De mooiste bezienswaardigheden aan de Moezel in Duitsland

Niet ver van de grens van Zuid-Nederland vind je de Moezelstreek in Duitsland. Deze streek is een prachtige omgeving met uitgestrekte bossen om te wandelen langs middeleeuwse kastelen. Maar ook om wijn te drinken in pittoreske dorpjes. Het wijngebied aan Moezel, Saar en Ruwer geldt als oudste van Duitsland. Er wordt aangenomen dat de Romeinen Er wordt aangenomen dat de Romeinen wijnbouw naar dit gebied brachten en wijngaarden langs de Moezel en de Rijn planten zodat ze ​​lokale wijn voor hun garnizoenen hadden. Naast goede wijn en historie is de Moezelstreek ook erg geschikt om te wandelen, zoals bij de Geierlay hangbrug. Wat je nog meer kunt zien in de Moezelstreek en welke Moezel bezienswaardigheden wat ons betreft de moeite waard zijn lees je in deze blog.

Bezoek wijnstad Cochem

Een verblijf aan de Moezel is niet compleet zonder een bezoek aan Cochem of Cochem aan de Moezel. Met zijn bank van pastelkleurige restaurants met terrasjes aan de waterkant, smalle steegjes en een dramatisch hoog op een rots gelegen kasteel, is Cochum een van de meest bezochte steden van de Moezel.

Rijksburcht Cochem, liggend op een rots en omgeven door wijngaarden die boven pastelkleurige huisjes aan de Moezel uittorenen, is toch wel dé bezienswaardigheid aan de Moezel. Laat je ook verdwalen in de wirwar aan smalle steegjes die je leiden naar gezellige pleintjes in het historische centrum van Cochum.

Laat je ook verdwalen in de wirwar aan smalle steegjes die je leiden naar gezellige pleintjes in het historische centrum van Cochum.

En niet te missen zijn de proeflokalen waar je heerlijke Moezelwijn kan drinken. Bij prachtig weer kan een rondvaart op de Moezel je ook een interessante kijk op de stad geven.

Loop een prachtige wandelroute

In de Moezelstreek vind je fijne trails waar je kunt wandelen door de diepe bossen. Hieronder een opsomming van wandelroutes aan de Moezel die de moeite waard zijn:

Moselsteig Seitensprung Moselachter. Deze trail loopt in de vorm van een 8 en geeft een van de mooiste en bekendste uitzichtpunten van de Moezel, Zummethöhe. Je hebt namelijk uitzicht over de moezelbocht tussen Leiwen en Trittenheim.

Dit uitzicht is verkozen tot “mooiste wijnzicht over de Moezel” van 2016. De lengte van deze wandelroute is ongeveer 15 kilometer en is gemiddeld moeilijk.

Eltzer Burgpanorama. Deze wandelroute leidt je naar het prachtige Burg Eltz, een must voor kasteelliefhebbers. De wandeling naar Burg Eltz brengt je langs verscheidene landschappen. Je begint de wandelroute in het dorpje Wierschem en wandelt over de Moezelplateau door weidelandschap en bossen. Dan verschijnt ineens het sprookjesachtige Burg Eltz om de hoek. Liever korter wandelen? Je kunt een deel van de wandeling maken vanaf de parkeerplaats bij Burg Eltz.

Geierlay hangbrug. Vanaf de Geierlay hangbrug (hieronder verder besproken) kun je verschillende wandelroutes nemen zoals naar het het nabijgelegen Sosberg. Vanaf daar kun je met het openbaar vervoer weer terug naar Mörsdorf, waar je je auto vooraf kunt parkeren.

Geierlay hangbrug

Calmont Klettersteig. Iets verderop van het plaatsje Ediger-Eller ligt Bremm. De ligging van deze plaats is uniek, je kunt vanaf Bremm namelijk de Moezelrivier in een U-vorm zien. Het is de plek om de Horsehoebend van Duitsland te spotten. Vanaf de Moselschleife Bremm vind je een uitzichtpunt vanwaar je de U-vorm kunt zien boven een van de steile hellingen.

Fun fact: Wist je dat de Bremmer Calmont met 378 meter hoogte en een helling van ca. 65 graden de de steilste wijngaardlocatie van Europa is?

De wandeling naar het uitzichtpunt bij Bremm noemen ze Calmont Klettersteig en geeft je adembenemende uitzichten terwijl je door de wijngaardterrassen klimt.

Wij hadden helaas te weinig tijd om de wandeling naar het uitzichtpunt te maken en stopten halverwege aan de zijkant van het uitzicht over het hoefijzer. Geen uitzicht over de rivier in de vorm van een hoefijzer dus, wel fantastisch uitzicht over de plaatsjes aan de Moezel, de Moezel zelf en de wijngaarden.

Nog mooier zijn de wijngaarden natuurlijk in bloei, waarvoor wij helaas te vroeg in seizoen waren. De Calmont Klettersteig wandeling begint bij station Ediger-Eller.

Loop over de Geierlay hangbrug

De Geierlay is een hangbrug van 360 meter lang boven de heuvels van Hunsrück tussen de plaatsjes Mörsdorf en Sosberg. Het klinkt haast als een plaatsje uit Lord of the Rings.

Deze voetgangersbrug hangt wel 100 meter boven de grond en werd na de bouw in 2015 al direct een immens populaire bezienswaardigheid bij toeristen. Voordat de Titan RT in Harz in 2017 werd geopend, was de Geierlay brug de langste voetgangersbrug van Duitsland. De ligging van de Geierlay is wat de brug unieker dan de Titan RT maakt. En na de oversteek kun je wandelen door de prachtige natuur.

Zorg dat je deze brug vroeg in de ochtend bezoekt om de drukte te vermijden. Je kunt parkeren bij Mörsdorf op de aangewezen parkeerplaatsen en vanaf daar in 10 minuten naar de brug wandelen via de weilanden.

De Geierlay hangbrug is in het voorjaar het mooist als de blaadjes tevoorschijn komen. Ook in de herfst kleuren de bomen bij de brug prachtig oranje. Een winters bezoek, na een sneeuwbui kan ook de moeite waard zijn om de hangbrug te bezoeken.

Bezoek Burg Eltz

Dit is niet het kasteel waar Disney zijn kasteel op heeft gebaseerd (nee dat was Schloss Neuschwanstein) maar het had zo gekund. Als je de wandelroute naar beneden in het dal maakt en je ziet ineens dat fascinerende kasteel op een heuvel in een dal liggen, begrijp je waarom. Deze vallei waarin Burg Eltz ligt, is omgeven door een prachtig bos en je kan haast niet voorstellen dat de ridders hierdoor vroeger op hun paarden naar de burcht reden.

De binnenkant van het kasteel schijnt net zo mooi als de buitenkant te zijn. Helaas kan ik hier niet over meepraten omdat het kasteel pas vanaf april/mei opent. En de burcht lag midden in de verbouwing toen wij er in februari waren. Desondanks ziet Burg Eltz er op de foto’s nog steeds spectaculair uit.

Drink een wijntje in het plaatsje Ediger-Eller

Wij verbleven in het kleine dorpje Ediger-Eller. Hiervandaan konden we de mooiste Moezel bezienswaardigheden aan de rivier de Moezel bezoeken. Ediger-Eller bestaat uit twee dorpskernen: Ediger en Eller. Vandaar deze naam 😉 Het plaatsje ligt in een prachtig landschap aan de rivier en is omgeven door wijngaarden waardoor het er in het wijnseizoen mooi groen kleur. In het plaatsje Ediger vind je zelfs goed bewaarde restanten van de stadsvesting zoals die ooit was. Ook staan de torens van de oude vesting er nog en vind je prachtige Duitse vakwerkhuizen uit de 16e – 18e eeuw, aan de voet van de St.Martin kerk. 

Beide dorpskernen Ediger en Eller vinden hun oorsprong in het Keltisch Rijk, blijkt uit opgravingen. Zo zijn er resten van de vesting gevonden op de Hochkessel. 

Eten & drinken in Ediger Eller

St. Martinuskeller is een ontzettende gezellige plek in een kelder. Het eten smaak goed en natuurlijk hoort er ook een wijntje bij. Je vindt St. Martinuskeller aan de Kirchstraße 9 in Ediger Eller.

Weingut Walter J. Oster heeft een lange wijntraditie die 15 generaties in eigendom van de familie Oster is. Bij aankomst krijg je een gratis wijntje in hun wijnwinkel waar je je als wijnliefhebber als een kind in een speelgoedwinkel voelt.

Overal vind je wijnen en andere fijne drankjes en hapjes. Aan de voorkant is een terras waar je tijdens mooi weer kunt genieten van een wijntje.

Je vindt Weingut Walter J. Oster aan de Moselweinstraße 14. Je rijdt er praktisch langs vanuit Bremm of een andere plaats.

Overnachten bij Weingut Walter J. Oster in Ediger-Eller

Als je de kans hebt om in Ediger-Eller te overnachten zou ik dat zeker aanraden. Niet alleen ga je terug in de tijd, je vindt in Ediger-Eller ook goede wijnen en in de buurt is er genoeg te doen zoals kanovaren, fietsen en wandelen. 

Wij verbleven in Ediger-Eller met Interhome vakantiehuizen en -woningen. Interhome biedt zo’n 50.000 vakantiehuizen in 30 landen aan. Of je nou op zoek bent naar een ​​klein huisje in Nederland, of een groot kasteel in Frankrijk of wilt slapen bij een wijngaard in Duitsland. Zoek en gij zult vinden. Ons appartement met twee verdiepingen gaf ruimte aan vier personen en lag in een smal straatje achter de de Weingut van de eigenaren van het appartement: Weingut Walter J. Oster.

De Moezelstreek is zeker een fijne trip vanuit Nederland voor een weekend weg als je van de natuur en historie houdt. Mochten we na de quarantaine weer voorzichtig reizen en wil je in de buurt van Nederland blijven, dan raadt ik de Moezelstreek van harte aan.

De Moezel locatie

De prachtige rivier de Moezel is met 545 kilometer een van de langste zijrivieren van de Rijn en vormt de natuurlijke grens tussen Duitsland en Luxemburg. Het gedeelte van de rivier tussen Perl en Trier staat bekend als de Boven-Moezel (Obermosel), het gedeelte van Trier tot Bullay de Midden-Moezel (Mittelmosel) en het gedeelte van Bullay tot Koblenz als de Beneden-Moezel (Untermosel).

De afstand van de Moezelstreek tot Nederland of België maakt dit gebied natuurlijk erg aantrekkelijk om te bezoeken tijdens een weekendje weg. Vanuit Utrecht is het zo’n 3 uur rijden naar het Moezelgebied.

Tips voor de Moezel

Let er op dat je een milieusticker nodig hebt om in bepaalde steden te rijden met de auto. Deze zogenaamde “Umweltzones” hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Een milieusticker kun je aanvragen bij de ANWB en kost zo’n € 13,95. De milieusticker is daarnaast ook verkrijgbaar in Duitsland bij garages, gemeenten en TÜV-keuringsstations (tuev-nord.de).

Meer Duitsland?

Dit vind je misschien ook leuk

Wereldreis

Lone stories #3: Op wereldreis 2018 / Backpacken met mijn mama

Rolschaatsen op een zebrapad in Filipijnen
Skeeleren

Zo kies je rolschaatsen: guide voor beginners

Nieuw-Zeeland

Wat te doen in Christchurch

Corralejo stad en palmbomen
Spanje

Doen op Fuerteventura: tips en bezienswaardigheden

Nederland

Origineel uit eten in Den Haag? Dan moet je hier heen

backpackroute bali
Indonesië

Reisroute Bali voor 2-3 weken rondreizen