksim is gelegen in het district Beyoglu en is het moderne hart van Istanbul. Onder andere het Taksimplein en de bekendste winkelstraat van de stad, Istiklal Cadessi, zijn gelegen in deze wijk.  Taksim is werkelijk op elk moment van de dag (of nacht) druk en chaotisch. Je komt hier vooral om te shoppen of uit te gaan. De keuze uit winkels is enorm en in de nachtelijke uurtjes kan je kiezen uit een tal aan café’s, clubs en rooftopbars. Een populaire activiteit is een ritje in het oude Beyoglutrammetje, die over de Istiklal Cadessi rijdt.

3 Eminönü

Om verwarring te voorkomen: het district Eminönü bevat meerdere wijken zoals Sulthanahmet en Beyazit, maar de wijk Eminönü is het gebied aan het water van de Gouden Hoorn, met het levendige Eminönüplein als middelpunt.  Hoogtepunten van deze wijk zijn onder andere de Nieuwe Moskee en de kleurrijke kruidenbazaar, maar de bekendste highlight is toch wel de Galatabrug, die de wijk Eminönü met de wijk Karaköy verbindt. Aan de voet van de Galatabrug is het werkelijk áltijd druk. Eet hier ook zeker een broodje vis. Erg populair bij de locals en dus een ware belevenis.

4 Kadiköy

Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder de ferry naar het Aziatische deel van Istanbul te nemen. Steek de Bosporus per ferry over naar Kadiköy, de populairste wijk van het Aziatische deel van Istanbul. De sfeer is hier anders dan in het Europese deel. Wij ervaarden hier een relaxte sfeer waar mensen sneller een tattooshop binnenlopen, om maar een voorbeeld te noemen.

Neem de ferry tijden zonsondergang voor het allermooiste uitzicht over de moskeeën, de skyline van Sultanahmet. Kadiköy is leuk om te shoppen en een terrasje te pakken.

5 Karaköy

Aan de overkant van Eminonü en Sultanahmet ligt de levendige, historische wijk Karaköy. Deze wijk is een hotspot voor jonge Turken en enorm in opkomst.

De mooiste bezienswaardigheid van deze wijk is de 66 meter hoge Galatatoren, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de vele moskeeën.

In dit deel van de stad vind je ook Museum Istanbul Modern waar je een mooie regenboogtrap vindt. Karaköy is verder erg leuk om doorheen te wandelen en vis te eten langs de waterkant.

6 Ortaköy

Aan de over van Bosporus vind je de gemoedelijke wijk Ortaköy. In de avonden is deze wijk vooral een leuke highlight omdat je uitzicht hebt op de mooi verlichte Bosporusbrug.

Ook is dit de wijk om uit eten te gaan bij één van de vele restaurants en moet je vooral de lokale specialiteit Kumpir (gevulde aardappel) proberen. Verder kun je in deze wijk goed uitgaan in clubs zoals het trendy Reina.

7. Bezoek Eyüp

Eyüp was in het verleden een dorp, maar is nu een buitenwijk van Istanbul. Ben je de drukte zat, breng dan een bezoek aan deze rustige wijk. Eén van de hoogtepunten van deze wijk is de Eyüp Sultan Moskee. Deze moskee is onder de doorsnee toerist niet bekend, maar onder de moslims des te meer. Dit is namelijk op Mekka, Medina en Jeruzalem na het belangrijkste bedevaartsoort binnen de Islam. De begraafplaats van Eyüp is indrukwekkend gelegen op een heuvel. Een must do is een bezoek aan het Pierre Loti Café (en dan het liefst per kabelbaan). Drink daar thee tussen de locals en geniet van een spectaculair uitzicht over de Gouden Hoorn.

De blauwe moskee en Hagia Sofi, klinkt cliché, maar het is very impressing!

Als je op de foto zou gaan
Raad ik je niet aan om bij de fonteinen voor Ayasofya te gaan, het is daar altijd vechten om een mooi plaatje, ach ja op welke toeristenplek niet.

Geniet van een drankje of hapje onder de Galatabrug

Bestel lekker local eten bestellen onder de Galatabrug op Oosterse kussens.

Ga naar de Prinseneilanden

De Prinseneilanden, een eilandengroep bestaande uit negen eilanden in de Zee van Marmara, onderdeel van Istanboel, waren ooit verbanningsoorden voor Byzantijnse prinsen. Vandaag de dag is het een onderkomen van de rijke inwoners van Istanboel die gedurende de zomermaanden in hun 19e-eeuwse huizen verblijven. Auto’s zijn er sinds 1928 verboden, alleen de politie en het stadsbestuur beschikt over gemotoriseerd vervoer. Het vervoer gaat per paard, koets of fiets. In de zomermaanden tellen de eilanden circa 40.000 bewoners. In de wintermaanden verblijven er slechts circa 6.500. Doe je door de boot te nemen naar de Prinseneilanden aan de Aziatische kust. Huur oerhollands een fiets en geniet onderweg naar de rotsen van enorme villa’s. Als je geduld hebt spot je net als ik, voorbij springende dolfijnen, aaamazing!

Reistips Istanbul

Istanbul op de grens van Azië én Europa ligt? De lente het beste moment is om Istanbul te bezoeken? Je er gewoon geweest moet zijn?

De beste manier om de stad te verkennen

Lopend, en je kan het treintje proberen. Vanuit Istiklal Caddesi -dé winkelstraat- naar de Galatbrug lopen is ook erg leuk (laat je slippers wel thuis, het is behoorlijk stijl).