Trekking door Drentse Natuur

Dit zijn mooie hikes in nederland

Met de huidige coronacrisis zoeken (outdoor)reizigers het dichterbij huis. En waarom ook niet. Nederland heeft voldoende te bieden als het om outdooractiviteiten als wandelen gaat. Er zijn veel prachtige wandelroutes in Nederland die je kunt wandelen.Waar moet je zijn om te hiken in Nederland? Lees snel verder voor de mooiste hikes in Nederland.

1. De Alde Feanen (Friesland)

De Alde Feanen lift in Friesland en bevat bijna 2.300 hectare aan divers moerasland. Neem je verrekijker mee, want je kunt hier ook veel vogels, zoals de zeearend, spotten. de Alde Feanen vind je meren, rietland, ruigten en moerasbossen. Kortom: voldoende natuur om je heen tijdens je wandeling.   

→ Must read: De leukste watersporten in het Alde Feanen gebied

2. De Groote Peel (Noord-Brabant/Limburg)

De Groote Peel ligt in Brabant, Limburg en mag je alleen te voet betreden. In dit veenmoeras zijn de meeste paden goed begaanbaar en ervaar je absolute stilte. Zo nu en da moet je over een drassige veenbodem, dus goede wandelschoenen zijn een must. Tijdens de hike spot je niet alleen verschillende landschappen, maar is er ook een grote kans dat je de heikikker en zeldzawame vlinder spot.

→ Must read: Tips voor je wandeloutfit

3. Waddeneiland Schiermonnikoog

Ja daar hebben we Friesland weer. Op het eiland Schiermonnikoog op Friesland vind je namelijk de ruigste natuur. Schiermonnikoog is namelijk ontstaan door zeestromen, wind en stuivend zand. Kans is groot dat het landschap er vandaag anders uitziet dan een jaar geleden.

Wandelen op Schiermonnikoog betekent dat je wandelt langs het wad, door de duinen en bossen. Zeer divers dus! En als je gelukt hebt spot je in Schiermonnikoog ook nog eens zeehonden! 

4. Brabantse Sahara: de Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)

Een sahara in Nederland? Ja hoor, behalve op Vlieland, vind je in Noord-Brabant ook de Sahara. De Drunense duinen is namelijk een stuifzandgebied en een bijzonder wandeling in Nederland.

5. De Meinweg (Limburg)

Ook in Nederland vind je wandelingen die de hoogte in gaan. Wat dacht je van Nationaal Park de Meinweg? Door verschuivingen van de aardkorst en de stroom van de Maas vind je in dit Nationaal Park een aantal hoogteverschillen. Wist je dat het Roerdal bijvoorbeeld op 30 meter boven NAP ligt? En het Beatrixplateau op 80 meter?

Pas wel op voor adders en wilde zwijnen. En neem je camera mee voor mooie foto’s!

6. Ter Apelerbosroute in Groningen:

In Ter Apel groeien er rond de lente sterhyacinten rond het klooster wat de wandeling in dit gebied extra mooi maakt.

7. Boswachterspad Beek en Bos in de Hondsrug

Het Boswachterspad Beek en Bos in de Hondsrug is door Staatsbosbeheer verkozen tot een van de mooiste wandelingen in Nederland van dit moment. En deze wandeling kun je het beste doen in de lente omdat de kruiden in bloei staan en je reeën kunt spotten. Volgens de boswachter van dit bos is een een wandeling door het oude landschap van de Hondsrug als een wandeling door een oud schilderij.

Loop ook langs het helderblauwe Hemelriek meer en over de vroegere stuifduinen.  In het voorjaar staan de kruiden in bloei en kun je de ree ontmoeten.

Hemelriek © Werk aan de muur

8. Boswachterpad Landal

Deze afwisselende route in Amerongse Bos in Utrecht brengt je het ene moment door het dichte bos en het andere moment sta je opeens op een open stuk heide. Wie weet spot je zelfs watervogels in het Egelmeer.  Wist je dat het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug een overblijfsel van de IJstijd is? Bij helder weer kun je 20 kilometer voor je uit kijken. 

9. Boswachterspad Kanonsbergroute

Wandel door het oude pioniersbos in Maashorst, de bloeiende heidevelden en over de korte graslanden. Als je geluk hebt spot je exmoorpony’s en taurossen. Volgens de boswachter is deze route in het voorjaar het mooist: “de meidoornstruiken staan in bloei en het is de start van het broedseizoen. Speur naar de roodborsttapuit, wespendief en nachtzwaluw” (Boswachtster
Janneke de Groot”

Meer Nederland?