Burg Eltz kasteel: dit moet je weten voor je bezoek

Als er een kasteel in Duitsland is dat een goede concurrentie is met het iconische kasteel Neuschwanstein, dan is het wel Burg Eltz. Dit belachelijk mooie kasteel lijkt rechtstreeks uit een Disneyfilm te komen. Ontdek op Lone Drifters alles wat je wilt weten over Burg Eltz.

Locatie Burg Eltz

Burg Eltz ligt in Wierschem, een gemeente die behoort tot het district Mayen-Koblenz in de West-Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Wat Burg Eltz onderscheidt van de meeste beroemde sprookjeskastelen in Duitsland, is dat het niet op een heuveltop staat. Het kasteel zit omsloten door het groene Eltz-Woud 

850 jaar geschiedenis Burg Eltz

Burg Eltz heeft een bijzondere geschiedenis dat teruggaat tot de 9e eeuw. Het kasteel is nu eigendom van en wordt onderhouden door de 33e generatie van de familie Eltz.

Het kasteel is vernoemd naar het beekje Eltzbach, wat in het oud Duits de naam is voor Zwarte els, een boom die langs de rivier wordt gevonden.

Hoewel het kasteel door de eeuwen heen veel schrijvers, dichters en schilders heeft geïnspireerd, heeft het ook te lijden gehad. Zo zijn er heel wat pogingen gedaan om het kasteel te vernietigen. Gelukkig ontsnapte het kasteel aan vernietigingen en kun je het kasteel bijna in originele staat bezoeken. 

Treedt in de voetsporen van koningen en koninginnen, ridders, hertogen en hertoginnen, prinsen en keizers en bezoek Burg Eltz tijdens bijvoorbeeld een bezoek aan de Moezel in Duitsland.  

Burg Eltz rondleiding

Je kunt het kasteel ook van binnen bekijken. Een rondleiding door het kasteel duurt ongeveer 45 minuten.

Je krijgt tijdens je rondleiding door Burg Eltz verschillende prachtige kamers te zien die gevuld zijn met originele kunstvoorwerpen, schilderijen en meubels.

Het mooiste aan Burg Eltz van binnen?

Het arsenaal (met oude vuurwapens, wapens en kanonnen) en de schatkamer. Etiketten en informatie zijn in het Duits, maar brochures met uitleg over de exposities zijn in verschillende talen beschikbaar.

Op de binnenplaats van Burg Eltz kun je ook een maaltijd nuttigen. Er zijn twee restaurants op het kasteelterrein – Unterschänke (190 zitplaatsen) en Oberschänke (120 zitplaatsen). De menu’s in beide restaurants bestaan uit een verscheidenheid aan soepen, sandwiches, broodjes, traditionele Duitse gerechten, salades, dranken en gebak.

Er is ook een kasteelwinkel aanwezig als je het kasteel bezoekt. De kasteelwinkel heeft een uitgebreid assortiment aan traditionele souvenirs zoals magneten, ansichtkaarten, sleutelhangers enzovoorts.

Voor de liefhebbers: Neem een leuk houten zwaard en kruisboog mee.

Burg Eltz bezoeken: openingstijden

Normaal gesproken kun je Burg Eltz bezoeken van eind maart of begin april tot begin november.

De bezoektijden zijn dagelijks van 9.30 uur tot 17.30 uur. Houd de officiële website in de gaten voor de exacte data. In het hoogseizoen staan er normaal gesproken lange rijen, vooral in de middag.

Fotografie is trouwens ten strengste verboden in het kasteel. Je hond is toegestaan ​​op de binnenplaats van het kasteel, maar niet ​​in het kasteelcomplex. 

Entree Burg Eltz

Een rondleiding door het kasteel, inclusief een rondleiding door de Schatkamer, kost momenteel € 12,- voor volwassenen.

Er zijn kortingen voor kinderen, studenten, mindervaliden, grote groepen en gezinnen. De binnenplaats van het kasteel kan zonder kaartje worden verkend.

Zo kom je in Burg Eltz

Met de auto vanuit Nederland 

Burg Eltz ligt in de Duitse Moezelstreek, tussen het schattige dorpje Cochem en Koblenz. Vanaf Utrecht is het zo’n 3 uur rijden met de auto. Bij aankomst in Wierschem vind je via de bewegwijzering Burg Eltz. 

Met de trein

De trein is de perfecte methode voor diegene die een dagtocht naar Burg Eltz willen maken vanuit Keulen, Koblenz, Frankfurt etc.. Of als je gewoon geen auto hebt. De trein stopt niet bij het kasteel (hij staat tenslotte midden in de bossen) maar naar een nabijgelegen treinstation waar je dan de bus moet nemen. In de zomermaanden brengt de Burgen-pendelbus je van het treinstation Treis-Karden aan de Moezel naar de parkeerplaats van burcht Eltz.

Parkeren bij Burg Eltz

Kom je met de auto of motor naar Burg Eltz? Dan kun je tegen een kleine vergoeding je auto parkeren op de parkeerplaats van het kasteel. Vanaf de parkeerplaats kun je per pendelbus of wandelend naar Burg Eltz. Parkeren bij Burg Eltz kost € 2,- . Na betaling krijg je een folder met alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan Burg Eltz. In het laagseizoen konden wij gratis parkeren. Het kasteel is dan niet geopend maar je kunt de burg wel bekijken en foto’s zoals hieronder maken! 

Wandelen of hiken naar Burg Eltz

Sportieve lone drifters lopen natuurlijk naar het kasteel. Er zijn veel manieren om bij het kasteel te komen, afhankelijk van je startpunt en veel van de routes bieden een fantastisch uitzicht op de nabijgelegen bossen en wijngaarden. 

Korte wandeling 

Vanaf de parkeerplaats leidt een ongeveer 1,3 km lang voetpad je naar het kasteel. Een andere optie is om een ​​kortere maar veel steilere wandeling over een privéweg te maken. De wandeling is niet bijzonder moeilijk en leidt je dwars door het bos. Het mooie aan de wandeling is dat je om elke hoek hoopt het kasteel te zien. 

Verharde weg 

In het weekend en op feestdagen brengt een pendelbus bezoekers ook heen en weer vanaf de parkeerplaats voor € 2, – per persoon. Maar deze route kun je ook lopen. Het mooie van het lopen van deze route is dat het kasteel je als het ware besluipt als je de laatste bocht neemt langs de kronkelende weg. En deze is in het echt nog adembenemender dan je verwacht! Ben je met een kinderwagen? Dan kun je deze route nemen. Deze weg is namelijk verhard. Voor mensen met een rolstoel is de route waarschijnlijk te steil. De pendelbus vertrekt vanaf de halte bij de slagboom Antoniuskapel. 

Eltz Castle Panoramawandeling

De bekroonde droomwandeling “Eltz Castle Panorama”  is 12,6 km en duurt 5 uur. Dit is een van de mooiste wandelingen in Rijnland-Palts en voert je rond het kasteel Eltz, door het Eltzbachtal, het Eltzerwoud en de zuidelijke heuvels van het Maifeld.

Burg Eltz is zonder twijfel een van de meest idyllische kastelen van Europa, en minder bekend dan het ultieme Disney-kasteel in Neuschwanstein in Zuid-Beieren. Het is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je bezoek aan de Moezelstreek in Duitsland!

Volg ons ook op Instagram voor meer handige reistips! Alvast Burg Eltz bekijken? Check dan ook onze Moezelstreek highlights op Instagram!

Dit vind je misschien ook leuk

Madness report
Outdoor Lifestyle

Deze skate en surffestivals wil je dit jaar niet missen

Chamonix UTMB berg
Hardlopen

Wat is de UTMB-race? Alles wat je moet weten over deze epische ultramarathon

Outdoor Lifestyle

Duurzaam reizen: 10 tips

beitostolen
Wintersport

Winter(sport) in Beitostølen

goteborg streetart
Zweden

Doen in sfeervol Göteborg Zweden, de leukste stad in Zweden!

Frankrijk

Het meer van Annecy in Frankrijk: alles wat je moet weten