Ontdek Hafencity in Hamburg

HafenCity, de nieuwste wijk van Hamburg is Europa’s meest ambitieuze ontwikkelingsproject. De wijk is een kruising van historisch en modern. Geloof het of niet, Hafencity concurreert zelfs met innovatieve steden zoals Barcelona, ​​Sydney en San Francisco. Tijdens ons laatste bezoek aan Hamburg onvernachtten wij in Hafencity, om deze wijk van dichtbij goed te leren kennen. De waterrijke eilandjes in Hafencity zijn een lust voor het oog, erg fotogeniek en je vindt er leuke hotels, restaurants en musea, waar ze vaak in één en hetzelfde gebouw delen. Ontdek op Lone Drifters waar je moet zijn in Hafencity.

Maak een wandeling door UNESCO-werelderfgoed Speicherstadt

Massieve rode bakstenen en kronkelende grachten: de historische pakhuiswijk Speicherstadt is niet alleen een herkenningspunt van Hamburg, maar ook een architectonische blikvanger in de buurt van de drukke internationale haven.

Het meer dan honderd jaar oude, grootste pakhuisdistrict ter wereld herbergt ook nu nog waardevolle handelswaar, van koffie, specerijen en tabak tot het grootste oosterse tapijtmagazijn ter wereld. Dit architectonische hoogtepunt is sinds 2015 het eerste UNESCO-werelderfgoed van Hamburg en zeker de moeite waard om langs te driften.

Fototip: Het romantische Wasserschloss is de populairste fotoplek in Speicherstadt.

In de rode bakstenen pakhuizen van het 19e-eeuwse Speicherstadt-complex is ook het Miniatur Wunderland-modelspoorbaan gevestigd. Dit museum is een leuke toevoeging aan je Hamburg stedentrip. Ontdek echte en fantasie steden, gebouwd in miniatuur. Zie de Deutsche Bahn voorbijrijden, de vliegtuigen opstijgen (deze vond ik toch wel echt het leukst om te zien) en waan je als miniatuurfiguur in het VR-deel van dit wonderland.

Bezoek het Maritime Museum

Het Maritime museum heeft een buitengewone collectie verdeeld over verschillende tentoonstellingen over negen niveaus, waarbij elke tentoonstelling zijn eigen unieke verhaal vertelt door middel van artefacten.

Het museum heeft een interessant verhaal. Peter Tamm verzamelde zijn hele leven namelijk alles wat met maritieme geschiedenis te maken had. Als jong kind bracht Peters moeder altijd een geschenk (een miniatuurschip) mee als hij ziek was en in bed moest blijven. Deze geschenken werden een steeds grotere verzameling en uiteindelijk Peter’s passie.

Tegenwoordig vind je zijn verzamelingen in het Maritime museum. De verzameling bestaat uit meer dan 1 miljoen foto’s, 100.000 boeken en 38.000 miniatuurschepen, evenals talloze olieverfschilderijen, kaarten, telescopen en veel meer.

Op niveau 8 vind je een bijzondere collectie, hier is namelijk de grootste verzameling schepenbotten ter wereld te vinden. De collectie is een zeer indrukwekkende vloot in vergelijking met andere musea in de wereld.

Ontdek Oberhafen

De Oberhafen is het grootste creatieve stadsontwikkelingsproject in Hamburg. Hier vindt inspirerende uitwisseling plaats: tussen creatievelingen uit kunst en cultuur en met het grote publiek. Onze favoriete plekken in deze buurt vind je hieronder.

Doe een drankje bij Oberhafen-Kantine

De Oberhafen-Kantine is het vreemdste restaurant van Hamburg. Het kleine bakstenen huis ligt namelijk onder de Oberhafenbrücke. Maar dat is niet het enige gekke: het gebouw is door verschillende stormen scheef gaan staan En Oberhafen is een van de laatst overgebleven gebouwen van Hafencity, een stukje havengeschiedenis dus.

Tip: vanaf de Oberhafenbrücke heb je mooi uitzicht op Hafencity en als je goed zoekt vind je nog wat kleine street art. Zonsondergang zorgt voor mooie plaatjes.

Dineren bij Hobenköök

De Hobenköök is een markthal en restaurant in één. Geniet hier van seizoensgebonden gerechten, of dat nu vis-, vlees- of kaas is. Gasten en klanten kunnen ingrediënten kopen in de markthal en er te plaatse van genieten in het restaurant. In het restaurant en markt hal huist een breed scala aan vervaardigde producten, ambachtelijke bieren en sterke drank. Hobenköök haalt de producten meestal van kleine zuivelfabrieken, fabrieken en boerderijen die zij persoonlijk kennen.

De chef-koks halen zelfs de producten van het seizoen uit de markthal zodat je weet dat je altijd verse producten geserveerd krijgt. Alles van de groenten bij de marktkraam wordt gebruikt, radijsblaadjes worden tot soep gemaakt, bouillon wordt gemaakt van de schil van de groenten, kaas wordt gebruikt in de kaassalade bij de saladebar. Er hoeft bijna niets meer weggegooid te worden.

En elke dag is de menukaart van Hobenköök net even anders: er worden namelijk dagelijks kleine variaties op de menukaart gecreëerd.

Oberhafen Garten

Ben je in de buurt van Hobenköök, loop dan zeker ook langs Oberhafen Garten. Sinds 2018 is Garten Oberhafen bezig om het stuk land, dat ooit een woestenij was, tussen het water en Hal 4 om te toveren tot een mooi en betekenisvol stukje gemeenschappelijk grond. De tuin in Oberhafen is tegenwoordig een gemeenschappelijke tuin die gebruikt, verzorgd en beschermd moet en kan worden door iederen die mee wilt doen.

De vereniging, The Garden AG, komt elke donderdag bijeen en staat open voor iedereen die wil helpen met tuinieren.

Elbphilharmonie

Havengebied HafenCity staat bekend om het markante concertgebouw Elbphilharmonie Hamburg met zijn opvallende gevel. Het verbluffende, golvende glazen gebouw dat bovenop het 70 jaar oude Kaispeicher warehouse is gebouwd, is op maat gemaakt om de kleur van de lucht te weerspiegelen. Dat maakt dit gebouw, wat een concertzaal is, bijzonder om rond zonsondergang te bezoeken en te fotograferen.

Elbphilharmonie is dé topattractie van Hamburg en ook een van de meest akoestisch geavanceerde concertzalen ter wereld. Vanaf de Plaza op het Elbphilharmonie kun je als bezoeker van het uitzicht over de haven en stad genieten. Het panoramisch 360°-uitzicht krijg je vanaf een hoogte van 37 meter.

De Plaza is voor iedereen toegankelijk, niet alleen voor concertbezoekers en hotelgasten. Je kunt de Plaza dagelijks van 10:00 tot 24:00 uur bezoeken en er ook een hapje of drankje doen. Een ticket voor Plaza kost maar € 2,- en een bezoek is absoluut de moeite waard.

Maak ook een wandeling rondom het concertgebouw. In de buurt van de drukke haven van Hamburg staan namelijk historische schepen.

Neem de ferry of maak een boottocht over de Elberivier

De beste manier om de stad Hamburg te bekijken is vanaf het water. De havenrondvaarten door de haven van Hamburg starten vanaf de Landungsbrücken in Hafencity. De kapiteins vermaken je tijdens de tochten met tal van (informatieve) grappige verhalen en ondertussen heb je prachtig uitzicht over de skyline van Hamburg.

Uitzicht vanaf de ferry

Overnachten in Hafencity

Overnachten in Hafencity is zeker een goed idee. Wat ze in Hamburg niet willen zijn aparte wijken waar men werkt en wijken waar men woont. Kijk naar grote steden als New York, waar je standaard in de file staat op weg naar je werk.

Als je in de wijk Hafencity overnacht, dan weet je zeker dat je tussen de mensen, bedrijven en restaurants werkt. Het kan maar zo dat in het gebouw waar een hotel in is gevestigd, ook woonruimte en restaurants zijn.

Wij sliepen zelf in het duurzame hotel: Pierdrei in het hippe Hafencity. Hier kun je terecht voor grote kamers, een groot ontbijt en op loopafstand van het centrum, station (20min.) en dichtbij bezienswaardigheden van Hafencity.

Zo kom je in Hafencity

Je kan naar HafenCity reizen via Bus, Metro, Trein of S-Bahn. Neem de volgende lijnen:

  • Trein: RE5, RE70
  • Metro: U1, U4
  • Bus: 155, 2, 4, 6

Je kunt ook naar Hafencity lopen vanaf Centraal station Hamburg. Het is 12 tot 30 minuten lopen naar Hafencity, afhankelijk van waar je naartoe wilt.

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Duitsland

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden