Doen in Hamburg: ontdek het rauwe randje

Hamburg is een ondergewaardeerde stad in het noorden van Duitsland. Je vindt in Hamburg leuke wijken zoals Hafencity, waar oude loodsen gepimpt zijn tot fraaie, moderne gebieden om te wonen. Maar waar je ook alternatieve wijken met vintagewinkeltjes en marktjes vindt. Bovendien ben je met de internationale trein in zo’n 5 uur vanaf Nederland in Hamburg. Hamburg is de ideale stad voor shoppers, maar heeft ook haar rauwe randjes. Ontdek op Lone Drifters de beste bezienswaardigheden en wat te doen in Hamburg.

Bezienswaardigheden Hamburg

1. Ga op zoek naar vintage

In Hamburg zit je goed als je op zoek bent naar vintage pareltjes. Zo vind je in Hamburg op de zaterdagen de rommelmarkt in de Karolinenviertel in de wijk St. Pauli. Op De rommelmarkt, Flohschanze kan je oude koffers, platen, kleding en gameconsoles scoren. De sfeer die er hangt is aangenaam. De rommelmarkt is elke zaterdag van 8 tot 16 uur in de wijk St. Pauli te vinden.

Tip: vlakbij de rommelmarkt vind je een klein koffietentje, VERLAN Café, waar je een lekker kop koffie kunt drinken, een hapje eten of een leuk sieraad (gemaakt in Bali kunt kopen). Ook Manufact Coffee Roasters is een leuke plek voor koffie (wat groter en meer plek).

Als je op Google Maps vintagewinkel intikt, kom je verschillende leuke tweedehands en vintagezaken tegen.

Onze favoriete tweedehandswinkel in Hamburg is Vintage & Rags in Altstadt. Hier vind je veel hippe vintagekleding zoals t-shirt van werkelijk alles: Harley Davidson tot Marvel en van sportclubs in Amerika. Deze winkel vind je in meerdere steden zoals in Keulen.

2. Ga voor uitzicht over de stad

Het Dockland gebouw

Het Docklandgebouw kun je gratis beklimmen en geeft je mooi uitzicht over de stad Hamburg, de haven en de Elbe. Eenmaal boven zie je de kranen in de haven het Elbphilharmoniegebouw en megagrote cruiseschepen. 

Dockland is een kantoorgebouw in de vorm van een schip en ook al beklim je ‘m niet, tof om te zien te fotograferen, vooral bij zonsop- of ondergang.

Elbphilharmonie

De Plaza op het Elbphilharmonie geeft je een panoramisch 360°-uitzicht over de haven en de stad vanaf een hoogte van 37 meter boven het maaiveld. De Plaza is voor iedereen toegankelijk, niet alleen voor concertbezoekers en hotelgasten. Je kunt de Plaza dagelijks van 10:00 tot 24:00 uur bezoeken en er ook een hapje of drankje doen.

3. Spot street art

In de wijk St Pauli vind je verschillende viertels. Hier vind je veel mooie street art. Vaak zijn het kleine ‘tekeningen’, je moet dus goed zoeken om grote murals te vinden. De beste street art vonden wij in het Florapark. Hier vind je een park met klimwand gemaakt die je echt kan beklimmen en een skatebowl vol met graffiti.

Rondom Schanzenviertel vind je ook veel art, net als de straten die uitkomen op het Millerntor-Stadion.

4. Bezoek de exentrieke wijk St Pauli

De meest flamboyante stadswijk van Hamburg is van alle soorten maar nooit saai en op de Reeperbahn is (bijna) alles mogelijk, niet alleen om half twaalf ‘s nachts. Feesten is bijna een must op de Kiez – in trendy bars en rustieke kroegen, klassieke dansclubs en hippe live clubs.

Tip: fan van de Beatles? Drie van de clubs waar zij speelden in de jaren ’60 zijn nog steeds open: Kaiserkeller / Große Freiheit 36, Indra en Moondoo.

Eettips in Saint Pauli

  • Bij XO Seafoodbar kun je ontzettend goed vis eten. Laat je niet misleiden door de plek waar dit restaurant, dat in de Michelingids wordt genoemd, ligt. Het restaurant heeft lokaal eten hoog in het vaandel zitten
  • ÜberQuell Brauerei – deze gezellige brouwerij meets pizza ligt bijna aan het water en heeft een beach / industriële sfeer. Je kunt hier heel fijn lunchen of borrelen na een lange dag driften door de stad Hamburg.
ÜberQuell Brauerei

5. Ga winkelen

Naast internationale luxemerken zoals Gucci, Louis Vuitton, Prada en Hermès, vind je in Hamburg ook veel kleine boutiquewinkels en skateshops. De winkelscene van Hamburg is daarom uniek maakt: elke wijk straalt met de gezellige winkelstraten zijn eigen flair uit.

6. Neem de ferry of maak een boottocht over de Elberivier

De beste manier om de stad Hamburg te bekijken is vanaf het water. De havenrondvaarten door de haven van Hamburg starten vanaf de Landungsbrücken in Hafencity. De kapiteins vermaken je tijdens de tochten met tal van (informatieve) grappige verhalen.

Heb je een Hamburg Card of dagkaart voor het OV in Hamburg? Dan kun je ook de veerboot nemen met die kaart. De veerboot is een stuk goedkoper dan een van de boottochten, dus als je die Hamburg Card hebt, maak er zeker gebruik van. Vanaf de boot heb je het beste uitzicht over de skyline van Hamburg.

Hamburg Card

De Hamburg Card is een speciale toeristenkaart waarmee je gratis gebruik kan maken van al het openbaar vervoer binnen Hamburg en fikse kortingen krijg op diverse attracties en musea in Hamburg.

7. Loop door de Elbe tunnel

Het leven van de havenarbeiders in Hamburg veranderde enorm toen deze tunnel 24 meter onder de rivier werd gebouwd en de linkeroever met de rechteroever verbond. Waar vroeger auto’s door deze smalle tunnel reden, is de tunnel tegenwoordig autoluw en vind je hier vooral wandelende toeristen en fietsers die van de andere kant van de Elberivier naar Hafencity fietsen.

Voor het uitzicht aan de overkant van Hafencity op de skyline van Hamburg hoef je de wandeling niet te maken, dat uitzicht krijg je vanaf de veerboot ook. Wat deze tunnel wel bijzonder maakt is de architectuur van Jugendstil, vintage borden, motiefjes en geglazuurde tegels. Kijk als je de trap diep naar beneden loopt ook even naar boven. Het dak van de tunnel is gebaseerd op het design van het Pantheon.

ELbe tunnel fietser

8. Ontdek Schanzenviertel

In Schanzenviertel vind je vele punk, skate en andere alternatieve winkels. In de wijk is veel graffiti en street art te vinden en je vind er veel leuke restaurants en hippe koffietentjes.

Het Schanzenviertel wordt afgebakend door 3 hoofdstraten: Schulterblatt, Altonaerstrasse en Schanzenstrasse. Het Schanzenvierteil is een alternatief gebied van Hamburg en je vindt hier daarom ook veel street art en eigenzinnige winkeltjes en cafes.

10. Chill in Stadtpark

Het Stadtpark is perfect om na een dagje Hamburg bij te komen met een picknickkleedje. Het park heeft heel wat beroemde bezoekers gehad, want het is namelijk ook een festivalterrein. Op de Freilichtbühne stonden in 2017 niemand minder dan de Rolling Stones.

Vanaf het Planetarium heb je prachtig uitzicht over het park. Deze oude watertoren is trouwens ook de moeite waard. Zo vind je er een tentoonstelling en tonen ze mooie films.

Geen eigen drankje mee? Ga dan naar Landhaus Walter, Café Sommerterrassen, Lesecafé beim Rosengarten of naar de Trinkhalle. Laatstgenoemde is ook het startpunt van Hamburgs pelgrimsroute. De route loopt door het Stadtpark en is ongeveer 6 km lang.

11. Neem een kijkje in het Rathaus

Gelukkig hoef je geen Duitse politicus te zijn om een ​​kijkje te nemen in dit eclectische, neorenaissancistische Rathausgebouw. Het stadhuis van Hamburg is open voor het publiek.

Het stadhuis is van buiten al een lust voor het oog: het ligt direct achter de Binnenalster en combineert elementen uit de renaissance, gotiek en barok zodat het lijkt op een kasteel in het centrum van de stad. Bij het betreden van de binnenplaats slaak je een zucht van verlichting vanwege de schoonheid en harmonie van het plein. Het plein met de Hygieia-fontein is een van de meest succesvolle van de hele Hanzestad en men blijft hier graag vertoeven.

12. Ontdek het eiland Hafencity

Tijdens ons laatste bezoek aan Hamburg verbleven wij in Hafencity, Hamburgs nieuwste wijk aan de Elberivier. Deze waterrijke eilandjes zijn een lust voor het oog, erg fotogeniek en je vindt er leuke hotels, restaurants en musea. Onze favorieten:

  • Maak een wandeling door UNESCO-werelderfgoed Speicherstadt
  • Eten bij Hobenköök
  • Slapen bij Pierdrei
  • Bezoek het Miniatur Wunderland als je gek bent op miniatuur – vooral de VR is grappig bedacht (maar kwalitatief kan het beter)
  • Bekijk het uitzicht vanaf het Elbphilharmonie

Must read: wat te doen in Hafencity Hamburg

13. Wandel naar de Hamburg Fischmarkt

Wandel op de zondagochtend naar de St. Pauli Fischmarkt. Ga je vroeg in de ochtend dan zul je nog wat feestgangers vinden die de nacht afsluiten met een visje. Ga niet te laat om nog op tijd te zijn voor een visje. Je kunt je bezoek ook plannen zodat je de zonsopgang vanaf de haven kunt zien = 2 vliegen in een klap.

Openingstijden: zondagen van april t/m oktober vanaf 5 uur tot 09.30.

14. Ontdek Miniatur Wunderland

Uit heel Duitsland komen reizigers om Miniatur Wunderland te bezoeken. En laat je niet misleiden door de naam, dit Miniatuurpark is niet alleen leuk voor de kids. De miniatuursteden zijn ook als reiziger leuk om te zien.

Hoewel de meeste plekken zijn ontstaan uit fantasie, komt de inspiratie voor de aparte onderdelen van het park wel voort uit reeële voorbeelden. In de eerste gedeeltes zie je de fantasie terug in Knuffingen, Oostenrijk en centraal Duitsland. En de delen die later gebouwd werden zijn een stuk gedetailleerde. In bijvoorbeeld Italië werd bijna elk van de 500 gebouwen trouw aan het origineel met de hand nagebouwd. 

Ook leuk is de VR-ervaring in Wunderland. Ga met een VR-bril door het park heen als miniatur mensje. Je loopt als het ware door het park en ziet de levensgrote bezoekers van het park naar je kijken. Deze hele ervaring was verassend leuk. Hoewel de kwaliteit van het beeld nog niet heel top is, heb ik wel gelachen om de leuke opdrachten. Echt een must!

Je vindt Miniatur Wunderland aan de Kehrwieder 2, in de wijk Speicherstadt, aan de rand van de wijk Hafencity

Reistips Hamburg

Overnachten in Hamburg

De buurten rond het centrum van Hamburg anders dan die aan de rand van de stad liggen. Elk gebied heeft een eigen sfeer, dus beslissen waar te verblijven in Hamburg kan behoorlijk lastig zijn!

Bekijk ook de leukste wijken van Hamburg om te overnachten.