Ontdek natuurpark Lüneburger Heide

Een van de perfecte natuur uitstapjes vanuit Hamburg is een bezoek aan het natuurpark Lüneburger Heide. Dit natuurpark was het eerste natuurpark in Duitsland en is met 107.000 hectare een van de grootste natuurparken in zijn soort. Ontdek meer over de Lüneburger heide op Lone Drifters

Natuurpark Lüneburger Heide

De Lüneburger Heide strekt zich uit vanaf het noorden van de Lüneburger Heide, van Buchholz Nordheide tot Soltau in het zuiden, van Schneverdingen in het westen tot aan de grenzen van de Hanzestad Lüneburg in het oosten. Een enorm natuurpark dus. Het landschap is gevormd door de ijstijd, maar ook deels door de mens.

In het hart van het park is een groot natuurreservaat te vinden, dat bijna helemaal autovrij is. In het hart vind je ook het grootste aaneengesloten heidegebied van Midden-Europa.

De heide is daarom de perfecte plek om te wandelen en fietsen en om zeldzame planten- en diersoorten te spotten. Hoewel de heide het populairste is in dit natuurgebied, vind je daarnaast ook ander natuur, zoals wetlands, loofbomen, heldere beekjes en heide dorpjes.

De beste periode om de Lüneburger Heide te bezoeken is natuurlijk tijdens het bloesemseizoen, in augustus/september. De heide kleurt dan prachtig en magisch paars in deze nazomerse periode.

Activiteiten in het park

Wandelen in het natuurpark

In dit natuurpark kun je heel goed wandelen. De Lüneburger Heide heeft een groot netwerk van wandelpaden en het grootste aaneengesloten nordic walking-netwerk in Noord-Duitsland.

Je vindt in het park de volgende bewegwijzerde wandelroutes dwars door het natuurpark:

  • Heidschnucken Quality Trail
  • Heathland Puzzle
  • Pastor Bode Trail
  • Cultural Foundlings
  • Parcours of Magical Moments
  • Purple Coronation

Sommige routes leiden je over de Wilseder Berg, die met zijn 169 meter het hoogste punt van de Noordwest-Duitse laagvlakte is. Laat je niet misleiden, om de top te bereiken kwam ik nog redelijk vermoeid aan.

Rondom de Wilseder Berg vind je ook een van de grootste heidevelden. Andere heidevelden in het natuurpark die de moeite waard zijn, zijn rond Amelinghausen, Handeloh en Schneverdingen.

Tijdens je wandeling heb je misschien geluk en spot je veel zeldzame dieren en planten. Vanaf de paden heb je kans om de boomleeuwerik, het paapje, de roodborsttapuit, de grauwe klauwier, de nachtzwaluw en het korhoen te horen of te zien. Zet vooral de app Merlin Bird ID op je telefoon om de vogelluiden te herkennen. En vergeet natuurlijk je verrekijker niet mee te nemen!

Verder scharrelen er diverse andere dieren rond de wandelpaadjes. Denk aan kleine tijgerkevers en zelfs zandhagedissen.

Fun Fact: de Heidegin van Brennerei en Bosselman zitten besjes van de Lüneburger Heide. Wij hadden de eer om de gin te proeven en te zien welke ingrediënten er onder andere in de gin zit.

Fietsen

Natuurpark Lüneburgse Heide is ook bijzonder geschikt om te fietsen. De fietspaden zijn niet allemaal geasfalteerd om de natuur te beschermen. Een goede fiets zoals een gravelbike of een robuustere fiets is dan ook zeker aan te raden. Enkele fietsroutes die je kunt rijden”:

  • Door heide en water
  • Heidekunstroute
  • Heidebelevingstocht
  • Seeve fietspad
  • Leine Heide fietspad
  • Luhe fietspad

Kanoën

In het natuurpark kun je behalve wandelen en fietsen ook het park met een kano ontdekken. Maak bijvoorbeeld een kanotocht op de Seeve- of Luherivier.

Heidschnucken schapen spotten

Om de heide te onderhouden worden Heidschnucken-schapen ingezet om te grazen. Deze schapen Heidschnucken bijten jonge bomen en voorkomen zo dat berken en dennen zich over de heide verspreiden. Het hele jaar door heb je de kans om de kuddes in de Lüneburger Heide te zien. En als je geluk hebt zie je een echte schapenherder aan het werk.

De schapen worden trouwens niet alleen ingezet om te grazen, het Heidschnuckenvlees is een regionale delicatesse en kan in bijna alle restaurants op de Lüneburger Heide worden geproefd.

Bijzondere plekken in de heide

  • Op slechts 1,9 kilometer afstand van Wilsede ligt de Totengrund. De Totengrund is een van de mooiste en bekendste dalen van de Lüneburger Heide.
  • In Undeloh bevindt zich het Heidebelevingscentrum voor als je meer wilt weten over het ontstaan van de heide.
  • Het blotevoetenpad in Egestorf laat je ervaren hoe je leeft en beweegt met blote voeten en in contact komt met de natuur.
  • Midden in het natuurpark Lüneburger Heide ligt het toeristische plaatsje Wilsede, dat ook per koets bereikbaar is. Parkeer je auto aan de rand en volg de borden naar Wilsede. In dit heidedorp midden in het natuurpark Lüneburgse heide vind je het in 1907 overgebrachte heidemuseum “Dat ole Huus” bezoeken. Het is een van de oudste openluchtmusea van Duitsland en toont het leven en werken vanaf ongeveer 1900.

Zo kom je in Lüneberger heide

Als je een uitstapje naar de heide wilt maken, dan kun je parkeren bij de parkeerplaatsen in Niederhaverbeck en Oberhaverbeck. Noorderlijker vind je de bezoekersparkeerplaatsen in Undeloh en Döhle. Hier vind je ook verschillende rondleidingen op de heide. En natuurlijk kun je vanuit verschillende plekken of hotels een fietstocht maken naar en door de heide.