Interview met wereldreiziger Linda

Steeds meer mensen maken een wereldreis. En dat vind ik natuurlijk heel tof, want sommige ervaringen van je wereldreis snappen alleen mensen die op wereldreis zijn geweest. Zoals reismoe zijn, het zwarte gat na het reizen en hoe het is om terug te komen zonder huis op volwassen leeftijd en weer thuis te gaan wonen (been there). Vandaag interview ik Linda, leerkracht in het basisonderwijs. LInda’s vriend Remco was net klaar met zijn studie, ze hadden geen huis en Linda’s jaarcontract liep af. Perfecte omstandigheden om op wereldreis te gaan!

  • Op reis met: vriend Remco
  • Aantal maanden op reis: tien maanden. Ons idee van te voren was ongeveer een jaar, misschien iets korter, misschien wat langer. Door onze keuzes qua landen was na 10 maanden ons geld zo goed als op. 
  • Verzekerd bij: interpolis
  • Zorgverzekering opgezegd: nee, niet nodig
  • Budget: ongeveer tussen de 35.000 en 40.000
  • Backpack: In de eerste periode backpack (55 liter) en dagrugzak (30 liter). Daarna, na een korte terugkomst in Nederland: 40 liter backpack (alleen handbagage). Mijn camera neem ik apart mee in een kleine cameratas. 
  • Zocht inspiratie voor haar route via: blogs, social media en door de verhalen onderweg.
  • Type reiziger: niet echt een bepaald type. Ik kan heel actief zijn, maar ook heel lui. Ik kan op hele simpele plekken overnachten (tentje in Nieuw-Zeeland), maar ook genieten van luxe (5 sterren resort in Egypte). Ik hou van wandelen, van roadtrippen en van de natuur
  • Wat had je achteraf anders aangepakt? Dan gingen we een maand minder naar Australië en bezochten wij Hawaii. 
  • Zou teruggaan naar: Amerika! Er is nog zoveel te zien. 
  • Onmisbaar op reis? Mijn camera, wat kleding en een winddichte en waterdichte jas.
  • Duurste bestemming? Wij bezochten meerdere dure bestemmingen; Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika. Amerika was toch wel echt het duurste van allemaal, ook al was onze manier van reizen in Australië duurder, daar huurden wij namelijk een campervan. 
  • Achteraf thuis kunnen laten: mijn handdoek, die heb ik echt nooit gebruikt. Verder sleepte ik voor het geval dat een drybag mee, die we ook echt nooit meer gebruikt hebben en best veel ruimte innam. Ook had ik teveel kleding mee. 

Hey Linda! was dit je eerste verre reis?

Voor onze wereldreis waren we al eens 6 weken naar Azië gegaan. Wij gingen toen naar Singapore, Maleisië en Thailand. Dit was onze eerste verre reis en onze eerste wat langere reis. Dit smaakte naar meer! Na een aantal jaar zijn we dan eindelijk onze grote droom waar gaan maken en gingen wij op wereldreis.  

En waarom een wereldreis en niet weer 6 weken door Azië reizen?

Sinds ik op de PABO zat wilde ik eigenlijk al op reis. Ik besloot een minor te doen in het buitenland en al mijn spaargeld opzij te zetten voor een wereldreis na mijn opleiding. Later kreeg ik een relatie en gelukkig wilde ook hij dolgraag op wereldreis. Samen zijn wij ervoor gegaan. Toen ook Remco klaar was met zijn studie zijn we vertrokken. Het idee van een wereldreis hadden wij dus al een aantal jaren. 

Hoeveel gaven jullie uit op wereldreis?

Ik heb nog steeds niet uitgerekend hoeveel wij precies kwijt waren aan onze wereldreis. Ik schat dat het tussen de 35.000 en 40.000 euro ligt, met zijn tweeën.

Wij gingen naar best veel dure landen en ik vond het elke cent waard. Van te voren hadden wij zo’n 32.000 euro begroot, maar we hadden meer spaargeld en belandden uiteindelijk in duurdere landen dan gepland. 

Wij konden vooral snel en veel sparen doordat we bij onze ouders woonden, dit kan natuurlijk niet bij iedereen. Maar prioriteiten stellen helpt ook:

Heb je nieuwe kleding wel echt nodig?
Kan je niet een keer thuis een etentje houden met vrienden?

Daarop kan je namelijk best veel besparen! 

Ontzeg jezelf ook niet gelijk alle leuke dingen, want het moet wel leuk blijven! 

Hoe lang heb je gespaard en ging jullie dat makkelijk af?

Voor onze wereldreis heb ik een jaar fulltime gewerkt en bijna alles wat ik verdiende heb ik opzij gezet voor de reis. Daarnaast heb ik altijd naast mijn studie een bijbaan gehad en daarbij zoveel mogelijk gespaard. Wij zijn wel altijd blijven reizen, ook al wilden wij graag zoveel mogelijk sparen. Wij wilden alsnog leuke dingen doen. 

Ik denk dat ik eigenlijk 1 jaar heel bewust voor de wereldreis gespaard hebt, maar ook daarvoor hadden we dit idee al en zetten wij zoveel mogelijk opzij. Wij bleven bewust bij onze ouders wonen en daardoor konden wij meer sparen dan als we een eigen woning hadden. 

Ik denk dat ik eigenlijk 1 jaar heel bewust voor de wereldreis gespaard hebt, maar ook daarvoor hadden we dit idee…

@Travellersofthe

Wat vond je het moeilijkst om achter te laten op wereldreis?

Eigenlijk niks, ik had juist teveel mee en daar heb ik me nog wel eens aan geergerd. Je kan heel gelukkig zijn met heel weinig. Dat is iets wat je onderweg steeds meer beseft! 

Heel herkenbaar! Heb je veel spullen verkocht of weggegooid?

Op reis hebben wij wel wat spullen verkocht en weggedaan. Zo verkochten wij onze drone en lieten wij wat kleding achter. Thuis van te voren hebben we eigenlijk ook niks verkocht of weggegooid, alles kon bij onze ouders blijven. 

Heb je je uitgeschreven uit de gemeente?

Als je langer dan 8 maanden weg gaat moet je je uitschrijven. Wij wisten niet hoe lang we weg bleven en hebben hierdoor het risico genomen om ons niet uit te schrijven. Wij stonden nog ingeschreven bij onze ouders en de kans op controle was klein. Wij wilden de boete ook best voor lief nemen. Uiteindelijk hebben wij geen controle gehad. Maar dit is natuurlijk mazzel en is altijd een gok. 

Hadden jullie een wereldreisroute van te voren bepaald?

Het enige wat wij wisten is dat wij wilden beginnen in Nieuw-Zeeland, een land dat al jaren hoog op onze bucketlist stond en nu echt voelde als een nu of nooit bestemming. Het is zo ver en aangezien ik altijd in de zomer moet reizen door mijn werk, zou Nieuw-Zeeland er anders niet meer van komen. Na Nieuw-Zeeland hadden wij een ticket richting Bali, gewoon omdat het het goedkoopste ticket was richting Azië, het continent waar wij de rest van onze reis wilden blijven. 

Het liep anders, na Bali gingen wij richting de Filipijnen (waar wij ook zeker heen wilden) en daarna besloten we ons hart te volgen. We lieten onze ideeën los en zijn een compleet andere kant op gegaan. We bezochten de plekken die al jaren op onze bucketlist stonden, of waar we onderweg goede dingen over hoorden, maar niet zo budgetproof waren. Op reis hebben wij alles beslist en dat was voor ons een geweldige manier om te reizen. 

Ben je tussendoor thuisgeweest of aan 1 stuk weggeweest?

Wij zijn tussendoor 2 weken in Nederland geweest. Dit was niet uit vrije keuze, want helaas overleed mijn opa tijdens onze wereldreis, vlak voor zijn 91e verjaardag. Het was geen complete verrassing, maar het was wel een vervelende situatie. We zaten op dat moment in de Filipijnen en hebben onze reis daar uiteindelijk ook niet meer afgemaakt. 

Wat voor tickets hadden jullie?

Wij boekten alleen maar losse tickets. Ons enkeltje naar Nieuw-Zeeland boekten wij zodra Remco wist dat hij geslaagd was. Dit was 1 maand voor vertrek. Verder boekten wij pas tickets als we wisten wat onze volgende bestemming zou worden. Niet te ver van te voren, want onze plannen veranderen nogal vaak. 

Wat is je ultieme tip voor het boeken van tickets tijdens je wereldreis?

Boek losse tickets, zo kan je plan nog weizigen op wereldreis en ervaar je echt ultieme vrijheid. Als onze route al vast had gestaan had ik heel anders teurg gekeken op onze reis, waarschijnlijk ook veel minder positief. Dat had zo zonde geweest! Wij zochten onze tickets altijd op Skyscanner, zo kan je kijken welke tickets het goedkoopst zijn in een bepaalde periode. 

Heb je gewerkt op wereldreis?

Nee, in het begin heb ik nog samenwerkingen gehad voor de blog. Maar op een gegeven moment heb ik die allemaal geweigerd. Ik wilde genieten van de reis en niet bezig zijn met andere dingen. Met die beslissing ben ik enorm blij! 

Teleurstellingen?

De Filipijnen vond ik enorm tegenvallen. Het eten, de mensen, het was het gewoon allemaal niet. Het land is prachtig, maar het is zo druk! Dat zie je op de foto’s niet. 

Daarnaast bezochten wij de Lempuyang tempel in Bali en dat vonden wij ook een teleurstelling. Op de foto zie je een prachtige weerspiegeling in het water, maar dat bleek gewoon een spiegel. Voor die foto staat ook een rij van minimaal een uur. De rest van de tempel was afgesloten door een ceremonie. 

Wat was je naarste ervaring op reis?

Naast dat mijn opa overleed tijdens onze reis hebben wij weinig nare ervaringen gehad tijdens onze wereldreis. We zijn wel eens ziek geweest, maar niet echt extreem eigenlijk. Daarnaast zijn wij niet beroofd en hadden wij enorm veel geluk met het weer op de meeste plekken. 

Welk land vond je uiteindelijk niet geschikt voor een wereldreis? 

Ik denk dat de meeste mensen niet naar Egypte en Spanje zullen gaan. En achteraf had ik misschien die landen liever geruild met Hawaii, een bestemming waar je normaal wat minder snel komt. Maar ik ben blij met de keuze die we toen maakten en denk ook eigenlijk dat bijna elke bestemming wel geschikt is. 

Van te voren wilden wij trouwens nog naar Japan. Dat hebben wij bewust uiteindelijk niet gedaan. Omdat wij in het bloessem seizoen wilden moesten we alles vast leggen en dat vonden wij niet zo geschikt voor onze wereldreis. 

Ben je wel eens reismoe geweest?

Ja! Wij planden regelmatig een dag niks doen. Gewoon even serie kijken, relaxen en geen dingen bezoeken. Uiteindelijk hebben wij in Spanje ook wat dingen overgeslagen en de druk van het dingen moeten en zien eraf gehaald. Dit was fijn! 

Hoe was het om thuis te komen na de wereldreis?

In het begin heerlijk. Wij wilden echt wel weer een vaste plek en even niet meer leven uit een rugzak. We konden beide terug naar onze ouders en hadden allebei binnen drie weken weer een baan. Inmiddels mis ik het reizen enorm en het leven wat we een jaar geleden nog hadden. 

Ik vind het moeilijk dat ik weer zoveel moet. Vijf dagen werken, twee dagen weekend. Niet meer wakker worden en bedenken wat je wilt doen. Ik mis de vrijheid. Niet iedereen begrijpt je en de meeste mensen tonen behoorlijk weinig interesse in je reis. Terwijl het voor ons een hele belangrijke ervaring was! 

Kwam je in een zwart gat terecht na de wereldreis?

Niet echt, ook al merk ik nu, nu we een paar maanden terug zijn, dat ik wel in een dip kom en graag weer weg wil. Ik mis het reizen nu enorm.

Nu we niet meer op wereldreis zijn, kunnen we natuurlijk evengoed nog reizen! 

Zou je nog een keer op wereldreis gaan?

Ik zou zo nog eens gaan. Het was geweldig en de mooiste ervaring ooit. Die vrijheid is geweldig en je kunt landen ten minste echt goed leren kennen. Als onze situatie het ooit toelaat, zou ik misschien nog eens weg gaan. Heerlijk lijkt me dat! 

Als je op wereldreis bent ervaar je echt ultieme vrijheid, je kunt zoveel zien en doen. Daarnaast leer je er enorm veel van en is het echt een once in a lifetime ervaring. Gaan dus! 

Je bent inmiddels weer thuis: waar woon je nu?

Nee nog niet, wij wonen bij onze ouders en sparen nu volop voor een eigen huis. Dat is dan wel een nadeel aan deze reis, maar dat neem ik echt voor lief! 

Wat is volgens jou de grootste misconceptie van een wereldreis?

Dat je er alleen maar energie van krijgt, het kost namelijk ook enorm veel energie. En daarom moet je regelmatig rust nemen en ook gewoon even niks doen. 

Linda blogt op www.travellersoftheworld en is actief op Facebook @Travellers of the world, Twitter @travellersofthe en Pinterest @Travellers of the world).

Dit vind je misschien ook leuk

Longboarden

Een longboard voor de kids? Hier moet je op letten

Indonesië

Avontuurlijke rondreis Indonesië: 5 dingen te doen in een 3 weekse rondreis

Surfen Madeira
GolfsurfenPortugal

48 uur in Madeira voor de surf + tips

Wintersport

Leren snowboarden op latere leeftijd: mijn eerste snowboardles

Outdoor Lifestyle

Nikon 24-70 mm F2.8: mini review

KlimmenNederland

Outdoor in Appelscha: de perfecte uitvalbasis voor buitenactiviteiten