Ontdek het Speulderbos met de dansende bomen

Het Speulderbos ligt in de Veluwe bij het plaatsje Garderen. Het bos wordt door vele Nederlandse gezien als een van de mooiste bos van Nederland door de dansende bomen en kronkelende paadjes. Er leven hier veel diersoorten zoals herten, dassen, boommarters, slangen, vogels en wilde zwijnen. Op Instagram zie je dit bos vaak terugkomen op plaatjes in de ochtend, als de zonnestralen door de bomen schijnen. Ontdek op Lone Drifters alles over het Speulderbos.

Het Speulderbos

Het Speulderbos ligt midden in de Veluwe en is eigendom van Staatsbosbeheer. Het prachtige Speulderbos is één van de mooiste bossen van Nederland. Het eeuwenoude bos is eigendom van Staatsbosbeheer waar de natuur haar gang mag gaan. En dat is goed te zien. Het lijkt er soms op dat je in een totaal andere wereld loopt.

Het Speulderbos ligt bij Ermelo en Garderen en vormt een aaneengesloten natuurgebied met het Sprielderbos. Het Speulderbos vormt met ca. 300 hectare ongeveer een tiende van het natuurgebied.

Fun fact: het schijnt dat mensen die in deze omgeving woonden, alleen de rechte bomen hebben gekapt en de kromme bomen hebben laten staan. Kromme bomen zijn natuurlijk niet handig om huizen van te bouwen.

Solse Gat

In het Speulder- en Sprielderbos ligt een leemkuil of gletsjerkuil. Dit moerasgat van ca. 40 bij 20 meter is ontstaan door smeltend ijs in de ijstijd en verder uitgehold door de afgraving van leem door boeren. Er zou hier vroeger een klooster hebben gestaan waarvan monniken hun ziel aan de duivel hadden verkocht.

“De kloosterlingen feestten, dronken en genoten van het leven. Totdat tijdens een stormachtige avond er met Kerst een eind werd gemaakt aan de goddeloze uitspattingen in het bos. Omwonende bleven in hun huizen omdat het buiten zo tekeer ging. Plotseling hoorden ze een enorme blikseminslag.

De volgende ochtend kwam een jongetje langs het terrein en ontdekte dat het complete klooster verdwenen was in een groot gat in het bos. Het enige dat nog te zien was, waren enkele ontwortelde bomen rond het terrein en het klinkerpad dat de toegangsweg naar de poort van het klooster vormde.” (Historiek.net)

Het klooster zou in de grond zijn weggezakt. Tegenwoordig drinken wilde dieren van het water in het gat. Rondom het Solse Gat vind je veel bijzondere planten.

Wandelen in het Speulderbos

Er zijn tal van wandelroutes in het Speulderbos te vinden van korte van zo’n 5 tot langere tot 20 km. Het Boshuis is een prima startpunt voor de wandelingen door dit adembenemende Speulderbos.

Voor een eerste kennismaking met het Speulderbos is de 8 km lange cultuurhistorische route door het Sprielder- en Speulderbos, uitgezet door Staatsbosbeheer, een goed begin.

Op de website van Staatsbosbeheer vind je overigens nog meer tips voor wandelroutes in dit gebied.

Cultuurhistorische route

Lengte: 8 kilometer

De Cultuurhistorie is een route van 8 kilometer. Hiervoor volg je de paarse bordjes en begin je bij restaurant het Boshuis of parkeerplaats Veluwe Auto (parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg). De route begint officieel bij Het Boshuis. Maar vanaf de Drieseberg parkeerplaats kom je direct bij de prachtige kromme bomen en verolg je de route over de Ermelose heide.

Onderweg kom je nog interessante cultuur en historie tegen (vandaar de naam 😉 ) uit o.a. de Middeleeuwen tegen. In het bos liggen meer dan honderd grafheuvels en in één van de grasheuvels vonden ze het silhouet van een vrouw als verkleurd zand. Ze werd bekend als ‘de vrouw van Speulde’.

Onze wandeling was heel rustig. Het was heel stil in het bos en pas bij de Ermelose heide kwamen we wandelaars en fietsers tegen.

Tip: haal een kopje koffie bij de Schaapskooi en vervolg je route.

Wij wandelden zelf deze route van Staatsbosbeheer.

Tip: zorg dat je op tijd vertrekt, onze laatste kilometers liepen we met zaklamp door een pikkedonker bos terwijl er overal plassen met water lag. Best wel creepy!

Wandelaar op de Ermelose heide

Groene Wissel Garderen route

Lengte: 15 kilometer

Heb je zin om langer te wandelen en voornamelijk door bossen, dan is de route van de Groene Wissel Garderen iets voor jou. Dit is een 15 kilometer lange wandelroute door eindeloze bossen. Je wandelt door het Speulderbos, het Solse, Het sprielderbos en door en Koudhoorn. De route start in Garderen.

Ook op deze wandelroute kom je historie tegen: op verschillende plaatsen in het gebied tref je hier de grafheuvels aan. Bij opgravingen zijn aardewerken urnen gevonden, typisch voor het ooit door grote delen van Europa verspreide klokbekervolk, te dateren tussen 2600 en 2100 v. Chr. Dit zijn trouwens niet de Drentse trechterbekervolk die hunebedden bouwden.

Meer Veluwe ontdekken? In de Provinciewandelgids Gelderland Veluwe vind je 22 diverse wandelroutes: een paar leuke groene stadswandelingen en talrijke tochten door de uitgestrekte bossen en over de immense heidevelden van de Noord-, Midden- en Zuid-Veluwe. 

Mountainbiken in het Speulderbos

De bossen van het natuurgebied liggen op een stuwwal, waardoor er voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen zijn. Perfect voor een mountainbiketocht dus! Je vindt hier veel wandelpaden (lees singeltracks) en voor de afwisseling ook zanderige huifkarpaden.

De MTB route Ermelo voert over uitdagende singletracks, de uitgestrekte Ermelosche Heide, het Speulder en Sprielderbos en is daardoor zeer afwisselend. Bekijk deze route (MTBHarderwijkErmelo) die door het Speulderbos loopt.

Beste bezoekperiode

Wat ik zelf ontzettend mooi vond aan het Speulderbos waren de mysterieuze paadjes en de kromme, scheve bomen die wel leken te dansen.

Het Speulderbos moet op haar mooist zijn rond de herfst: de goudgele kleuren van de bladeren geven het bos een warme gloed en de stralen van de zon (vooral in de ochtendmist) die door het bladerdak tevoorschijn komen creëren een zonneharp. Hier en daar spot je een paddenstoel. Ja, als je de kans krijgt, wandel dan in de lente door dit prachtige bos.

Speulderbos: hoe kom je er?

Door de enorme omvang van het Speulderbos zijn er verschillende plekken waar je je wandeling door dit prachtige bos kunt starten. Een van de mooiste plekjes om te starten is bij Boshuis Drie aan de Sprielderweg in Ermelo. Hier vind je ook een parkeerplaats.

De Veluwe is gedurende het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Je kunt het bos in vanaf verschillende plekken, zoals restaurant het Boshuis, parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg. Vanaf de laatste plek kom je direct uit bij de kromme bomen.

Waar overnachten (vlak)bij het Speulerbos

Bosvilla: Deze bosvilla ligt aan de rand van het dorp in het buitengebied verscholen in het groen. De omgeving en het huis is zeer geschikt voor families of een groep collega’s, die de natuur in willen, lopend, met de (mountain) bike of gewoonweg even gaan onthaasten, mediteren, zich lekker terugtrekken. 

Bekijk prijzen details van deze villa.

Camping de Drie: een van de mooiste plekjes om te kamperen is Natuurkampeerterrein Drie achter Boshuis Drie aan de Sprielderweg in Ermelo. Op Camping Drie is eigenlijk alles binnen bereik: het Speulderbos, een restaurant om de hoek en een bus die voor de deur stopt.

De camping heeft weinig faciliteiten en is dan ook alleen voor mensen die niet meer nodig hebben dan sanitair.

Fletcher Hotel-Restaurant Mooi Veluwe: tussen Putten en Garderen in ligt het Fletcher Hotel, verscholen tussen de bossen. Fletcher is een 4-sterrenhotel met een restaurant. De kamers hebben gratis WiFi en een eigen terras.

De kamers zijn vrij simpel en zijn voorzien van een televisie en een badkamer met een douche en een verwarmd handdoekenrek. Elk van de privéterrassen is voorzien van een kleine zithoek met een tafel en stoelen.

Bekijk dit hotel.

Meer hiken

Veelgestelde vragen

Waar ligt het Speulderbos

Het Speulderbos ligt tussen de vier plaatsen Garderen, Putten, Ermelo en Speuld. Door de enorme omvang van het Speulderbos zijn er verschillende plekken waar je je wandeling door dit prachtige bos kunt starten. Een van de mooiste plekjes om te starten is bij Boshuis Drie aan de Sprielderweg in Ermelo. Hier vind je ook een parkeerplaats.

Waar staan de dansende bomen

Parkeer je auto bij Parkeerplaats Veluwe auto (Sprielderweg 204). Van daaruit loop je noorderlijk richting Onderduikershol Drie. Dan kom je de dansende bomen vanzelf tegen.

Dit vind je misschien ook leuk

uitzicht angels landing
Verenigde StatenWandelen

Angels Landing hike: onze beste tips en ervaringen

Rolschaatsen op een zebrapad in Filipijnen
Skeeleren

Zo kies je rolschaatsen: guide voor beginners

wereldreis fiv lakes canada
Wereldreis

Lone Stories #8 Op wereldreis / waarom we Canada voor de Transmongolië Express verkozen

Uitzicht Haleakala krater Maui
HawaiiVerenigde Staten

Wat te doen op Maui, Hawaii

gebouw in Berlijn
Duitsland

Dit zijn de leukste wijken van Berlijn

Suppen

Waarom suppen met veel wind een goed idee is