Waar te verblijven op Big Island Hawaï

Als je op Big Island wilt verblijven, is het belangrijk om te weten waar je moet zijn. Dit eiland is namelijk erg groot (twee keer zo groot als alle andere eilanden bij elkaar) en heeft tal van mooie, maar verschillende plekken. Daarom is het voor veel bezoekers best lastig om een goede plek te kiezen om te verblijven. Maar no worries, wij delen de beste plekken om te verblijven op Big Island met jou.

Waar te verblijven

Waar je verblijft hangt af van wat je wilt gaan doen en welke bezienswaardigheden je op Big Island wilt bezoeken. Hiervoor kun je onze gids voor Big Island bekijken. Kies een locatie die je voldoende tijd biedt om alle populaire bezienswaardigheden te bezoeken. Een week is misschien voldoende op kleinere eilanden zoals Kauai, Maui of Oahu. Maar gezien de grootte van Big Island heb je meer tijd nodig op het eiland als je alles wilt zien. Een week zou voldoende moeten zijn, maar als je meer tijd hebt en rustig wilt reizen, dan kan het geen kwaad om langer te blijven.

Oost versus West

We raden je aan om je verblijf te verdelen tussen oost (Hilo) en west (Kailua-Kona). Op deze manier kun je alle bezienswaardigheden van The Big Island bekijken en hoef je niet al te ver te rijden. Voor een week raden wij je aan om 4 nachten in Hilo en 3 in Kailua-Kona te verblijven. Wij deden het juist andersom, maar na dag 3 had ik de oostkant wel gezien. De meeste bezoekers blijven langer in Kailua-Kona omdat hier de meeste hotels, luxe resorts, vakantiewoningen en motels op het Grote Eiland zijn. Toch liggen veel van de beste dingen te doen en bezienswaardigheden dichter bij Hilo.

Wij sliepen op beide plekken in een vakantiehuis. De eerste helft overnachtten wij in Kailua-Konaen de tweede helft sliepen we in een glamptent in Kapoho (goedkoop maar erg basic), vlakbij de vulkaanexcursie. Via de website vrbo kun je accommodaties op Big Island zoeken.

Redenen om aan de Kona-kant te verblijven (west)

Aan de Kailua-Kona-kant heb je meer tijd om de bezienswaardigheden, stranden, historische en culturele locaties en attracties aan die kant te verkennen, inclusief dagtochten naar de Pololu en Waipio Valley (tip!). Ook raden we Green en Black beach aan en snorkelen met het lava-gesteente onder je.

Deze kant van het eiland is veel droger en kaler dan de oostkant. Het weer is hier wel droger en daarom zijn de stranden aan deze kant van het eiland veel beter, maar soms lastiger om te bereiken. Het belangrijkste vliegveld van het eiland bevindt zich ook aan deze kant van het eiland en in combinatie met de verscheidenheid aan accommodaties kan deze kant van het eiland is Kalua-Kona een uitstekende uitvalsbasis om het grote eiland te verkennen.

Als je aan de kant van Kailua-Kona verblijft, raden we aan om in een kleine accommodatie te verblijven of als je meer te besteden hebt, in een van de prachtige luxe resorts.

Redenen om aan de Hilo-kant te verblijven (oost)

De nabijheid van Hawaii Volcanoes National Park is de belangrijkste reden om aan de Hilo-kant te verblijven. Het park is zo groot dat het ongeveer 2 dagen kost om het park te verkennen, vooral als je lavactiviteit wilt zien. De rangers bij het bezoekerscentrum kunnen je alles vertellen over wat er in het park te doen is.

Let wel op: deze kant van het eiland is veel natter dan aan de westkant, maar de extra regen zorgt ook voor een weelderig en groen paradijs, in tegenstelling tot de dorre lavavelden van de Kona-kant. De regen was wel één van de redenen dat wij het iets minder leuk vonden in dit gebied. Na een paar dagen regen ben je wel klaar. Net buiten Hilo vind je een overvloed aan watervallen.

Ook vind je bij Hilo een vliegveld, waarvan je naar Honolulu kunt vliegen. Er zijn aan de oostkant niet echt goede stranden, maar wel mooie plekken om te snorkelen. De nabijheid van veel bezienswaardigheden van Big Island maken een verblijf aan deze kant van het eiland het wel waard.

Als je de kant van Hilo bezoekt, raden we je aan om in een (klein) hotel in de stad te verblijven of in een van de lodges/restaurants in de buurt van de vulkaan, vanwege het weelderige landschap.

Accommodatietips

Hieronder enkele van onze hosteltips op Big Island.