Dit zijn de mooiste hikes in Nederland: van de Veluwe tot de Waddeneilanden

Met de huidige coronacrisis zoeken (outdoor)reizigers het dichterbij huis. En waarom ook niet. Nederland heeft voldoende te bieden als het om outdooractiviteiten als wandelen gaat. Er zijn veel prachtige wandelroutes in Nederland die je kunt wandelen.Waar moet je zijn om te hiken in Nederland? Ontdek op Lone Drifters de mooiste hikes in Nederland.

In dit artikel

1. De Alde Feanen (Friesland)

De Alde Feanen ligt in Friesland en bevat bijna 2.300 hectare aan divers moerasland. In de Alde Feanen vind je meren, rietland, ruigten en moerasbossen. Het is dus een perfect gebied om te ontdekken te water. Maar ook wandelen kun je hier goed. Aan de Noordwestkant van het dorp Earnewâld bevinden zich wandelroutes Wikelslân en de 40 Mêd. 

Wikelslân  

Het Wikelslân bestaat uit elzenbroekbosjes, rietvelden, petgaten en stripen. Neem wel je regenlaarzen mee want het Wikelslân is een nat gebied. Er zijn maar liefst 3 vogelkijhutten en een uitkijktoren waar je op zoek kunt naar de roerdomp en baardmannetjes. 

40 Mêd

De wandelroute rondom de 40mêd voert voor een groot deel langs open vaarwater (de Lange Sloot) en weidevogelgebied, maar ook door Elzenbroekbos en de prachtige lange steiger dwars over een oud Petgat.

De wandelroutes Wikelslân en de 40 Mêd zijn met elkaar verbonden en er staan rode paaltjes als markering.

Startpunt: parkeerterrein in Earnewâld; parkeerplaats tenover Wiidswei 36 of bij het parkeerterrein aan de de Dominee Bolleman van der Veenweg 7B 

2. De Groote Peel (Noord-Brabant/Limburg)

De Groote Peel ligt in Brabant, Limburg en mag je alleen te voet betreden. In dit veenmoeras zijn de meeste paden goed begaanbaar en ervaar je absolute stilte. Tijdens de hike spot je niet alleen verschillende landschappen, maar is er ook een grote kans dat je de heikikker en zeldzame vlinders spot.

Startpunt: Buitencentrum De Pelen, aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel. 

3. Waddeneiland Schiermonnikoog

Ja daar hebben we Friesland weer. Op het eiland Schiermonnikoog op Friesland vind je namelijk de ruigste natuur. Schiermonnikoog is namelijk ontstaan door zeestromen, wind en stuivend zand. Kans is groot dat het landschap er vandaag anders uitziet dan een jaar geleden.

Wandelen op Schiermonnikoog betekent dat je wandelt langs het wad, door de duinen en bossen. Zeer divers dus! En als je gelukt hebt spot je in Schiermonnikoog ook nog eens zeehonden! 

→ Must read: Tips voor je wandeloutfit

4. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Een sahara in Nederland? Ja hoor, behalve op Vlieland, vind je in Noord-Brabant ook de Sahara. . In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel stuifzand. Dit gebied is zelfs een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Dat, en het wisselen van de seizoenen, maken iedere wandeling weer de moeite waard.

→ Startpunt Schoorstraat, 5071 RC Udenhout

5. De Meinweg (Limburg)

Ook in Nederland vind je wandelingen die de hoogte in gaan. Wat dacht je van Nationaal Park de Meinweg? Door verschuivingen van de aardkorst en de stroom van de Maas vind je in dit Nationaal Park een aantal hoogteverschillen. Wist je dat het Roerdal bijvoorbeeld op 30 meter boven NAP ligt? En het Beatrixplateau op 80 meter?

Pas wel op voor adders en wilde zwijnen. En neem je camera mee voor mooie foto’s!

→ Startpunt: bezoekerscentrum De Meinweg

6. Ter Apelerbosroute in Groningen:

Ter Apel is een van de mooiste plekken in Groningen om te wandelen. Maak een rustige tocht over slingerpaden in het oude bos, langs het water van de Ruiten Aa dat uitzicht geeft op open velden. Maak ook de overtocht in de eerste hand-aangedreven kabelbaan van Nederland. Deze gratis te gebruiken kabelbaan over het Ruiten Aa Kanaal brengt wandelaars van het ene naar het andere bos in Ter Apel. Voor het ontwerp werd de vormgeving van de voormalige stoomtram Ol’ Graitje gebruikt als inspiratiebron. 

In de lente groeien er rond deze tijd sterhyacinten rond het klooster wat de wandeling in dit gebied extra mooi maakt. In de lente spot je tevens de blauwe ijsvogel aan het water.

Startpunt: Klooster Ter Apel in Ter Apel. Vanaf het klooster volg je de blauwe paaltjes om het boswachterspad van 12 kilometer te wandelen.

7. Drenthe

Drenthe is onze favoriete provincie als het gaat om natuur. Als ambassadeurs voor Visit Holland voor Drenthe zijn wij regelmatig aan het wandelen . Welke hikes in Drenthe de mooiste zijn?

Boswachterspad Beek en Bos in de Hondsrug

Het Boswachterspad Beek en Bos in de Hondsrug is door Staatsbosbeheer verkozen tot een van de mooiste wandelingen in Nederland van dit moment. En deze wandeling kun je het beste doen in de lente omdat de kruiden in bloei staan en je reeën kunt spotten. Volgens de boswachter van dit bos is een een wandeling door het oude landschap van de Hondsrug als een wandeling door een oud schilderij.

Loop ook langs het helderblauwe Hemelriek meer en over de vroegere stuifduinen.  In het voorjaar staan de kruiden in bloei en kun je de ree ontmoeten.

Hemelriek © Werk aan de muur

8. Boswachterspad Landal

Deze afwisselende route in Amerongse Bos in Utrecht brengt je het ene moment door het dichte bos en het andere moment sta je opeens op een open stuk heide. Wie weet spot je zelfs watervogels in het Egelmeer.  Wist je dat het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug een overblijfsel van de IJstijd is? Bij helder weer kun je 20 kilometer voor je uit kijken. 

9. Boswachterspad Kanonsbergroute

Wandel door het oude pioniersbos in Maashorst, de bloeiende heidevelden en over de korte graslanden. Als je geluk hebt spot je exmoorpony’s en taurossen. Volgens de boswachter is deze route in het voorjaar het mooist: “de meidoornstruiken staan in bloei en het is de start van het broedseizoen. Speur naar de roodborsttapuit, wespendief en nachtzwaluw” (Boswachtster
Janneke de Groot”

10. Oostvaarderplassen

In de Oostvaardersplassen zijn diverse wandelingen en fietsroutes voor jong en oud.

De Oostvaardersplassen is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land, dat ook bestaat uit het vrij nieuwe Marker Wadden, aangelegd door de mens met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit is een uniek natuurgebied dat nog steeds in ontwikkeling is.

Een vroege ochtendwandeling met een gids is een leuke ervaring als je meer te weten wilt komen over de omgeving en geschiedenis van de Oostvaardersplassen. Startpunten van de verschillende wandelroutes kun je vinden bij de buitencentra van de Oostvaardersplassen.

11. De Veluwe

De Veluwe is een walhala voor wandel en natuurliefhebbers. Van het mysterieuze Speuldersbos met dansende bomen tot radio kootwijk of de paarse Ermelose heide of de Posbank in Rheden. Om de mooiste wandelingen in de Veluwe te maken mag je een paar dagen uittrekken.

Onze favoriete hikes in de Veluwe:

  • Cultuurhistorische wandeling door het Speuldersbos en de Ermelose heide;
  • De Leuvense bossen;
  • Posbankheden;
  • Radio Kootwijk;
  • Deelerwoud.

Dutch Mountain Trail

Het is met 101 km niet de langste, maar wel de zwaarste wandeling van Nederland geworden. Wil je in Nederland zo dicht mogelijk bij een serieuze tocht in de bergen komen? Dan mort je de Dutch Mountain Trail eens proberen. Deze ruige tocht brengt je langs 7 toppen.

De route loopt van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht door Zuid-Limburg langs snelstromende beken, (alpen)weides, rotswanden en spectaculaire vergezichten. De trail is met zorg uitgezet en is ook uitdaging voor de geoefende wandelaar. 

Meer Nederland?

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.