3X Outdoor in Wallonië, België: van fietsen tot raften

Dit jaar was ik vaker in België dan elk andere land te vinden, in Wallonië om precies te zijn. Wallonië is het zuidelijke, Franstalige deel van België. De aantrekkingskracht van Wallonië is vooral water: van het stadje Spa tot kanoën. Maar naast het thema water is er zoveel meer te doen in Wallonië. En geloof me, voor outdoor hoef je niet ver te reizen, onze buren hebben genoeg te bieden. Meer dan genoeg

Fiets door het het diverse landschap

Als fietsliefhebber kun je je hart ophalen in Wallonië. Of je nou van mountainbiken houdt of liever met een e-bike op pad gaat.

In Wallonië is namelijk een enorm netwerk aan fietsroutes. De ene nog mooier dan de andere. En saai zijn ze zeker niet. Zo fietsen wij van een Abdij door bossen, en via pittoreske dorpjes door het platteland en verdwalen we over weggetjes tussen gele bloemen. Onze fietsrit eindigden we bij de kleine bierbrouwerij van de Abdij Villers-la-Ville.

Tip: met de Garmin Edge 830 kun je gemakkelijk fietsroutes importeren vanuit je telefoon.

Bekijk ook: fietsen in Vlaams-Brabant, België

Abdij Villers-la-Ville

Na je fietstocht moet je zeker een wandeling door de 5 tuinen van de abdij Villers-la-Ville maken. Deze abdij is een opmerkelijk goed bewaard gebleven oude cisterciënzerabdij en tegenwoordig een plek waar tal van evenementen plaatsvinden. De abdij heeft een geschiedenis van wel 900 jaar en is dan ook bijzonder om door de groene omgeving van de abdij te lopen. Met een ipad lopen we door ruines, wat vroeger een keuken van de monniken blijkt te zijn. Dat wordt pas zichtbaar met augmented reality via de app op onze tablet. Zo zou het er in 1146 uit moeten hebben gezien, compleet met lopende monniken.

Psst… loop na je wandeling langs de microbrouwerij (of de winkel) en neem een van de in de brouwerij gebrouwen biertjes mee.

Of je nou een klein rondje wilt fietsen of een meerdaagse fietstocht door Wallonië. Bekijk internationale routes, thematisch routes en meer op walloniebelgietoerisme.be

Wandel naar de rivier met je backpack en ga packraften

Heb je ooit een hike gemaakt naar een prachtige rivier en gewenst dat je een bootje bij je had? Met packrafting of packraften kan dat. Wat is packrafting hoor ik je denken? Packrafting is een combinatie van backpacken en raften. Voor de een is dat wandelen en raften, voor de ander fietsen en raften. Wat hetzelfde blijft is dat je met een packraft met een kleine, draagbare maar functionele en stoere ‘draagbare boot’ reist.

Je kunt naar meren en rivieren wandelen en gelijk het water opgaan. Onlangs maakte ik kennis met packraften in Wallonië. We maakten een prachtige wandeling met een packraft op de rug van Nadrin naar het meer van Nisramont (een samenvloeiing van de twee Ourthes). Bij het meer blazen we onze packraft op met een soort van kussentjes om over de Ourthe te varen. En zo’n packraft is niet eens zwaar! Ik merkte eigenlijk niet dat ik een raft op mijn rug had (en dat voor iemand die toch snel last van haar rug heeft).

Het water stond tijdens onze raftdagje wat laag, dus het leek iets meer op dobberen, maar het landschap rondom de Nisramont maakte het allemaal goed. Aan het eind van onze bestemming peddel ik dan nog een extra rondje, voor het gevoel.

Packraften is een unieke ervaring en smaakt zeker naar meer. Je kunt deze ervaring reserveren vanaf een groep (minimaal 2). Je merkt dat de eigenaar veel passie voor zijn werk heeft. Bekijk de website van Pack & Raft.

Wandel langs langs de Grand Canyon van de Ardennen

Grand Canyon in de Ardennen? Okay, het is zeker geen Grand Canyon zoals we die kennen in Amerika, maar Fondry des Chiens is zeker de moeite waard. Fondry des Chiens is een natuurlijke kuil dat ook wel de Grand Canyon van de Ardennen wordt genoemd. De kuil is ontstaan doordat regenwater wegsijpelde door de kalkstenen bodem. Miljoenen jaren later en je hebt een kuil van meer dan 20 meter diep. Ook wel de fondry’s genoemd.

Dit landschap is absoluut niet wat ik in eerste instantie van België had verwacht en ik ben dan ook enorm verbaasd dit te zien. Het heeft voor mij zelfs iets weg van de rotsen bij de Blue Mountains in Australië. Okay, het is wel een beetje anders, maar je begrijpt vast wat ik bedoel.

Nismes is de ideale basis om naar Fondry des Chiens te wandelen. Vanuit het dorpje Nismes is het 1,5 kilometer wandelen naar dit natuurmonument.

Wandelen in het Domein van Bérinzenne

Vlakbij het plaatsje Spa (yep, van het drankje Spa) ligt Domaine de Bérinzennel. Het is een vertrekpunt van diverse wandelingen door het veengebied en de bosrijke omgeving. De rode wandeling is 4 kilometer lang en loopt over het veengebied. De gele wandeling is 4.7 km en loopt door de heide en het bos. De langste wandelroute is de blauwe route van 9.1 kilometer door en veen, heide en een bos vol beuken, eiken en harsbomen.

In het midden van het heidegebied vind je de panoramische toren Fagne de Malchamps en een Bos- en Watermuseum . Vanuit deze toren heb je meer dan 40 kilometer uitzicht over het prachtige gebied.

Vanuit het plaatsje Spa rij je in 5 kilometer naar het Domein van Bérinzenne.

Dit vind je misschien ook leuk

FrankrijkReistips

Deze activiteiten wil je doen in Bordeaux Frankrijk

Japan

Dagtrip vanuit Osaka: Koya-San, het mooiste bergdorpje van Japan?

Suppen

Waarom suppen met veel wind een goed idee is

Nieuw-Zeeland

Bezienswaardigheden Northland Nieuw-Zeeland

Outdoor Lifestyle

Duurzaam reizen: 10 tips

Duurzaam op wintersport
Wintersport

Groen op wintersport: tips om duurzamer te skiën (of snowboarden)