Wandelen rondom de Teufelsmauerstieg

Aan de rand van het Harzgebergte ligt deze opvallende rotsverschijning op heuveltoppen tussen het Harzgebergte: de Teufelsmauerstieg. Als je in het Harzgebergte bent is het zeker de moeite waard om een wandeling langs deze bizarre zandstenen te maken om ze van dichtbij te bekijken.

Facts van de wandeling

Afstand:ong. 7,5 kilometer (5.4 miles) heen en terug
Hoogteverschil:Hoog: 185, laag: 136
Moeilijkheid:Eenvoudig
Duur:2 uur
Landschap:Divers; asfalt, zand en zowel gemaakt als niet gemaakt pad
Beste wandelseizoen:Het hele jaar, maar de lente en herfst zijn de beste periodes.
Toegang:Deze wandeling kost niks en is vanaf een parkeerplaats te bereiken

The Devil’s Stone

De Teufelsmauer – ook wel Devil’s Stone genoemd – is een zandsteen formatie die doet denken aan een gigantische omheining, die zich ongeveer 19 kilometer uitstrekt over het Harz-gebergte. Jaren lang is deze rotsachtige structuur het onderwerp van gesprek voor de bewoners in de omgeving. Het gebied omvat veel meer dan de Devil’s Wall of Duivelsmuur. 

De lokale bevolking van Harz noemden het rotsachtige gebied de ‘Devil’s dancefloor’ en de staande rotsen van de Teufelsmauerstieg: ‘The Devil’s Wall’. 

Het verhaal gaat dat god en de duivel ooit vochten om de macht op aarde. Ze kwamen overeen het land in tweeën te delen als de duivel een muur zou kunnen bouwen tussen de Harz en het voorland van de Harz in een bepaalde tijd. Hoelang de duivel had verschilt per verhaal, maar de overeenkomst van de verhalen is dat het de duivel niet lukte. Omdat hij niet in staat was de muur op tijd af te maken, kreeg de duivel helemaal niets van de aarde, en sloeg woedend een deel van zijn muur omver.

Geologisch gezien werd de zandsteen van het natuurmonument Devil’s Wall ongeveer 85 miljoen jaar geleden gecreëerd. als een afzetting in de oceanen van het Boven Krijt, toen dinosauriërs de aarde bewoonden. Aan het einde van het Krijt en in het Tertiair werden deze lagen steil opgetrokken door de ophoging van de Harz, zodat langs de noordrand van de Harz een uniek gelaagd riblandschap ontstond.

Er zijn talloze variaties op dit verhaal, maar in realiteit is de muur de oorzaak van erosie door de tijd heen. Het zou 85 miljoen jaar geleden gecreëerd zijn. De lagen van de muur variëren in dichtheid, en sommige delen zouden zijn omgevallen toen de Harz opsteeg door de verschuivende van de platen.

Wandeling rondom Teufelsmauerstieg

De beste plek om de Teufelsmauerstieg van dichtbij te zien is door een wandeling te maken. Het meest opvallende deel van de zandstenen verhoging ligt tussen Weddersleben en Warnstedt. Daar liggen de Königstein, de Mittelsteine ​​en de Papensteine ​​in lijn over een afstand van twee kilometer.

De start van de wandeling is bij Parkplatz “Teufelsmauer, iets ten zuiden van het plaatsje Weddersleben. Via de website van Harz downloaden wij een GPX-bestand en importeren deze in onze Garminhorloges. De start van deze wandeling ligt iets noorderlijker van de parkeerplaats waardoor we eerst in een open gebied wandelen en uitzicht hebben op de eerste heuvel met rotsen.

Onderaan de heuvel, waar de eerste zandsteenformatie te vinden is lopen we via een trap omhoog. Na deze korte klim bereiken we de Teufelsmauer met de Königstein. Vreemd gevormde rotsen liggen achter een hek, enigzins beschermd voor de wandelaars. Het is bijzonder om de rotsen op de heuvelte zien liggen en links van ons vlak landschap te zien met uitzicht op de beboste oranje, geel, rode Harzgebergte aan de ene kant en aan de andere kant de Weddersleben.

Via de heuvels wandel je langs een deel van de in totaal ongeveer 30 kilometer lange formaties langs. De meeste plekken zijn begrenst met een touw om aan te geven dat je niet dichtbij de rotsen mag komen. 

Gelukkig wist Duitsland al vrij snel hoe bijzonder deze rotsen zijn. Omdat er in de 19e eeuw zoveel vraag was naar zandsteen, is de formatie al een lange tijd beschermt en de Teufelsmauer is daarom een van de oudste natuurreservaten van het land.  

Via een houten trap loop je door naar de middelste rotsen en zo loop je met lichte klims langs verschillende formaties. Als je op een geasfalteerd landbouwpad komt, neem je de weg naar links en volg je de marketing richting Thale. Bij de rand van Thale kun je via de rivier de Bode teruglopen naar de start van de hike, waarbij je aan je linkerzijde mooi uitzicht hebt op de Teufelsmauerstieg. 

Tip: wil je een lange wandeling maken, dan kun je natuurlijk doorlopen naar de rotsformatie ‘Hamburger Wappen’. Trek hier dan wel wat langer voor uit. 

Download het GPX bestand via de website van Harz Toerisme.

Hebben wij je ergens mee geholpen? Of wil je ons gewoon bedanken? Doneer ons dan een cafeïneshot. Dankjewel!

Scroll naar boven