Hoe wij na een jaar reizen geld overhouden

Reizen kost helaas geld. En hoe vaak denken wij op reis: “oh oh, gaan we dat wel redden met ons budget?”. Geloof me, vaak. Elke einde van de maand worden we beide een beetje hysterisch: “nee, dit gaan we niet redden, we moeten echt goedkoper slapen, stoppen met die daily cappuccino en geen speciaalbier van €8 euro”. Na een uur zijn we weer rustig en weten we dat we het heus wel gaan redden in China en Canada met ons budget. Maar hoe houden wij dan nog veel geld over? Want na 10 maanden reizen zijn we beide nog lang niet door ons geld heen. Lekker voor straks, thuis. Hoe doen wij dat? En hoe kan jij dat ook goed doen, je volgende vakantie?

Plan je budget!

Doe je research. Zoek uit hoeveel mensen uitgeven op de bestemmingen waar je naartoe gaat. Bekijk (reis)blogs en websites en zoek op Booking.com hoeveel een gemiddeld hotel per nacht kost. Filter ook op prijzen tot jouw maximaal budget. Hoeveel hotels zijn er onder de €50 per nacht? Wat geven andere uit aan eten? Ben je iemand die elke dag uit eten wilt of kan je zo nu en dan ook koken?

Dit moet je een goede indicatie geven van de dagelijkse kosten. En hou hierbij rekening met jouw stijl van reizen. Slaap je liever in de crème de la crème van hotels? Of neem je net als ons genoegen met wildkamperen in Nieuw-zeeland of slapen in dorms (ja, soms zijn die echt goedkoper)?

Hou je kosten op reis bij

En als je dan alle kosten hebt uitgezocht dan komt het minst leuke klusje tijdens je reis (hoewel ik dat eigenlijk wel vindt: schrijf het op. In een boekje, in Excel, het maakt niet uit. Als je goed bijhoudt wat je uitgeeft weet je ook of dat ene speciaalbiertje er vandaag nog in kan.

Wat voor ons het beste werkt is de uitgaven op dagniveau per land bijhouden. Heb je al hotels en/of autohuur betaald? Deel het totaalbedrag door het aantal dagen en vul dat bedrag in. Zo hou je het totaalbedrag uiteindelijk in de hand. Zo deelden wij het totaalbedrag van de JR Railpass in Japan door het aantal dagen dat we de pas hadden (21) en hadden we die dagen in het ‘hokje’ transport de kosten van de pas al verwerkt onder vervoer. Zo wisten we dat we die 2 weken waarin we veel met de trein zouden reizen, iets minder mochten uitgeven aan accommodatie en sliepen we dus meer in dorms omdat die over het algemeen veel goedkoper bleken in Japan.

Capsule hotel Japan
Capsule hotel Japan

Heb je een budget van €50 per dag en heb je gisteren maar €30 uitgegeven? Give yourself some slack. Vandaag mag je iets duurder eten? Reizen moet wel leuk blijven. Wissel je dagen af met dagbudgetten van boven en beneden je budget om het realistisch te houden. Soms geven wij €80 per dag uit omdat we bijvoorbeeld naar een nationaal park gaan andere dagen geven we maar €30 uit. Wij bekijken de kosten dus per dag.

Ons maximaal budget per dag

Voor de meeste landen hebben wij een max. budget van €50 per dag. In Hawaii en Japan zitten we er natuurlijk meer boven omdat het daar toch duurder is en in Java zaten we vaker onder de €50 per dag. Als we hotels boeken schrijf ik de kosten direct op in een Excelbestandje zodat ik precies weet of we nog op schema zijn.
We hebben per dag een kolom voor: Slapen, eten, activiteiten, transport en ‘overige’ kosten.

Bespaar op dingen die je gratis kun doen of die in een ander land veel toffer zijn

Op wereldreis is het natuurlijk makkelijker gezegd dat we niet in Amerika gaan mountainbiken omdat we verwachtten dat Nieuw-zeeland veel mooier is. Maar je kunt wel goed bekijken wat wel de moeite waard is of niet.
Zo stonden we een keer bij de ingang van een waterval in het Preah Monivong Bokor National Park in Cambodja en vroegen we ons af of het wel de moeite waard was om te betalen (na die prachtige watervallen in Hawaii). Toen er 2 Fransen naar buiten kwamen en wij vroegen of het de moeite waard was zeiden ze: “It’s shit” (letterlijk haha). Toen zijn we weer weggereden met ons brommertje. De foto’s doen het namelijk altijd beter dan de realiteit en achteraf gezien was het maar een klein stroompje water wat ze daar dan een waterval noemen. Natuurlijk ging het niet om veel geld, maar elke bestemming moet natuurlijk geld verdienen en heeft zijn eigen hotspots die het soms niet waard zijn. De route naar de waterval was trouwens veel meer de moeite waard dan bovenaan de Preah Monivong Bokor National Park.
Daarnaast kiezen wij ervoor om in plaats van de metro te nemen, naar de volgende halte te lopen. Soms zijn de afstanden te kort en niet echt de moeite waard om voor te betalen. En soms is het hiken een betere ervaring – zoals bij Mount Bromo op Java – of de hike naar de Floating Mountains in Zhangjiajie National Forest Park in plaats van de bus.

Dit vind je misschien ook leuk

Wintersport

Getest: Helly Hansen wintersportkleding in Lapland

Surfers op strand Taghazout Marokko
Golfsurfen

10 spots die chill zijn om te surfen in oktober

auberge le festival
Marokko

Marokko: bijzonder overnachten in een ‘kasteel’

HardlopenKlimmen

De Garmin Instinct 2 Solar: must voor sportievelingen

strand van Cape Tribulation
Australië

Een excursie naar het bijzondere Cape Tribulation

Auto bij Lone Pines
RoadtripVerenigde Staten

Reizen door Amerika? Zoveel kost een roadtrip door Amerika