Het Harzgebergte: outdoor activiteiten die je er wilt doen

Het Harzgebied. Denk aan schilderachtige historische stadjes, heuvelachtig gebied, glooiende dalen, bijzondere rotsformaties, grotten, mijnen en vele wandel- en fietsroutes. En dat op zo’n 4-5 uur rijden van Nederland. Het Harzgebergte is het ideale gebied voor outdoorliefhebbers in elk seizoen. Welke outdooractiviteiten je er kunt doen? Bekijk ze op Lone Drifters

Over het Harzgebied

Natuur- en sportliefhebbers kunnen los in het Nationaal Park Harz. Je vindt er diepe en glooiende dalen, eindeloze bossen, bergrivieren, kabbelende beekjes, stuwmeren en watervallen.

’s Winters is het Harzgebied overigens ook aantrekkelijk voor wintersport dichtbij huis, hoewel er de laatste jaren wel steeds minder sneeuw in het gebied valt. Veel gebieden hebben maar een paar ski-weken gehad dit seizoen.

Nationaal Park Harz

10 procent van de Harz behoort tot het Nationaal Park Harz. Dit nationaal park is een beschermd natuurgebied van zo’n 247 m2. In het Nationaal park heb je een (kleine) kans om lynxen te spotten. Deze katachtigen zijn erg schuw dus de kans is niet heel groot. dat zich uitstrekt van Herzberg in het zuidwesten tot Ilsenburg in het noordoosten. De hoogste berg Brocken ligt ook in dit gebied.

Brocken, de hoogste bergtop

De hoogste bergtop in het Duitse Harzgebergte wordt de Brocken genoemd. Het is zelfs het meest noordelijke middengebergte in Duitsland: de hoogste berg van Noord-Duitsland. De Brocken is op z’n hoogste punt wel 1142 meter. Perfect dus om naartoe te wandelen, fietsen, of als je lui bent, de bijzonder Brocken Bahn te nemen :-).

Fietsen in Harz

Flink trappen, uitrollen. Dat is fietsen in Harz. Het heuvelachtige gebied zorgt ervoor dat ja fijne fietstochten kunt maken. De Oberharz is geschikt voor de mountainbikers, net als de vele mountainbikeparken. Het Harzvoorland is juist weer heel goed voor het maken van trektochten op de fiets.

Wij huurden onze e-mountainbike in Clausthal-Zellerfeld via OutdoorCenter Harz. Via de app Komoot zochten we een mooie route uit van zo’n 25 kilometer. Bij deze verhuurder hangt overigens ook een kaart waar je zelf een route kunt uitstippelen. De routes worden onderweg goed aangegeven met pijltjes. Je kunt ook een fietskaart kopen met fietsroutes in Harz.

Wandelen in het Harzgebied

In de uitgestrekte bossen van het Nationaal Park kun je eindeloos wandelen. Een aantal van de topwandelingen die je er kunt maken👇

Top van Brocken

De top van de Brocken is goed te bereiken via tal van wandelwegen. Denk aan de Heinrich-Heine-weg vanuit Ilsenburg (12 kilometer), de Goetheweg vanuit Torfhaus (8 kilometer) of de kortste route van 5,4 kilometer vanaf Schierke.

Luciano liep een eigen marathon van Bad Harzburg richting Brocken en weer terug via de Goetheweg langs Torfhaus en terug naar Bad Harzburg.

Lange afstandswandelingen

De Harzer Grenzweg

Een hele bekende wandeling is een wandelroute van 100 kilometer, ook wel de Harzer Grenzweg genoemd. Deze route volgt de voormalige grens tussen Oost- en West Duitsland. Zo loop je van historisch Osterwieck in het noorden tot aan Tettenborn in het zuiden van Harz.

Harzer Hexen Stieg

Het langeafstandswandelpad Harzer Hexen Stieg is een wandelroute van 100 kilometer door een streek die rijk is aan mythen en verhalen. Je wandelt dwars door de Harz en over de Brocken.

Trailrunnen

Waar je kunt wandelen kun je ook goed trailrunnen. Luciano liep dus een eigen marathon van Bad Harzburg richting Brocken en weer terug via de Goetheweg langs Torfhaus en terug naar Bad Harzburg. Ben je gek op trailrunnen, kijk dan vooral eens op Komoot, onze verslaving van tegenwoordig. Hier vind je tal van mooie routes die je kunt rennen.

Klimmen in Harz

Het Okertal is het grootste klimgebied in het Harzgebergte en het op één na grootste in Noord-Duitsland. Van lange traverse routes tot highballs op zowel graniet als zandsteen, is er voor elke enthousiaste boulderaar wel iets te vinden. Het gesteente In Harz bestaat voornamelijk uit graniet en de meeste routes zijn single pitch routes, maar er zijn ook mooie multi-pitch routes zoals ‘Großer Kurfürst’, Adlerklippen.

De routes zijn doorgaans vrij moeilijk en doen denken aan boulderen in Fontaine bleau-stijl, met schuine grepen en scheve top-outs. De combinatie van kleine crimps en slopers betekent dat het moeilijk is om voet te zetten tijdens de beklimmingen.

Naast het Okertal zijn er nog een aantal andere klimgebieden zoals Steinbachtal bij Thale, Ottofels, Silberwand klimgebied, Schierke en Teufelsmauer.

Wintersport

Minder bekend is dat je in Harz ook kunt skiën of snowboarden. Perfect als je binnen 5 uur op de piste wilt staan.

De bekendste skidorpen in Harz zijn Braunlage Wurmberg, met 13 kilometer piste, gevolgd door Bocksberg en St. Andreasberg. De Hexenrittpiste kis een stijlere zwarte piste en perfect voor de meer ervaren skiërs.

Het grootste probleem in de Harz is wel de sneeuwzekerheid. In Braunlage kan je dankzij kunstsneeuw er vaak wel skiën.

Wintersport in Harz is perect als je graag dichtbij wil skiën of snowboarden. Het is er minder druk dan in het Sauerland (Winterberg).

Outdoor in de lucht

In Harz kun je je ook goed vermaken in de lucht. Zo is er een zipline en Baumschwebebahn te vinden voor mensen zonder hoogtevrees.

Harzdrenalin Megazipline

Harzdrenalin Megazipline ligt naast een enorme voetgangers hangbrug, de Titan RT. Deze waanzinnige en snelle zipline is zelfs Europa’s grootste dubbele zipline, 120m boven de afgrond van de Rappbode Dam!

Baumschwebebahn

Vanaf de 483 meter hoge Burgberg voert de Harz-Boomspoorweg je met een maximumsnelheid van 12-15 km/u door de bomen van de Burgberg en het Kalten Tal naar het einde van een boomtopwandeling. Via een wandelpad in de lucht kun je terug wandelen naar het kuuroord en stad Bad Harzburg.

Bezoek de hoogste uitkijktoren van Duitsland

In het Harzgebergte is een nieuwe spectaculaire attractie voor wintervakantiegangers in het Harzgebergte: de Harz Tower in Torfhaus. Dit iss de hoogste uitkijktoren in Duitsland – met een glazen skywalk én glijbaan! Heel gaaf. De 65 meter hoge houten constructie (in de vorm van een gedraaide boomstam) is open voor bezoekers. De toren is zowel te voet als met de lift te bereiken. Eenmaal boven, wacht je een adembenemend uitzicht op de Brocken en de rest van het Harzgebergte.