Vietnam route: reisroute van 3 weken

Vietnam is het ideale land om door te backpacken. Van de rotsen en het helderblauwe water in Halong Bay tot het knusse stadje Hoi An en de rijstvelden van Sapa. In deze backpack route door Vietnam reizen we van Hanoi langs de bekendste bezienswaardigheden van Vietnam. Deze backpackroute door Vietnam kun je in zo’n 3 weken doen, maar uitbreiden naar 4 of inkorten naar 2 weken.

Reizen naar Vietnam

Vliegen

Als je een reis wilt maken door Vietnam, dan kun je hier heen vliegen. Je logische start is in Hanoi of Ho Chi Minh. Dit hangt er een beetje vanaf of je vanuit Nederland vliegt of van een naastgelegen land Vietnam wilt binnenkomen.

Wil je zelf alles regelen, dan kun je op Skyscanner kijken welke vluchten je naar Vietnam kunt nemen en welke periode het goedkoopst is om naar Vietnam te vliegen.

Vluchten naar Bangkok

Reis je liever met een groep, dan moet je zeker eens kijken op de website van Tui, waar ze groepsreizen aanbieden naar Vietnam met een vergelijkbare route zoals in dit artikel.

Over land

Reis je vanuit een omliggend land zoals Laos of Cambodja. Dan raad ik je aan om de website 12Go Asia erbij te pakken. Hier kun je zien via welk vervoer je het land kunt binnenkomen en je kunt je ticket ook alvast online kopen. Dat scheelt weer heel wat stress dan het plaatselijk via een een van de vele transportbureau’s in Azië te regelen.

Backpackroute Vietnam 3 weken

Dag 1-4 Hanoi

Afhankelijk van waar je vandaan komt start je de dag in Hanoi. Kom je rechtstreeks uit Nederland gevlogen, dan kun je in Hanoi mooi bijkomen van een jetlag.

Kom je uit een ander land, dat wat dichterbij ligt, dan is Hanoi ook een mooie stad om je reis te beginnen.

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam is een drukke stad. Je vindt hier vooral mooie musea die je kunt bezoeken zoals de Hoa Lo gevangenis, het mausoleum en het prachtige Hoi Kiem meer. Loop zonder plan door het Old Quarter en neem alle geuren van het eten in je op, bekijk de locals aan het werk en wie weet vind je nog een leuke souvenier.

Een aanrader voor Vietnam is een kookcursus. Een kookcursus is een leuke manier om de Vietnamese keuken te leren kennen. Bij een kookcursus ga je de markt op om verse gerechten te halen. Daarna leer je met een Vietnamese kok hoe je de gerechten met de gekochte ingrediënten klaarmaakt en op het einde krijg je vaak ook een kookboekje mee. Leuk om thuis mee aan de slag te gaan!

Foto van onze kookles in Thailand ;-)

Een handige website om een kookcursus te boeken vinden wij Get Your Guide. Met Get Your Guide kun je vooraf een kookcursus boeken en krijg je een ticket die je op je mobiel kunt bewaren. Hanoi is de plek om je kookcursus te volgen, bijvoorbeeld bij deze cursus waarbij je een lokale markt bezoek om een ​​glimp op te vangen van het traditionele Vietnamese leven.

→ Bekijk de prijs en meer info van deze kookcursus in Hanoi
Leg alvast je hotel in Hanoi vast via Booking.com

Extra: Hoa Lu, Muagrot en de Ngo Dongrivier

Maak een unieke boottocht naar drie grotten, geniet van een Vietnamese lunch en fiets naar traditionele dorpen. Bezoek Hoa Lu, een oude hoofdstad, en de Muagrot en profiteer van een prachtig panoramisch uitzicht op het landschap en de Ngo Dong-rivier. Deze tour wordt aangeboden door Get Your Guide en is een leuke dagtrip om de omgeving van Hanoi te leren kennen.

Dag 5-7 Halong Bay

Ten noordwesten van Vietnam ligt Ha Long Bay, een baai met 2000 kalkstenen rotsen die uit de zee rijzen. Je kent vast wel het plaatje met vissersboten langs de gek gevormde kalkstenen? Dat is op deze bestemming. Boek een tour om Ha Long Bay te verkennen waarmee je gaat cruisen en diverse rotsen gaat bezoeken. Wij deden ook nog een overnachting en een kajaktocht, bijzonder!

Je kunt de boottour met overnachting naar Ha Long Bay ter plekke in Hanoi regelen of online via Get Your Guide.

Baai van Halong Bay Vietnam

Dag 8-11 Sapa

Het bergdorpje Sapa (Sa Pa in het Vietnamees) is beroemd om de heuvels en groene rijstvelden. Het is een van de mooiste plekken om rijstvelden te bekijken en te wandelen. Sapa ligt op ongeveer een uur reizen van Hanoi, op een uur reizen van de Chinese grens.

De mooiste periode om Sapa te bezoeken is natuurlijk als de rijstvelden mooi groen zijn. Dat is rond de zomermaanden, in juni, juli en augustus. 

Hoe lang je nodig hebt om Sapa te bezoeken ligt aan wat je precies wilt doen, maar je kunt er zo’n 2 dagen voor uittrekken om te wandelen. Je kunt Sapa in een dag bezoeken, maar dan ben je wel kapot omdat het redelijk ver reizen is. Wij adviseren om te verblijven in een van de mooie homestays die Sapa te bieden heeft.

→ Bekijk hier hoe je het beste van Hanoi in Sapa komt
Leg alvast je hotel in Sapa vast via Booking.com

Dag 14-15 Hue

Deze vroegere keizerstad ligt op de grens van Noord- en Zuid-Vietnam, althans vroeger. Tegenwoordig zijn beide onafhankelijk, maar daarom heeft Hue wel veel schade opgelopen. Leuke bezienswaardigheden in deze stad zijn de Keizerlijke Graven, de Thien Mu pagoda en de Song Huong rivier, ook wel Parfumrivier.

Leg alvast je hotel in Hue vast via Booking.com

Fietsen in Hue

Dag 15-17 Hoi An

Hoi An is een van de mooiste dorpjes van Vietnam. De voormalige havenstad is kleurrijk en er hangt een fijne sfeer. Ga wandelen langs oude koopmanshuisjes, lampionnen in de straat en gezellige bars en restaurants. Er is ook een prachtige overdekte Japanse brug.

Voor Hanoi moet je zeker een paar dagen voor uit trekken. Hoi An heeft in Cua Dai en An Bang ook twee leuke stranden die je zeker niet moet overslaan. Huur een fiets om er gemakkelijk zelf te komen.

Leg alvast je hotel in Hoi An vast via Booking.com

Dag 17-19 Nha Trang

Deze badplaats in het oosten van Vietnam voelde voor ons een beetje aan als een Salou in Vietnam. De meeste reizigers maken een stop in Nha Trang om zowel Hoi An als Mui Ne In te bezoeken. Wat je in Nha Trang wel kunt doen is aan de stranden liggen en de Ba Ho waterval bezoeken.

Leg alvast je hotel in Nha Trang vast via Booking.com

Dag 19-21 Ho Chi Minh City (Saigon)

Door de vereniging van noord – en zuid-Vietnam heet Saigon tegenwoordig Ho Chi Minh city. Een grote stad met bezienswaardigheden zoals de toeristische Bui Vien street, de Cu Chi Tunnels, de Bitexo toren, het  Ho Chi Minh plein en het War Remnants Museum (een oorlogsmuseum met (heftige) foto).

Leg alvast je hotel in Ho Chi Minh vast via Booking.com

Leuk om te doen: een boottocht over de Mekong Delta

Tips voor je Vietnam reis

Individueel

Je kan je reis je prima zelf regelen, boek een ticket, neem deze route als voorbeeld en boek op de bonnefooi je accommodatie, activiteiten en reistickets in Vietnam.

  • Slapen in Vietnam? Boek je accommodatie via booking.
  • Vergeet niks in te pakken: bekijk deze algemene paklijst
  • Een visum voor Vietnam moet je van te voren aanvragen.
  • Ga goed voorbereid op reis, neem een reisgids voor Vietnam mee.

Via een reisorganisatie

Boek een georganiseerde reis naar Vietnam en laat (een deel van) je de reis regelen door experts. Je kunt je route aanpassen naar wens en onze route als leidraad nemen. Ook kun je bijvoorbeeld wel hotels laten vastleggen en geen activiteiten, net waar je behoefte aan hebt.

Visum Vietnam

Je hebt een visum nodig om door Vietnam te reizen. Je kunt een visum aanvragen via de Vietnam Immigration Department.

Ultieme reistip: 12 GO Asia

12Go is de ultieme oplossing voor het boeken van vervoer in Azië. Met een eenvoudig te gebruiken website en app kun je vooraf tickets boeken voor treinen, bussen, vluchten en meer.

In Azië moet je meestal nog steeds persoonlijk naar het treinstation om tickets te boeken. 12Go neemt dit gedoe uit handen. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken of de nachttrein naar je bestemming vol zit. Sla deze website op in je favorieten of reserveer alvast je busreis.