Boulderen in Fontainebleau: must voor elke boulderaar

Fontainebleau is hèt bouldermekka van de wereld. En het ligt slechts 75 kilometer op Parijs. Verborgen in een prachtig bos liggen duizenden rotsblokken te wachten om beklommen te worden. In de wereld zijn maar weinig bouldergebieden waar je zoveel rotsblokken bij elkaar ziet. 

Tip: overnacht in tipi’s, krijg tips van ervaren gidsen en trotseer deze rotsen van Fontaine Bleau in Boulder Basecamp. Lees hier meer over Boulder Basecamp

De geschiedenis van Fontainebleau

Fontainebleau ligt op zo’n 5,5 uur rijden van Nederland, op 75 kilometer onder Parijs. Centraal ligt het gelijknamige stadje Fontainebleau, met een prachtig kasteel, restaurantjes en leuke barretjes. Om het stadje liggen kleinere dorpjes en in de bossen liggen de boulders verscholen. 

De locals begonnen zo rond 1930 de routes bij te houden met nummers, die ze in het gebied beklommen. Deze locals werden ook wel ‘Bleausards’ genoemd en zij zijn ook de klimmers die de boulderroutes namen gaven. De moeilijkste routes in Fontaine Bleau zijn zo beroemd, dat elke goede boulderaar wel weet om welke route je het hebt bij het noemen van de naam. 

Niveau’s in Fontainebleau

In de bossen liggen meerder bouldergebieden verscholen. De unieke circuits die hier zijn ontwikkeld hebben een kleurcode, die je van boulder problem naar boulder problem leiden. Er zijn letterlijk duizenden routes te vinden voor elk niveau van bergbeklimmer. Het ene gebied is echter geschikter voor beginners dan de andere. 

In de bouldergebieden van Fontainebleau vind je bij veel boulderroutes een cijfer en gekleurd pijltje op de rotsblokken. De boulderroutes lopen -ongeveer- over deze pijltjes heen. Vaak zijn boulders met dezelfde kleur pijltjes aan elkaar verbonden. Heb je een route het blok op geklommen dan vindt je ook weer pijltjes die wijzen hoe je naar de volgende route toe kunt klimmen. Blijf je deze pijltjes volgen dan klim je een ‘circuit’ van dezelfde kleur (en moeilijkheidsgraad) boulders. Vaak zijn deze circuitboulders ook genummerd. Aan de hand van de kleuren kun je vaak al raden welk niveau een boulder is. Buiten boulderen is alleen heel anders dan binnen boulderen. Wees dan ook niet teleurgesteld als je met een 6a niveau binnen, buiten een 2a soms niet eens haalt! We’ve been there 😉

Zo heb je de gele circuits voor de onervaren klimmer; de oranje, blauwe en rode circuits voor middelzware klimmers; en witte en zwarte circuits bieden de beste routes voor ervaren boulderaars. Er zijn ook veel individuele extreme boulder problems buiten de circuits, meestal beoordeeld vanaf lettertype 6a en hoger.

Tegenwoordig worden de boulders vaker los van elkaar geklommen, dan dat er daadwerkelijk hele circuits worden gedaan.

Hieronder vind je een aantal locaties waar wij hebben geklommen. Echter raad ik je zeker aan om ook op 27 crags te kijken of een boulder topo aan te schaffen.

De bekendste bouldergebieden in Fontainebleau

Trois Pignons

Het grootste en tevens gemakkelijkste klimgebied in Fontainebleau is Trois Pignons. In het bos vind je wit zand, perfecte zandstenen rotsblokken en meer dan 60 verschillende circuits.

Het landschap van het zand en de bomen betekent dat je constant in en uit de schaduw zit terwijl je een circuit voltooid, en het zand zorgt voor de beste en zachtste landingen in het hele gebied. Desondanks is het nog wel handig om een bouldermatje of crash pad mee te nemen. 

Het Trois Pignons-gebied is een topplek om te verblijven, aangezien het zeer centraal ligt. Er is ook een goede camping in de buurt: La Musardiere bij Milly-La-Foret. Deze camping is geopend van half februari tot eind november.

Gebieden die de moeite waard zijn in Trois pignons

Franchard en Fontainebleau

Ook Franchard is een van de populairste bouldergebieden. Het ligt in het belangrijkste bosgebied en de rotsen zijn hier best scherp. Je vingers worden hier dan ook goed getest.

In totaal zijn er in Franchard meer dan 15 circuits, op alle niveaus, inclusief het beroemde bergcircuit. Dit bergcircuit bestaat uit 6 km makkelijk boulderen.

Onze favoriete spots

  • Canche Aux Merciers
  • Trois-Pignons Centre : Rocher des Potêts

L ‘Olifant

In de buurt van La Chapelle-la-Reine, ten zuidwesten van Fontainebleau, ligt de beroemdste rots van het gebied: The Elephant of L’Olifant. Dit iconische rotsblok is te zien op veel ansichtkaarten en heeft ook een aantal grote boulderproblemen.

Het olifantencircuit is top om te klimmen, hoewel de rotsblokken over het algemeen hoger zijn dan de meeste andere delen van het bos. Gezien sommige klimstukken best sketchy zijn kun je het beste met meerdere crash pads naast en op elkaar klimmen en iemand erbij hebben die de matjes met je meetilt. 

Buthiers

Buthiers of Buthiers piscine, is een klimgebied gevuld met enorme rotsblokken. De rotsblokken zijn heel hoog, maar toch vind je hier ook veel geschikte boulders voor beginners en kinderen. Er is bijvoorbeeld een nieuw geschilderd wit kindercircuit en voor andere circuitliefhebbers is er een geel, oranje, blauw, rood en zwart circuit om uit te kiezen. De Black heeft een aantal uitzonderlijk mooie lijnen, die men in Fontainebleau zelfs als de mooiste van zijn soort zou kunnen zien. In Buthiers vind je keien tot 8B, dus voor de meesten is er genoeg te klimmen.

Bas Cuvier en Gorges d ‘Apremont. 

Bas Cuvier ligt vlakbij de N7 en wordt ook wel omschreven als de klimtempel van Fontainebleau. Er zijn hier veel klassieke boulderproblemen op alle niveaus met 6 circuits plus nog eens 3 circuits in de buurt bij Cuvier Rempart, allemaal in het hoofdbos.

Apremont is een ander populair deel van het bos omdat het zo’n uitgestrekt en ruig terrein is met een overvloed aan routes op alle niveaus met meer dan 24 verschillende circuits. Het is ook het gebied dat het dichtst bij het populaire dorp Barbizon ligt.

Apps en topos voor Fontainebleau

Een bouldergids, app of topo is erg handig om bij je te hebben. Soms is het lastig een boulderroute te herkennen en met een app of topo vind je de routes en plekken net wat beter.

Apps

De volgende apps kun je downloaden voor Fontaine Bleau: Boolder en 27Crags.

Boolder heeft een interactieve kaart en geolocatie, je kunt filteren op problemen en circuits voor jouw niveau. Je vindt elk probleem of gebied in een paar seconden en de app werkt op Apple zelfs in vliegtuigmodus. Waarom Android niet, weten we niet. Dit jaar gaan we voor de 3e keer naar Fontaine Bleau en gaan we de Boolder app samen met onze top uitproberen.

27 Crags helpt je bij het vinden van de meest geschikte klimplek met foto’s, routebeschrijvingen en topos van meer dan 10.000 klimlocaties wereldwijd. De routes zijn bijgedragen door gebruikers van 27 Crags. De app heeft meerdere filters zoals zoeken op boulders, sportklimmen en tradklimmen. Het premium abonnement van 27 Crags geeft je toegang tot de pool van honderden premium topos van populaire klimbestemmingen en offline gebruik. De app is gratis. Wij probeerden de routes te vinden met de app 27 Crags, maar via wat gasten die we ontmoeten vonden we hun topo toch een stuk handiger. Plus, niet overal werkte ons internet even goed en je batterij wordt leeg geslurpt.

Een powerbank (Coolblue) is dan ook zeker aan te raden als je met apps gaat werken.

Topos

De eerste type reisgidsen richten zich puur op individuele circuits. Deze reisgidsen bevatten rotsblokkenkaarten van de circuits en locatiekaarten om het begin ervan te vinden. Voorbeelden hiervan zijn Fontainebleau Climbs en Fontainebleau Fun Blocs.

Het tweede type reisgidsen richt zich puur op individuele problemen die soms deel uitmaken van een circuit of op zichzelf in het bos liggen. Voorbeelden hiervan zijn Fontainebleau Off Piste, Fontainebleau I 5 + 6 (centraal en zuidelijk), Fontainebleau II 5 + 6 (westelijk en noordelijk) en Fontainebleau 7 + 8.

Fontainebleau tips

Overnachten in Fontainebleau

Er is een breed scala aan accommodatie beschikbaar in Fontainebleau voor bergbeklimmers. Er zijn verschillende campings, Gites (vakantiehuizen met eigen kookgelegenheid), dure hotels, budgethotels en zelfstandige appartementen.

Camping La Musardiere in de buurt van Milly-La-Foret is de ideale accommodatie voor bergbeklimmers die Fontainebleau bezoeken. Dit is een grote camping in het hart van het klimgebied Trois Pignons, en daarom erg populair bij klimmers. Faciliteiten: 2 grote toilet- / douche- / wasblokken, een openluchtzwembad en een speeltuin voor de kinderen. De camping is geopend van half februari tot eind november. Het kan tijdens de vakantieperiode erg druk zijn. Op tijd boeken of buiten de vakantie om overnachten is het beste!

Camping Ile de Boulancourt is een ecologische camping aan rivier de Essonne. In de omgeving zijn diverse faciliteiten aanwezig, zoals een golfterrein en een wellnesscentrum. Op de camping zelf zijn prima toilet- douche en wasfaciliteiten aanwezig. Het scheiden van afval wordt goed gedaan en er is een mogelijkheid om te tafeltennis. Voor de boulderaars: je kunt hier een bouldermatje en topo huren.

Camping Le Pres

De staanplaatsen liggen aan laantjes met of zonder afscheiding van een heg. Er zijn ook vrije plaatsen. De camping ligt aan een visvijver en rivier waarin gezwommen mag worden en waar je met de kano op kan. Op 200m ligt het dorpje met een bakker en in de omgeving is veel bos en boulders, waar veel klimfanaten komen trainen.

De camping is goedkoop en de faciliteiten erg matig. Vind je het niet erg dan kun je hier prima verblijven voor een goede prijs. Hecht je veel waarde aan schoon sanitair? Dan kun je beter een andere camping kiezen. Op de camping zijn ze wel heel chill en je kunt er bouldermatjes huren.

Camping Communal de Samoreau ligt in het dorpje Samoreau vlakbij Fontaine Bleau. Dit is een niet al te grote camping aan de Seine. Wij verbleven hier in glamptenten van pop-up Boulder Basecamp. Naast de camping is een super leuk cafeetje in Beach Style waar je kunt dineren o.a. (vega) burgers met friet en er is happy hours. In de buurt vind je een bakker en supermarkt. Ook is er een klein meertje met een trail om te hardlopen/wandelen. De faciliteiten van de camping zijn prima. Niet super luxe, gewoon standaard.

FAQ

Wanneer is de beste tijd om te gaan boulderen in Fontainebleau?

Het is ideaal om op elk moment van het jaar in Fontainebleau te gaan boulderen, afhankelijk van het seizoen vind je altijd de schaduw of de zon – alleen de regen is niet handig. 

Waar kun je het beste boulderen in Fontainebleau?

Je kunt oo verschillende plekken klimmen in Fontainebleau maar dit zijn de bekendste spots:

Le Cuvier, Les Gorges d’Apremont (Barbizon), Les gorges de Franchard, L’Isatis (tussen Fontainebleau en Arbonne-la-Forêt), Les massifs des Trois Pignons (tussen Arbonne-la-Forêt, Milly-la-Forêt en Le Vaudoué : la Canche aux Merciers, le 95.2, Le Cul de Chien, le Diplodocus, la J.A.

Wat heb je nodig om te boulderen in Fontainebleau

De enige uitrusting die je nodig hebt, zijn je klimschoenen en een doek om het zand van je schoenen te verwijderen. Daarnaast kan een Boulder brush handig zijn om zand van de stenen af te vegen. Een crash pad is ook aan te raden. Deze kun je ook huren in het stadje Fontainebleau bij de winkel S’Cape Fontainebleau. Wij huurden er zelf eentje via de camping waar wij verbleven: Camping Ile de Boulancourt.

Dit vind je misschien ook leuk

Wereldreis kaart en fotocamera
Wereldreis

Wereldreis update #4: het loslaten van alles willen bezoeken

Boulderen bij Bjoeks
KlimmenNederland

De vetste klim- en boulderhallen in Nederland

Pietrosella, France
Frankrijk

De mooiste regio’s van Frankrijk

Snowboard chick
Wintersport

Elke week snowboarden? Dan moet je hier gaan wonen (of op vakantie gaan)

meisje met longboard voor haar gezicht
Outdoor Lifestyle

Boardchick van mei #2 Marloes

Start laatste ronde Kardingerbultra 2023
FietsenHardlopen

Strava review: dit is waarom wij Strava zo fijn vinden