De snowboard guide: waar let je op bij het kopen van een snowboard?

Ben je op zoek naar tips voor het kopen van je nieuwe snowboard? Seek no more! Nu de winter er weer aan komt kijken ook wij weer naar nieuwe snowboards. En niets is fijner dan je eigen snowboard: je weet hoe die rijdt en het scheelt je na een paar keer snowboarden enorm in de kosten! In dit artikel geven we je tips bij het kopen van je snowboard. We leggen uit waar je op moet letten bij de aanschaf van je snowboard!

Waar let je op bij de aanschaf van je snowboard?

De keuze van je snowboard hangt af van je lengte, gewicht en je ervaring. Maar een andere goeie vraag die je moet stellen is: wat wil je gaan doen? Als je het heel simpel stelt zijn er drie snowboardstijlen: freeride (all mountain), freestyle en alpine boarden. Elk snowboard is afgesteld op die stijlen en daar zitten dan ook gelijk de verschillen in.

Ben je beginnende snowboarder?

Voor beginnende snowboarders is het minder belangrijk te weten welke stijl je wilt gaan uitoefenen. Meestal zijn die boards allround inzetbaar en bedoeld om gemakkelijk bochten te maken. Meestal zijn deze beginnersboardjes ook bedoel om lagere snelheden te maken. Je merkt het verschil in snowboards pas echt als je meer snelheid gaat maken.

Hier zijn de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kopen van een snowboard:

Snowboard lengte: Als algemene regel geldt dat als je een board op zijn staart laat staan, de neus van het board ergens tussen je neus en kin moet reiken. U kunt maattabellen en aanbevolen rijdersgewichten gebruiken om nauwkeuriger te worden.

Soorten snowboards: Je kunt kiezen uit all-mountain, freestyle, freeride, poeder en splitboards. Het juiste type board hangt af van het type terrein en de sneeuwcondities waarop je wilt gaan rijden.

Snowboard camber en rocker: Er zijn veel verschillende camber- en rockerprofielen om uit te kiezen. Als je van plan bent om snel te rijden op geprepareerde pistes, dan is een cambered board een goede keuze. Maar voor het rijden op zachte sneeuw wil je waarschijnlijk een flat, rocker, camber/rocker of flat/rocker board.

Snowboard breedte: Met de juiste breedte board zullen je boots net iets over de randen van het board uitsteken. Als ze echter te veel overhangen, kunnen ze slepen en ervoor zorgen dat u de controle verliest.
Snowboardvorm: Kies een directioneel board voor carven op hoge snelheid, een echt twin board voor gebruik in park en pipe, of een directional twin voor all mountain riding.

Andere snowboardfuncties: je kunt je zoekopdracht verfijnen door zaken als sidecut-radius, effectieve rand, boardflex en basismateriaal in overweging te nemen.

snowboard beginner tips

Snowboardlengte

Om de juiste lengte snowboard te kiezen, moet je rekening houden met je lengte en gewicht en ook nadenken over het type snowboarden dat je van plan bent te gaan doen.

Toen snowboarden net nieuw was, kozen mensen de lengte van hun board door boards rechtop te zetten om te zien hoe lang ze waren ten opzichte van zichzelf. Als de neus van het bord ergens tussen hun kin en neus kwam, werd het als de juiste maat beschouwd.

En die methode kun je ook vandaag nog steeds gebruiken. Maar wil je nauwkeuriger meten, dan moet je je lichaamsgewichtgebruiken. Dit is ook wat veel snowboardfabrikanten aanbevelen.

Allereerst is de lengte belangrijk. De lengte van een snowboard varieert tussen de 100 en 160+ cm. Wanneer je een snowboard gaat kopen is het goed om te kijken welke lengte je nodig hebt en door je stijl van rijden te bepalen.

Wat is de juiste lengte voor een snowboard?

Onderstaand tabel heb ik voor jullie vertaald in van lengte in lb naar lengte in cm en gewicht in kilo’s. Deze sizing guide komt van de website Evo.com en kun je als startpunt gebruiken.

Hou in het achterhoofd: als jij liever op een langer snowboard rijdt en dat bevalt al jaren super goed, dan moet je daar vooral mee doorgaan, tenzij je merkt dat je met een langer board gewoon lastiger tricks kunt uitvoeren. Dan is een korter board juist beter.

Hieronder de juiste maat van snowboards  op basis van je lengte:

Je gewichtLengte snowboard in cm
110–120lbs (50-54 kg)128-136
115–130lbs (52-59 kg) 133-141
125–135lbs (57-61 kg) 139-147
135–145lbs (61-66 kg) 144 -152
140–155lbs (63-70 kg) 149-157
150–165lbs (68-75 kg) 154 -162
160–175lbs (72-79 kg) 159-167
170–185lbs (77-84 kg) 160+
180–195lbs (61-66 kg) 160+
190–205lbs (86-93 kg) 160+

Als je eenmaal een algemeen idee hebt van de lengte snowboard die je nodig hebt, kan het je helpen om het snowboard toch korter of langer te kiezen afhankelijk van wat je wilt gaan doen met het snowboard.

Ben je een snelle, agressieve snowboarder? Dan wil je waarschijnlijk een langere snowboard. Ga je veel off-piste of freeriden? Dan kun je beter ook voor een langer snowboard gaan. Een langer board geeft meer stabiliteit en snelheid. Omdat het snowboard langer is, kun je beter carven door diepe poedersneeuw wat dit board ook zeer geschikt maakt voor de gevorderde snowboarder!

Wil je veel  vette tricks maken? Denk aan sprongetjes en de half-pipe. Dan is een kortere board geschikter. Een korter board is namelijk sneller en dat maakt je wendbaarder voor tricks! Dan is een heel kort snowboard beter om je gemakkelijker te kunnen manoeuvreren.

Ook als je beginner bent, dan is een smaller board beter zodat je bochten gemakkelijker kunt maken omdat je wendbaarder bent en meer controle hebt over je longboard.

Daarnaast is er ook persoonlijke voorkeur voor een langer of korter board!

Soorten snowboards

Er zijn veel soorten snowboards en wij hebben ze opgedeeld zoals de snowboardshop Blue Tomato en een een grote Amerikaanse webshop dat deed:

  • All-mountain: het beste voor elk terrein
  • Freestyle: het beste voor het park
  • Freeride: het beste voor onverzorgde sneeuw op elk terrein
  • Poeder: het beste voor diepe poedersneeuw
  • Splitboard: het beste voor backcountry

All-mountain

All-mountain snowboards presteren op een berg overal wel goed: op geprepareerde pistes, backcountry, zelfs park en pipe. De meeste boarders rijden op all mountain boards. Vanwege hun veelzijdigheid zijn all-mountain boards goed voor beginners die nog moeten leren welk terrein ze leuk vinden.

Een shop die veel keuze biedt aan snowboards is Blue Tomato. Hier hebben ze de laatste collectie van heel veel merken.

→ Check all-mountainboards op Blue Tomato

Freestyle

Ideaal om mee te snowboarden in het park. Freestyle snowboards zijn licht, kort en flexibel met twin tips. Ze zijn goed voor snowboarders die overal op de berg een rit willen, of voor degenen die graag hun grenzen verleggen in terreinparken; ze zijn niet zo goed voor stabiliteit of snel cruisen op harde sneeuw.

→ Check alle freestyle boards op Blue Tomato

Freeride

Het beste type snowboard voor onverzorgde (off-piste) sneeuw op elk terrein. Freeride snowboards zijn ontworpen voor avontuurlijke rijders die het grootste deel van hun tijd buiten geprepareerde pistes doorbrachten. Het zijn vaak directionele boards, wat betekent dat ze bedoeld zijn om met het ene uiteinde altijd naar beneden gericht te snowboarden. De flex van een freeride snowboard is meestal stijver dan die van een freestyle board.

→ Check alle freeride boards op Blue Tomato

Poeder

Het beste snowboard voor diepe poedersneeuw. Alles aan een poedersnowboard is ontworpen met diepe sneeuw in gedachten, van de vorm van de neus en staart tot de flex van het board en de locatie van de bindingsinzetstukken. Veel poederboards hebben een rocker voor een betere flotatie.

Splitboard

Het beste snowboard voor klimmen in de backcountry. Deze backcountry-specifieke boards zijn in tweeën gesplitst om twee ski’s te creëren en maken klimmen op ongebaande backcountry-hellingen mogelijk. Eenmaal klaar om te snowboarden sluit je de helften weer aan en heb je een snowboard.

Dit is een toppertje voor avontuurlijke backcountry-liefhebbers die de kennis, vaardigheden en het vertrouwen hebben om veilig niet-gepatrouilleerde hellingen te verkennen (let wel op lawines!). Je hebt ook klimvellen en een splitset nodig, die meestal apart worden verkocht.

Favoriete webshops om snowboards te kopen

Hieronder vind je onze favoriete online shops en fysieke winkels om een snowboard te kopen.

In Nederland kun je in veel webshops een snowboard kopen, maar we raden aan om een specialist erbij te halen en je snowboard in een sportwinkel te kopen.

Toch online kopen? Hieronder vind je een paar webshops waar  je je snowboard kunt aanschaffen:

  • Onze favoriete snowboardwinkel is Daka. Deze grote sportwinkel heeft toffe snowboards in de collectie zoals: Nitro, Roxy, Jones en Salomon.
  • Sinds kort heeft Amazon ook een Nederlandse shop! Ook hier kun je vrij goedkoop een longboard aanschaffen zoals een Burton, Nitro en k2. Check Amazon om direct je snowboard te kiezen.
  • Decathlon: iets minder budget? Ook op Decathlon kun je goede snowboards kopen voor een kleiner prijsje. Ze verkopen snowboards van Rossignol en Dreamscapes. Check snowboards op Decathlon.

Zo dat was ‘m. Wij zitten zelf te denken aan een Capita Outsider en voor mij deze mooie Jones Twin Sister! Wij zijn verliefd!