Route West-Amerika: De Pacific Coast Highway Roadtrip

De Pacific Coast Highway, ook wel Highway One of Highway 101 genoemd, is een adembenemende kustweg die door het zuiden van Californië loopt. De route is perfect gelegen tussen San Francisco en Los Angeles, twee steden waar je vanuit Nederland relatief goedkoop naartoe kunt vliegen. Deze route is een populaire keuze voor een roadtrip door Amerika. In deze blogpost delen wij een route langs de Highway 101 met de mooiste plekjes om te stoppen.

Highway 101 road trip

De Pacific Coast Highway, ook wel Highway One of Highway 101 genoemd, is een van de bekendste wegen van de Verenigde Staten. Het mooiste stuk van de route ligt tussen Carmel-by-the-Sea en Morro Bay. Wij bezochten de Pacific Coast Highway tijdens onze roadtrip door West-Amerika, die in totaal 1,5 maand duurde. In dit artikel delen wij een route voor een 7-daagse roadtrip langs de Pacific Coast Highway. De meeste reizigers trekken voor deze route twee dagen uit, maar dan worden San Francisco en Los Angeles vaak buiten beschouwing gelaten.

Roadtrip Pacific Coast Highway

San Francisco

Waar kun je je roadtrip langs de Pacific Coast Highway beter beginnen dan rijden over de Golden Gate Bridge? In San Francisco is zoveel te doen dat we er nog een hele blogposts over moeten wijden. Ben je voor het eerst in San Francisco? Dan kun je een bezoek brengen aan Alcatraz Island, Fisherman’s wharf en een kopje koffie doen op Union Square. En natuurlijk moet je een ritje met de beroemde tram van San Francisco maken.

Extra: nog niet klaar met je roadtrip langs de kust? Bezoek na San Francisco ook Yosemite National Park.

De beste ho(s)tels in San Francisco

In San Francisco betaal je snel de hoofdprijs en slaap je zo in de verkeerde buurt. Hotels in San Francisco zijn over het algemeen, helaas, ontzettend duur. Wij sliepen in een redelijk betaalbaar hotel, op de rand van SoMa, een prima buurt in San Francisco.

In welke wijk je verblijft in San Francisco bepaalt voor een groot deel je ervaring met de stad. Het loont dan ook om de juiste wijk te kiezen om te verblijven in San Francisco.

→ Bekijk de leukste wijken van San Francisco (en waar je niet wilt zijn)

Santa Cruz

Na San Francisco rij je door naar Santa Cruz aan de westcoast van Californie, Amerika. Dit surfersdorpje heeft een heerlijk jaren 60 vibe. Voordat je in Santa Cruz aankomt kun je nog een paar stops maken bij Half Moon Bay. Half Moon Bay is perfect voor het spotten van grijze walvissen, surfen en bekend van de torenhoge sequoia bomen aan de kust. Maak ook een stop bij Half Moon Bay Brewery voor een lekker biertje.

Santa Cruz ligt op maar 90 minuten rijden van San Francisco maar heeft een totaal andere vibe. In Santa Cruz moet je over de Santa Cruz Beach Boardwalk lopen – waar een ouderwetse Americana-sfeer hangt. Bekijk de vuurtoren aan het strand en loop langs de promenade. De Mystery Spot – een verzameling vreemde fenomenen uit de afgelopen 70 jaar is ook een leuke bezienswaardigheid. Vintage shoppen? Ga door naar Pacific Avenue. Eten doe je bij de Wharf, een leuke plek met restaurants en winkels.

Tip: slaap bij Henry Cowell Redwoods State Park Campground in de buurt van Santa Cruz voor een echt Amerikaans campinggevoel. WIl je net als ons tussen de sequoia’s slapen? Maak dan een stop in Big Basin Redwood National Park

Big Basin

Monterey

Monterey is een historisch stadje met veel sporen uit het Spaanse koloniale verleden. De stops die je in dit stadje kunt maken zijn Fisherman’s Wharf voor het spotten van zeeleeuwen. Verder kun je naar het bekendste aquarium van Amerika: Monterey Bay Aquarium, maar wij zijn zelf niet zo’n fan van dierentuinen en aquaria. In Monterey kun je ook lekker eten aan Cannery Row, waar je veel eettentjes en souvenirwinkeltjes vindt.

De populairste bezienswaardigheid in Monterey is de 17 Mile drive over het Monterey-schiereiland. In zo’n twee uur rij je naar Lone Cypress,
een boom uit een cipressoort, een Montereycipres. De boom is zo’n 250 jaar oud en wordt de laatste 65 jaar met kabels op z’n plek wordt gehouden.
De Lone Cypress staat op een heuvel in Pebble Beach, Californië.

Rij ook door naar Carmel voor veel leuke kleurrijke huisjes en kunstgalerieën.

Big Sur

De bekendste bezienswaardigheid van de Highway One is Big Sur. Big Sur is een uitgestrekt natuurgebied met een prachtige kustlijn, ruige zee en kolonies van zonnende zeeleeuwen. Big Sur is een niet te missen stop tijdens je Pacific Coast Roadtrip. Er zijn verschillende stops in Big Sur die je kunt maken, zoals Bixby Bridge en Julia Pfeiffer Burns State Park. Verder kun je in Big Sur mooie korte wandelingen maken die je prachtig uitzicht geven over de ruige kust met azuurblauw water en hagelwitte stranden.

San Simeon

San Simeon staat bekend om het rotslandschap en bossen met de torenhoge redwoods. De groote bezienswaardigheid in San simeon is Hearst Castle. Dit kasteel werd gebouw in opdracht van de steenrijke krantenmagnaat William Randolph Hearst. Dit kasteel heeft 56 slaapkamers, 61 badkamers, een privédierentuin, twee zwembaden en veel meer.

Rij ook door naar Piedras Blancas voor de zee-olifanten.

Morro Bay & Morro Rock

Morro Bay staat bekend om Morro Rock. Deze vulkanische rots heeft een vorm van een tulband en is miljoenen jaren oud. De rots ligt midden in de baai dat omgeven is door andere rotsen. De Portugese ontdekkingsreiziger Juan Rodríguez Cabrillo noemde de rots ‘El Moro’, omdat het leek op het hoofd van een Moor.

Morro Rock is de eerste van negen vulkanische toppen – ook wel de Nine Sisters genoemd. De mooiste bezienswaardigheid is de rots en die kun je het beste zien door een kajak te huren en om Morro Rock heen te kajakken.

Los Angeles

Los Angeles

Je laatste stop is Los Angeles (LA). La is de op één na grootste stad van Amerika en bestaat als het ware uit aan elkaar gegroeide kleinere steden zoals Hollywood, Bel Air, Beverly Hills en Venice. In Los Angeles kun je fietsen langs Venice Beach, wandelen naar de bekende Hollywood letters, lekker eten en naar Warner Bros Movieworld.

Extra: roadtrip verlengen

Rijd over de Highway One van noord naar zuid. Zo kun je gemakkelijk stoppen langs verschillende uitkijkpunten aan de kust. Vanuit Los Angeles kun je dan een route richting het binnenland nemen. Sla alvast deze route langs nationale parken op:

  • Yosemite National Park: een van de meest populaire nationale parken in de Verenigde Staten, bekend om zijn gigantische sequoia’s, watervallen en gletsjers.
  • Sequoia National Park: een ander park met gigantische sequoia’s, evenals het Kings Canyon National Park.
  • Death Valley National Park: een woestijnpark met een uniek landschap, waaronder de laagste punt in Noord-Amerika.
  • Joshua Tree National Park: een park met unieke rotsformaties, waaronder de Joshua-boom.
  • Grand Canyon National Park: een van de zeven wereldwonderen, met een gigantische kloof die is uitgesleten door de Colorado-rivier.

Deze route is ongeveer 4.000 kilometer lang en duurt ongeveer twee weken om af te leggen. Je kunt de route natuurlijk aanpassen aan je eigen interesses en tijdsbudget. Bekijk deze roadtrip route door West-Amerika om inspiratie op te doen.

Zelf over de Highway 1 rijden

Wil je zelf deze schitterende kustroute rijden en vind je het fijn om je reisdagen vooraf al te plannen? Kijk dan eens bij Tenzing Travel. Op hun website vind je ter inspiratie een aantal voorbeeldreizen door Zuidwest-Amerika, maar alles is op maat te maken. Je kunt je reis dus precies zo samenstellen zoals je wilt!

→ Bekijk alle Amerika reizen

Joshua Tree

Meer Amerika Roadtrip tips? Lees dan de volgende artikelen