Wat te doen op Big Island: bezienswaardigheden, de vulkaan en meer tips

Big Island is van de meest bijzondere eilanden van de Hawaïaanse eilandengroep. Van zwarte en groene stranden, tot opgedroogde lava, prachtige snorkelplekken, imposante bergen en watervallen die van meters hoog naar beneden kletteren. De natuur op Big Island is overweldigend. Wat kun je allemaal doen op Big Island? Lees snel verder voor de mooiste bezienswaardigheden van Big Island, leuke dingen te doen en handige Big Island reistips.

Big island, Hawaii bezienswaardigheden

We hebben in deze gids de bezienswaardigheden en activiteiten opgedeeld in oost (Hilo) en west (Kailua-Kona). Omdat het eiland erg groot is, is het handiger om je verblijf ook op te delen in deze twee delen. Op deze manier kun je alle bezienswaardigheden van The Big Island bekijken en hoef je niet al te ver te rijden vanaf je basis. Voor een week raden wij je aan om 4 nachten in Hilo en 3 in Kailua-Kona te verblijven.

Bezienswaardigheden vanaf Kailua-Kona

1. Loop naar het James Cook Monument

Maak een hike naar of doe een snorkeltour bij het Captain James Cook Monument. Als je deze wandeling maakt kun je ook net als ons je snorkelspullen meenemen. Aan het einde van de trail vind je het James Cook Monument, waar je een verfrissende duik kunt nemen.

Het monument zou de plaats zijn waar Captain Cook vermoord is door de originele bewoners van Big Island.

Een ander leuk idee is het huren van een kanoe en zelf naar het James Cook standbeeld te kanoën.

Je vindt dit momument bij Kealakekua Bay Marine Life. Ik ben zelf geen snorkelaar (door een vissenfobie) maar mijn vriend zei dat ik in ieder geval één keer door de snorkelbril moest kijken. En hij had gelijk: de bodem is one of a kind. De structuur van de bodem is door de vulkanen zo apart, alsof je boven een kunstwerk snorkelt. De bodem lijkt op stukken.

De structuur van de bodem is door de vulkanen zo apart, alsof je boven een kunstwerk snorkelt.

2. Bezoek de gekleurde stranden

Op Big Island zijn stranden te vinden in bijna elke kleur. Zo zijn er op redelijke rij-afstand van Kona een zwart (Punaluʻu Beach) en groen strand (Papakōlea Green Sand Beach) te vinden die redelijk bij elkaar in de buurt liggen. Het is een opmerkelijk gezicht om palmbomen te zien staan op het zwarte zand. Op het strand zie je ook een Baywatch-achtig huisje en veel toeristen. Wat opvalt in Hawaii is dat bijna elke populaire zwemplek voorzien is van een strandwacht.

3. Ga klif-jumpen

Na het zwarte strand rij je door naar South Point Cliff Dive waar je kan cliff jumpen of anderen kan aanmoedigen om te duiken. Je vindt rondom deze klif ook veel vissers en heel mooi uitzicht op over de zee en er op sommige stukken rots zie je water wat een heel gaaf gezicht geeft.

4. Wandel door Waipi’o Valley

Wai-pi’o betekent gebogen water in de Hawaiiaanse taal. 
Waipi’o (of Waipio) Valley is genoemd naar de rivier die door deze vallei loopt. Dan rivier splitst in het dal in ‘vingers’, elk met een eigen waterval. Vanuit het uitzichtpunt over de vallei zul je deze watervallen echter niet zien. Je kunt deze watervallen vanaf de toegangsweg naar beneden in de vallei zien, maar het beste uitzicht over de watervallen krijg je vanaf het Muliwaipad, dat een hele zware hike is.

Bezienswaardigheden vanaf Hilo

5. Bezoek Rainbow Falls en Onomea Bay Trail

Afhankelijk van waar je verblijft kun je de eerste dag aan de westkust doorbrengen door de Onomea Bay Trail te lopen en eventueel doorbrengen in de dichtbijgelegen Botanische tuin.

De Onomea Bay Trail vond ik zelf een van de mooiste hikes in Hawaii door de enorme veelzijdigheid van planten en de ruige kust.

Op de terug weg kun je de Rainbow Falls bezoeken. Een kleine waterval aan de rand van het stadje Hilo. 

Rainbow Falls

6. Fiets door Hawaii Volcanoes National Park

Voor dag 5 moeten we vroeg op want we gaan fietsen door het Hawaií Volcanoes National Park. Rij in de ochtend naar Kalapana en huur een fiets bij een van de vele fietsverhuurders. Wij huurden onze fiets bij Kaimu Rentals en fietsen om 5 uur ’s nachts eerst naar Kupapau Point voor uitzicht op het lava dat de zee in stroomt. Je kunt ook een boottour maken die je vlakbij de lava brengt.

Kupapau-Point
Lava op Big Island

Een stuk spectaculairder is om na dit uitzichtpunt te hiken over lava. Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n bizarre, maar ongelooflijk vette hike gemaakt. Dit moet wel een van de mooiste bezienswaardigheden van Big Island zijn.

Bezoek een nationaal park

Big Island is een plek waar je prachtige natuur vindt. Deze vind je onder andere in de nationale parken, maar ook in stranden in gekke kleuren, watervallen en vulkanische gesteente. 4 (van de 5) nationale parken in Hawaï vind je op Big Island en dat maakt het zeker een eiland dat de moeite waard is om te bezoeken. Daarnaast vind je op Big Island, 14 staatsparken en een nationale historische route van 282 km.

Meer over de nationale parken op Big Island.

Big Island reistips

Waar te verblijven op Big Island

Bij een verblijf op Big Island is het belangrijk om te weten waar je moet zijn. Het eiland is groot en divers, dus kiezen kan lastig zijn. Op Big Island slapen de meeste reizigers in Kona en Hilo. Lees ook onze tips voor waar te verblijven op Big Island.

Vervoer op Big Island

Om jezelf te vervoeren op Big Island raden wij aan om een auto te huren. Alleen al de grootte van het eiland maakt het de moeite waard om op op je eigen manier te verplaatsen. Er is op Big Island openbaar vervoer in de vorm van de Hele-On bus. Dit systeem biedt alleen beperkte vervoersmogelijkheden op het eiland. Wil je geen auto huren, er zijn ook rondleidingen die je naar veel van de belangrijkste bezienswaardigheden en bestemmingen kunnen brengen. Lees meer over het huren van een auto op Big Island en alternatieven.

Scroll naar boven