(openbaar) Vervoer in Korea: een gids voor metro, bus en trein

Zuid-Korea staat bekend om het het goed georganiseerde openbaar vervoer, met moderne metro’s, uitgebreide busnetwerken en beroemde hogesnelheidstreinen die het hele land doorkruisen. Dat maakt het gemakkelijk om door Zuid-Korea te reizen. Hoe gemakkelijk? Dat lees je op Lone Drifters. 

Ter vergelijking: Zuid-Korea is tweemaal zo groot als Nederland. De reistijd tussen de meeste grote steden in Zuid-Korea is dus relatief kort. Bijvoorbeeld, de reistijd tussen Seoul en Busan, de twee grootste steden van Zuid-Korea, is slechts 2,5 uur met de hogesnelheidstrein.

De T-money Kaart

Voor het openbaar vervoer in Zuid-Korea is een T-money kaart nodig, vergelijkbaar met een OV-chipkaart. Deze kaart is geldig in metro, bus en taxi’s, zelfs voor winkelaankopen. En het is gemakkelijker dan losse kaartjes kopen en dat scheelt ook in de kosten, want je kunt overstappen van metro naar de bus zonder extra kosten.

Koop deze T-Moneykaart vanaf 2.500 KRW in winkels (zoals de 7-Eleven) of 4.000 KRW op de Incheon luchthaven. De kaart is niet beschikbaar op metrostations. Je zet geld op deze kaart en kunt gaan reizen. Het resterende bedrag kun je weer op het vliegveld terugkrijgen. 

Reizen met de metro in Zuid-Korea

In grote steden Seoul en Busan is de metro de ideale manier om te reizen. Hiervoor heb je een T-Money kaart nodig, eerder hierboven uitgelegd.  

Metrostations zijn duidelijk aangegeven met kleuren, en alle stations hebben borden in zowel het Koreaans als het Engels, super handig dus! Er zijn handige apps zoals Naver Maps die je reis voor je kunnen plannen als je al weer waar je naartoe moet in Zuid-Korea. Deze app berekent de route, het aantal haltes en waar je eventueel moet overstappen. In de metro zelf worden haltes omgeroepen in het Engels, en de uitstapzijde wordt aangegeven. Als je je eindstation bereikt, kun je in Naver Maps zien welke uitgang je moet nemen voor de kortste route naar je bestemming.