Getest: Garmin Edge 830 fietscomputer

Zo’n 2 maanden geleden ontvingen wij de Garmin Edge 830 om uitvoerig te testen. Zoals je misschien op onze Instagram hebt kunnen zien, hebben wij sinds onze verhuizing naar een buitenwijk, net de Cube Nuroad aangeschaft. Een fijne gravelbike en ideaal dus om de Garmin op te gebruiken. En gezien wij veel reizen, hebben we de Garmin Edge 830 ook meegenomen tijdens een van onze mountainbike ritjes in Harz. Wat wij ervan vinden? Lees op Lone Drifters hoe de Garmin Edge 830 bevalt. 

Garmin Edge 830

Allereerst is het natuurlijk handig te weten wat de Garmin Edge 830 is. De Garmin Edge is simpel gezegd een fietscomputer. Ik moet zeggen dat ik er eerst sceptisch over was. Ik heb toch ook een Garmin horloge en mijn smartphone met Strava? Maar na een aantal keer gebruiken was ik om.

Positieve punten en ervaringen 

GPX routes importeren

De routekaarten zijn ontzettend handig, vooral als je net als ons veel in het buitenland fietst. Zo konden we gemakkelijk GPX-routes via de smartphone naar de Edge sturen en starten.

Wat je ook kunt doen, is een route laten genereren. Handig als je even geen inspiratie hebt. Dit kun je doen in combinatie met de Garmin Connect App voor op je smartphone.

Tot slot kun je ook zelf gemaakte routes van Komoot of Strava gebruiken. Heb je je Strava account gekoppeld aan je Garmin Connect en maak je een route in Strava die je opslaat? Dan staat de route automatisch in je fietscomputer.

Navigeren

Je locatie is snel gevonden en werkt onderweg ook nauwkeurig en snel. Vooral toen we een stuk in de mist fietstten was het heel handig om van te voren te zien waar je af moet slaan en dat het pijltje op de route draait. Ik fiets met name vooral achteraan – hoe hard ik ook mijn best doe. Deze keer volgde Luciano mij, niet omdat ik sneller ben, maar omdat ik de route zo handig op het stuur kon volgen. 

Normaal gesproken als we van de route afdwalen doen we veel moeite om weer op de route te komen. Tijdens onze mountainbikerit in het Harzgebergte bleek een deel van de route afgezet te zijn voor een hondenrace en moesten we een heel eind omrijden. 

De Garmin probeert bij een verkeerde afslag een aanpassing te maken en je uiteindelijk weer op de route te krijgen. Na een tijdje niet luisteren naar Garmin, omdat we moesten omrijden kwamen we, weer netjes op de originele route terecht, die we op het scherm van de app zagen! Ook kan de Edge altijd ter plekke een route maken naar de start van je route. Handig als je geen zin meer hebt of gewoon terug wilt naar Start.

Nooit meer verdwalen, schrijft Garmin op de website, en dat was ook zeker zo. Bovendien is het zoveel makkelijker op een scherm te kijken dan steeds op je mobiel of je horloge, wat ook een stuk veiliger is. 

Daarnaast vind ik het kaartje waarop je kijkt heel handig omdat je goed kunt zien wat de route is, welke route je al hebt afgelegd en zie je in kleuren de verschillende wegen

Koppeling met apps

De Garmin Edge 830 kun je koppelen aan bijvoorbeeld TrainingPeaks. TrainingPeaks is een online tool die je helpt te trainen van start tot de dag van je race. Deze tool gebruiken wij zelf niet, maar als je meer over TrainingPeaks wilt weten, lees er dan meer over op de Garmin website.

Ook werkt de Edge goed samen met Strava, een app waar wij al onze trainingen in delen. Je hoeft eigenlijk alleen maar je Garmin te koppelen, je training op te slaan en je data komt op Strava. 

Gebruiksvriendelijk

De fietscomputer is gebruiksvriendelijk in gebruik. Zonder de handleiding te lezen spreekt het meeste wel voor zich. Wil je er alles uit halen dan kan het lezen van de handleiding en wat video’s over de Garmin bekijken natuurlijk wel toegevoegde waarde hebben. Maar voor het eerste gebruik kan een kind eigenlijk de was doen. 

Er zitten minimale knoppen op de Edge en daarnaast kun je het touchscreen scherm gebruiken. Zo kun je snel door het menu navigeren. Tijdens het fietsen zijn de knoppen aan de zijkant handig, vooral als je niet teveel aan het scherm kunt of wilt zitten door het dragen van handschoenen of als het bijvoorbeeld regent. 

Ook heel handig is dat de Edge een geluidje geeft bij een afslag. Dan hoef je niet de hele tijd op het scherm te kijken. Het geluid kun je overigens ook uitzetten. 

Waarschuwingen

Tot slot heeft de Garmin Edge 830 ook nog een aantal handige opties, zoals de ongevallendetectie. Via sensoren kan de Garmin een waarschuwing sturen naar je noodcontacten als je een ongeluk krijgt. Een noodgeval wordt bijvoorbeeld bepaald door je snelheid. Je hebt bij een foutieve waarschuwing maximaal 30 seconden om van de melding af te zien.

Via mijn Android kan de Edge een waarschuwing versturen naar mijn noodcontacten. Deze contacten kun je van te voren instellen. De Garmin Conncet App stuurt dan een smsje naar je contacten en je gekozen contact(en) kan/kunnen deze uitnodiging accepteren.

Climb Pro

Met Climb Pro kun je tijdens het klimmen zien, hoe de stijging van die helling is en wat je nog te wachten staat. Dit is heel handig om tijdens de rit mee rekening te houden. Nou hebben wij nog niet veel klims gemaakt, maar ik vond het fijn om te weten.

Accessoires

Omdat wij veel reizen, is zo’n fietscomputer alleen handig als we die ook op andere fietsen kunnen monteren. 

  • De Edge mountainbike steun is handig voor fietsen met korte stuurpennen. Ideaal voor offroad tochten waarbij je Edge fietscomputer niet op je stuur wilt hebben.
  • De fietssteun met kwartslagbevestiging is een vervangende fietssteun om de Edge op je stuurpen of stuur te bevestigen. De fietssteun, rubberen schijf en elastiekjes zijn gemakkelijk mee te nemen en bevestigde nwe gemakkelijk op onze huur e-mountainbikes. Wat ons betreft onmisbaar voor op reis. 

Al met al zijn we heel positief over de fietscomputer. En dan hebben we nog niet eens alle  Garmin Edge 830 functies (goed) kunnen uitproberen. 

De Garmin Edge 830 kun je via de website van Garmin kopen voor € 349,95.

FAQ

Hoe werkt de Garmin Edge 830

Bekijk de handleiding van de Edge op de website van Garmin

*Deze review is in samenwerking met Garmin tot stand gekomen. Zoals altijd geven wij onze eerlijke mening.