Alles wat je moet weten over de trein naar Zwitserland vanaf Nederland

Heb je er weleens aan gedacht om vanuit Nederland de trein naar Zwitserland te pakken? Vanuit Nederland vertrekt dagelijks een rechtstreekse trein naar Zwitserland. De reis duurt ongeveer 6 uur, een stuk langer dan met het vliegtuig, maar met de trein reizen is zeker geen straf. Tijdens de reis zie je hoe de Nederlandse polders langzaam overgaan in de glooiende heuvels van Duitsland, en hoe de Alpen langzaam aan de horizon verschijnen. Dit gebeurt ongeveer een uur voordat je Basel bereikt.Onderweg word je warm gemaakt voor wat er komen gaat. De treinen zijn modern en comfortabel, met ruime zitplaatsen, een bar en een restaurant. Bovendien is reizen met de trein een milieuvriendelijke manier om te reizen, aangezien de trein veel minder CO2 uitstoot dan het vliegtuig. Hoe het reizen met de trein naar Zwitserland is lees je op Lone Drifters. 

Reizen naar Zwitserland vanaf Nederland

Met de trein van Nederland naar Zwitserland kan vanaf de stations Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. Er vertrekt dagelijks in de ochtend een rechtstreekse ICE-trein van Nederland naar station Basel SBB. En van daaruit gaan treinen naar alle delen van Zwitserland. Handig dus als je al in de Randstad woont. Als je vanuit Maastricht of Groningen naar Basel wilt reizen, moet je de trein nemen om 06:00 uur en misschien wel eerder. Als je dit te vroeg vindt, kun je ervoor kiezen om de avond van tevoren in Amsterdam, Utrecht of Arnhem te overnachten.

Ik verblijf in hotel Nhow in Amsterdam Rai. Dit hotel ligt op loopafstand van het metrostation Rai en binnen enkele minuten ben je al op station Amsterdam Centraal, waar je de trein naar Zwitserland kunt pakken.

Als je zin hebt om Amsterdam te verkennen voordat je naar Zwitserland reist, boek dan nu je hotel!

Boek Nhow hotel. Bekijk alle hotels in Amsterdam

Voordeel van in Amsterdam beginnen? Je kunt je reis rustig beginnen. Als je de avond van tevoren in Amsterdam aankomt, kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een van de vele cafés of restaurants in de buurt van het hotel. Je kunt ook een wandeling maken door het Vondelpark of een boottochtje maken door de grachten. Als je al in de middag komt, kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Anne Frank Huis of het Rijksmuseum. Je kunt ook een fietstocht maken door de stad.

Voordelen van reizen met de trein naar Zwitserland

Treinreizen naar Zwitserland is een milieuvriendelijke keuze. De trein is een van de meest duurzame vervoersmiddelen, met een veel lagere CO2-uitstoot dan het vliegtuig of de auto.

Daarnaast is het een comfortabele manier om te reizen. De trein naar Zwitserland is modern met een bar waar je kunt eten en drinken. Je hebt voldoende beenruimte in tegenstelling tot het vliegtuig en je kunt genieten van een prachtig uitzicht op het landschap. En je hebt tijd voor dat boek, of om lekker te werken op je laptop (hoewel WIFI-verbinding niet altijd heel top is). 

Nadelen van reizen met de trein naar Zwitserland

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan reizen met de trein naar Zwitserland. De reistijd kan lang zijn, vooral als je vanuit Friesland of Groningen reist. Daarnaast kunnen de prijzen voor treinkaartjes in het hoogseizoen hoger zijn.

Tips voor reizen met de trein naar Zwitserland

Koop je kaart op tijd

Wil je voordelig met de trein naar Zwitserland? Koop je treinticket zo vroeg mogelijk. Het liefst al vanaf zes maanden voor vertrek. Je kunt dan al naar Zwitserland voor €37,90. Vaak zijn deze voordelige treinkaartjes niet annuleerbaar of wijzigbaar. Je kunt ook kiezen voor annuleringsopties, je betaalt dan een paar euro meer. 

Koop je kaart bij de spoorwegmaatschappij

Ik gebruik de website van Trainline om routes te checken omdat de website fijn werkt. Enig nadeel is dat ze servicekosten in rekening brengen boven op de ticketprijs. Je kunt dus beter boeken via de spoorwegmaatschappij. 

Treintickets zijn verkrijgbaar bij NS International, via bahn.de (DB) en Trainline. 

VervoerderVoordelen
NS International– Super handig voor reizen vanuit Nederland. Gewoon de app gebruiken en je hoeft geen kaartje te printen.
Deutsche Bahn– Hier vind je vaak betaalbare tickets voor treinreizen door Duitsland. Als je vroeg boekt, kun je geld besparen.
– Het is de Duitse trein, daar zijn de laatste tijd steeds meer problemen mee, maar je vindt vaak goede deals.

Overweeg een Interrail pas

Ben je van plan om een grotere treinreis te maken binnen Europa of binnen Zwitserland veel met de trein te reizen? Dan kan het voordeliger zijn om een Interrail Pas te bestellen. Met deze pas mag je een x aantal keer binnen een bepaalde periode met de trein reizen (bijvoorbeeld vijf keer binnen een maand).

Vertrek in de ochtend of later op de dag.

De minst populaire reistijden, namelijk de ochtend of later op de dag, zijn vaak goedkoper. Nadeel is natuurlijk dat je wel later in Nederland aankomt, en dat kan voor eindbestemmingen zoals Groningen of Maastricht weer nadelig uitpakken. 

Reizen met de trein in Zwitserland

Als je dan in Basel aankomt kun je overstappen op de Zwitserse treinen. Je kunt direct genieten van het prachtige landschap. Zwitserland is een land met een adembenemend landschap. Als je met de trein reist, heb je de tijd om dit landschap te bewonderen. 

Je kunt gemakkelijk tussen verschillende steden en dorpen reizen. Het treinnetwerk in Zwitserland is namelijk erg uitgebreid en goed ontwikkeld. 

En als je meerdere treinen wilt pakken, dan moet je zeker een Swiss Travel Pass aanschaffen. 

Voordelen van reizen met de trein in Zwitserland

De trein is een van de meest milieuvriendelijke vervoersmiddelen, met een veel lagere CO2-uitstoot dan het vliegtuig of de auto.

Zwitserse treinen zijn over het algemeen comfortabel en bieden een goede service. Ze hebben ruime zitplaatsen en vaak ook een restaurant of bar.

In Zwitserland kun je met de trein overal heen. Het spoornetwerk is goed geregeld en de treinen rijden snel en op tijd.

Zwitserland heeft een aantal prachtige panoramatreinen die je een adembenemend uitzicht bieden op de Alpen.

De Swiss Travel Pass is een handige pas die je onbeperkt toegang geeft tot alle treinen, bussen en veerboten in Zwitserland.

Nadelen van reizen met de trein in Zwitserland

Reizen met de trein kan soms langer duren dan met het vliegtuig of de auto, vooral als je naar afgelegen bestemmingen reist.

Het Zwitserse spoornetwerk is goed ontwikkeld, maar het kan soms nodig zijn om over te stappen. Dit kan vervelend zijn, vooral met veel bagage.

De Swiss Travel Pass biedt vele voordelen, maar kan wel een groot bedrag in één keer zijn.

Tips voor reizen met de trein in Zwitserland

De ticketprijzen voor bijzondere Zwitserse treinreizen, zoals de Glacier Express, zijn vaak seizoensafhankelijk. In de zomermaanden, juli en augustus betaal je de hoofdprijs. In het  laagseizoen ben je een stuk minder kwijt. Je kunt veel geld besparen als je de regionale trein neemt en niet die Glacier Express. Hetzelfde uitzicht, maar minder duur (en minder grote ramen :-))) 

Tips voor reizen met de trein in Zwitserland

Overweeg een Swiss Travel Pass. Dit is een pas die je toegang geeft tot alle treinen, bussen en trams in Zwitserland. Met deze pas kun je onbeperkt reizen door het hele land.

Voordelen van de Swiss Travel Pass

  • Met de Swiss Travel Pass kun je onbeperkt met de trein, bus en tram reizen in Zwitserland. Dit is de perfecte manier om het land te verkennen en alle hoogtepunten te zien.
  • De Swiss Travel Pass geeft je ook toegang tot meer dan 400 musea en tentoonstellingen in Zwitserland. Zo kun je je reis combineren met culturele uitstapjes.
  • De Swiss Travel Pass geeft je ook korting op veel attracties in Zwitserland, zoals de Jungfraujoch-trein.

Keuze uit verschillende opties

De Swiss Travel Pass is verkrijgbaar in verschillende opties, zodat je de pas kunt kiezen die het beste bij je reis past. 

OptieDuurPrijs 2e klasHoe te kopen
Swiss Travel Pass3 dagenCHF 232Link naar SBB-website
Swiss Travel Pass4 dagenCHF 281
Link naar SBB-website
Swiss Travel Pass6 dagenCHF 359
Link naar SBB-website
Swiss Travel Pass8 dagenCHF 389
Link naar SBB-website
Swiss Travel Pass15 dagenCHF 429
Link naar SBB-website

Heb je zin om het prachtige Zwitserland te ontdekken? Boek dan nu je treintickets!