Wat is hiken?

Hiken, trekken en backpacken – het klinkt allemaal hetzelfde en ze vinden buiten plaats. Toch is er een verschil tussen deze drie termen. Wat is dan precies een hike?

De betekenis van hiken is – letterlijk vertaald uit het Engels – volgens de Cambridge Diary
hiking
noun [ U ]
the activity of going for long walks in thecountryside:
We’re going hiking in the Sierra Nevada.

Samengevat: de betekenis van hiken is dus hetzelfde als wandelen. Maar in Nederland wordt hiken ook wel gezien als een lange wandeling – meestal – via trails door de natuur. Een reis langs – mensen gemaakte – trails, paden of wegen. Soms door ruw terrein en uitdagend landschap zoals deze hike naar de Ha Ling Peak in Canada.

Verschil hiken en wandelen

Het verschil tussen hiken en wandelen is de afstand, de moeilijkheid en de plek.

Hiken of hiking: vergt meer inspanning en is vaak moeilijker. Je moet toch enige fitness hebben. Volgens Differencebetween.net betekent hiken dat je van een “lagere hoogte naar een hogere hoogte loopt”.
Walking: wandelen of walking houdt in dat je een ‘relatief soepel en vlak pad volgt zonder al te veel hindernissen’.

Met andere woorden: hiking kost meer moeite dan walking, omdat het pad in wandelpaden moeilijker is.

Hiker in Nieu-Zeeland

Samengevat

  • Bij walking loop je over een relatief makkelijk en vlak pad, zonder veel hindernissen. Meestal is het pad verhard of van zand.
  • Volgens de website Wandeldate betekent dit dat we in Nederland eigenlijk nooit hiken omdat we niet van een lage naar een hogere hoogte lopen.
  • Een wandeling wordt meer gezien als een kortere wandeling, bijvoorbeeld door de stad, een stadswandeling, gebaande paden.
  • Een hike is vaak wat uitdagender en vergt wat betere wandelkleding zoals goede wandelschoenen, sokken en kleding en gaat over wat minder begaande paden. Speciale hiking trails zijn soms moeilijk begaanbaar omdat ze door de natuur lopen en je het moet doen met het pad dat voorhanden ligt.

Wat is het maken van een trekking?

Trekking is een vorm van activiteit waarbij je in één dag van punt A naar punt B gaat, en de volgende dag trek je van punt B naar punt C enzovoorts. Tijdens een trekking draag je vaak een day pack (dagrugtas) met alle benodigdheden zoals eten, extra kleding en soms een tent. Een trekking is wat uitdagender dan een hike omdat het je fysiek en mentaal behoorlijk test. Denk hierbij aan een trekking naar de Mount Everest, waar je niet alleen dagen onderweg bent, je moet ook door enorm ruig terrein trekken om je bestemming te halen. Niet alleen moet je super fit zijn, ook het weer (enorm koud) en de hoogte zullen een enorme uitdaging zijn.

Wat is klimmen

Het woord klimmen wordt ook nog wel eens gebruikt bij hiken. Hoewel je bij het hiken ook ‘klimt’, is het beklimmen van bergen een totaal ander vak. Klimmen is een behoorlijk uitdagende sport waarbij mensen (klimmers) steile rotsen beklimmen om de top van een berg te bereiken. Kijk maar eens in onze categorie klimmen waar we klommen met touwen in Yosemite National Park in Amerika. Tijdens het hiken kun je echter wel een ‘klim’ maken als het pad omhoog loopt of je jezelf omhoog moet trekken via kettingen zoals op het plaatje hiernaast (op mobiel hieronder).

Dit vind je misschien ook leuk

Japan

Dagtrip vanuit Osaka: Koya-San, het mooiste bergdorpje van Japan?

Pietrosella, France
Frankrijk

De mooiste regio’s van Frankrijk

Zandsteen gebergte Boheems Zwitserland
TsjechiëWandelen

Tsjechië: dwalen tussen rotskloven in Nationaal Park Boheems Zwitserland

Kitzbuehel
Wintersport

Mooiste skigebieden van Europa

man met kokosnoot op het strand
Wereldreis

Kosten van een wereldreis: een gedetailleerd overzicht

Longboarden

downhill Longboarden