backpacker op wereldreis in China

Op wereldreis: alles wat je moet weten

Plannen, spaartips en tips voor onderweg!

Een wereldreis is een van de mooiste dingen in je leven. In deze wereldreisblog vind je alle tips om je wereldreis voor te bereiden, tips voor onderweg en tips voor na je wereldreis. Deze blog moet je dus helpen bij het voorbereiden van je wereldreis!

Je wereldreis plannen

Yes, je hebt besloten op wereldreis te gaan. En de voorpret van je wereldreis is net zo leuk!

Toen ik met een vriendin vlak voor ons afstuderen op de bank een wijntje aan het drinken was – ik was toen 22, kwamen we op het idee om een verre reis te maken. Zij wou meer van de wereld zien en ik mijn Aziatische roots opzoeken.

Het was toen 2007, we kenden nog niemand die zo’n verre reis had gemaakt. En van het een kwam het andere en zo liepen we nog geen jaar later met een papieren vliegticket de Kilroy in Groningen uit. Het reisvirus had zijn eerste intrede gemaakt.

10 jaar later ging ik nogmaals op wereldreis, dit keer met mijn huidige vriend. We deden er uiteindelijk 3 jaar over om te sparen voor onze wereldreis. Maar we hadden het er al jaren over dat ik nog een keer op wereldreis wou.

Je kunt dus wel stellen dat ik het een en ander weet van het maken van een wereldreis. Daarom bespreek ik alles wat je maar wilt weten over het maken van een wereldreis in deze blog!

Met wie ga je op reis?

Ga je alleen op reis? Ga je met je vriend? Of zoek je nog een reisbuddy? Bekijk onze tips voor het vinden van een reisbuddy.

Wanneer ga je op wereldreis

Wanneer ga je op wereldreis? Wanneer kun je weg? Is dat na je studie? Is dat al over een jaar? Stel jezelf drie vragen:

  1. Wanneer kun je echt weg? Hou hier rekening met tijd, maar ook budget.
  2. Wat wil je graag doen? Is er iets bijzonders waar je rekening mee moet houden?
  3. En hoe is het weer waar je naartoe wilt? Moet je rekening houden met het regenseizoen? Zijn er orkanen? Zo wouden wij graag rond de lente in Nieuw-Zeeland en daarvoor in Hawaii zijn. En tijdens de bloesemperiode wilden we graag in Japan zijn.
Bloesems in Japan
Bloesems in Japan

Bepaal je wereldreisroute

Stel jezelf de volgende vragen:

Waar wil je graag heen?

Ga je van te voren boeken?

Of koop je alleen je eerste ticket? Als de bestemming niet zoveel uitmaakt, kun je een van deze wereldreisroutes en onze wereldreisroute-voorbeeld bekijken om inspiratie op te doen.

Tip: laat je niet teveel door deze routes en door anderen leiden. Het is jouw wereldreis. Onderweg doe je genoeg ideeën op voor je wereldreisroute. Neem de routes als leidraad en lees je in, er zijn veel wereldreisblogs op internet te vinden.

Wereldreisbudget: hoeveel moet je sparen?

Hoeveel geld heb je nodig voor een wereldreis?

Wat voor reiziger ben je?

En hoeveel kan je sparen voor je wereldreis? Wij hadden in totaal € 27.000 – € 30.000 euro per persoon gespaard en op het eind nog wat over gehouden om thuis weer een beetje rond te komen.

Zorg dat je genoeg geld hebt voor de de activiteiten die je heel graag wilt doen. Misschien wil je bungeejumpen in Nieuw-Zeeland of een camperreis maken. Of wil je graag surflessen nemen. Sommige activiteiten kosten meer geld dan andere. Doe van te voren goed onderzoek hoeveel deze activiteiten je in ieder geval gaan kosten!

  • Tips nodig om te sparen voor een wereldreis? Bekijk onze tips om te sparen voor je wereldreis. Want een wereldreis maken zonder geld is bijna onmogelijk.
  • Wil je weten hoeveel een wereldreis kost? Bekijk dan een overzicht van de wereldreiskosten per continent en onze wereldreiskosten.

Je vliegticket: wereldticket of solotickets?

Een van de belangrijkste en leukste dingen die je moet regelen als je op wereldreis gaat, is je vliegticket. Er van uitgaande dat je begint met vliegen, want je kunt natuurlijk ook eerst met de trein weggaan. Of misschien maak je wel een wereldreis met alleen de boot of een wereldreis met de fiets. Bekijk hier de blog van vakantiefietser.nl als je met de fiets weg wilt.

Ga je meerdere continenten bezoeken tijdens je wereldreis? Dan is het handig om een wereldticket aan te schaffen. Koop je losse tickets? Dan moet je vaak ook een tweede ticket hebben om het land te verlaten. Het is dan handig om een nepticket te maken of een goedkoop ticket te kopen waar je geen gebruik van maakt.

Reisverzekering op reis

Niet vergeten: regel een goede reisverzekering.

Zeg je je huis op? Vergeet je niet uit de gemeente te schrijven als je meer dan een jaar weg gaat.

Maak een inpaklijst. Met onze backpack inpaklijst vergeet je nooit meer iets!

Tijdens je wereldreis

Als je op reis bent dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk je kosten bijhouden. Wij hielden onze kosten bij in een excelbestandje om zo goed mogelijk overzicht te houden.

En soms zal je wel eens reismoe worden. Hoe is dat?

After wereldreisdip

Ben je net terug van een wereldreis? Zo ging het ons af de laatste dagen na de wereldreis: onze eerste dagen thuis na de wereldreis.

Wij zijn Drenthe ambassadeur!
De komende 8 maanden delen wij op Instagram onze local tips in Drenthe in opdracht van Visit Holland. Klik voor ons profiel!
#hiermoetjezijn