Laura: “Ik. wil. leren. golfsurfen. En laat het alsjeblieft snel lente zijn.”

Surfster Laura Plug (24) woont in een prachtig kustplaatsje op een paar minuten fietsen van het strand in Nederland (lucky her). Ze surft al sinds haar 14e en vandaag praat ik met Laura over hoe surfen ooit voor haar begon en meer surf!

Hey Laura, wanneer ben je voor het eerst met boardsports in aanraking gekomen?

Op mijn veertiende kwam ik voor het eerst in aanraking met golfsurfen. Ik weet niet helemaal precies waar mijn obsessie vandaan kwam, maar wat ik nog wel weet is dat ik in de winter van 2009 nog maar aan één ding kon denken: ik. wil. leren. golfsurfen. En laat het alsjeblieft snel lente zijn.

[…] ik. wil. leren. golfsurfen[…]

Laura

Ik keek filmpjes op YouTube om alvast het pop-up kunstje te leren, haalde mijn ouders over om een camping in aan de Atlantische kust in Les Landes (Frankrijk) te boeken voor de zomer en haalde een vriendin over om met mij mee te gaan voor een surfles.

Van mijn ouders kreeg ik mijn eerste surfboard cadeau (een BIC Mini Malibu Wahine).

Ik heb toen twee jaar een beetje gerommeld met het surfen en ging vaak met vrienden (ik kende toen nog geen andere vrouwelijke surfers) mee de zee in, totdat ik vastliep… Ik durfde niet meer en ben daarna een paar jaar niet meer het water in gegaan.

In 2016 leerde ik mijn vriend kennen, die zelf ook surft. En hij hielp mij over mijn angst heen door gewoon weer in het water te gaan. Zenuwachtig dat ik was! De eerste keer dat ik een golf pakte stond ik meteen weer, ik had het surfvirus weer te pakken!

Het jaar daarna kochten we mijn huidige surfboard (een Torq 7,2) en voorlopig stop ik niet meer ?.

Hoevaak ben je in het water te vinden?

Aangezien ik op een paar minuten van het strand woon, is het makkelijk om even de surf te checken. Helaas kan ik niet zo vaak surfen als ik graag zou willen, omdat ik full time werk.

Maar het voordeel van full time werken, is dat je ook mooie reizen kan maken! Zo ben ik dit jaar met een vriendin naar Sri Lanka geweest om daar 2,5 week te surfen en ben ik afgelopen zomer voor de derde keer naar het Brunotti Beachcamp in Frankrijk geweest.

Ik ben zelf ook lid van een surfclub en daar zijn genoeg meiden die ook surfen. Je ligt nooit alleen in het water en er is altijd wel iemand in voor een sunset sessie.

Wat vind je het moeilijkste aan surfen?

De tijd ervoor vrij maken.

Soms komt het voor dat er doordeweeks perfecte golven staan, maar dat het ’s avonds is ingezakt. Of dat ik dan nét vast zit in het OV wanneer het los gaat.

Gelukkig heb ik bijna mijn rijbewijs, dus kan ik vanuit werk zo door rijden naar het strand!

Ook het geduld hebben is een dingetje. Ik ben zo’n iemand die graag héél snel alles wil leren, maar vergeet daar de tijd voor te nemen. Een sport leren blijft altijd een uitdaging ?.

Wat vind je het leukst aan surfen?

De lifestyle eromheen. Toen ik in 2016 voor het eerst naar een surfcamp ging, dacht ik bij mezelf: Laura, dit is alles waar je op je veertiende van droomde. Jack Johnson kwam uit de speakers, ik was rozig van een heerlijke surfsessie en ik dronk een biertje met chille mensen. Genieten!

Herkenbaar! En welke boardsporten doe je nog niet, maar zou je wel willen leren?

Is het heel erg als ik voorlopig blij het golfsurfen blijf? Er valt namelijk nog genoeg te leren! Haha. Anders zou ik wel willen longboarden (niet de surf-versie, maar de skate-versie).

Wat zijn je komende doelen wat betreft surfen?

Na de winter wil ik heel graag een nieuw board kopen.

Het spaarpotje is al goed gevuld. Ik wil graag op een kleiner board leren surfen, zodat ik langzaam richting het shortboarden kan.

Dus: oefenen, oefenen en nog meer oefenen!

Waar zou je nog heel graag willen surfen?

Hawaï natuurlijk!

En op de korte termijn zou ik graag naar Portugal of Noorwegen willen.

Wat heb je als boardchick echt nodig, wat is een musthave!?

Als boardchick heb je echt andere boardchicks/dudes nodig!

Voor de feedback, tips en uitlach-momenten als je weer een wipe-out maakt, maar ook om mee op surfvakantie/surftrips te gaan.

En ik heb ook nog eens het geluk dat mijn vriend surft!

Welke tip heb je voor beginnende boardchicks/dudes?

Heb geduld! Surfen is een lastige sport om te leren en je kunt écht niet in een keer zo surfen als dat je op filmpjes ziet.

Dus blijf er vooral lol in hebben en geniet!

Thanks Laura voor je verhalen en je kunt Laura volgen op haar eigen blog: LauraHelene.nl, een dagboek over haar avonturen met o.a. outfits, mode-uitbarstingen, surfavonturen, reisjes, lekkere recepten en meer, leuke tips, persoonlijke life events en nog veel meer!

Scroll naar boven