Ontdek pittoresk Stade

Stade is een kleine stad in Nedersaksen in het noorden van Duitsland aan de Elbe. Het stadje ligt ongeveer 45 km ten westen van Hamburg en maakt deel uit van de grotere metropoolregio van de stad. Door het eerdere lidmaatschap van de Hanze heeft Stade de titel van een Duitse Hanzestad. De architectuur en haven van Stade maken het een populaire reisbestemming. En omdat Stade deel uitmaakt van het Hamburgse transportnetwerk, is reizen met de trein naar Stade gemakkelijk en goedkoop. Ontdek op The Lone Drifters meer over Stade.

Hanzestad Stade

Door zijn eerdere lidmaatschap van de Hanze heeft Stade de titel van een Duitse Hanzestad. Hanzesteden zijn steden welke vroeger zijn aangesloten bij het Hanzeverbond, in de periode van de 12e tot de 16e eeuw.

In de middeleeuwen was Stade een belangrijk handelspunt aan de Elbe. Tegenwoordig is de historische haven het symbool van de stad. De architectuur langs de haven doet denken aan de invloed van de Zweden die Stade in de 17e eeuw controleerden.

Wandel door de oude binnenstad

Het stadscentrum van Stade wordt gekenmerkt door oude vakwerkhuizen en historische gebouwen die je door de hele binnenstad van Stade vindt. De vakwerkhuizen die de moeite waard zijn vind je onder andere in de Bungenstrasse en Bäckerstrasse.

Op de Pferdemarkt staat het prachtige Zeughaus, dat door de Zweden als arsenaal werd gebruikt.

De kerken in de oude binnenstad zijn ook zeker de moeite waard om te bekijken. Je vindt in Stade de Cosmae-kerk en St. Wilhadi. Als je wilt kun je ook een rondleiding door de kerk krijgen. Als je mooi uitzicht over Stade wilt hebben, dan kun je de toren van de Cosmaekerk ook beklimmen.

De oude haven

De bekendste bezienswaardigheid van Stade is de prachtige oude haven, de Hansehafe. Dit is 1 van de 3 havens van Stade. De Hansehafe is een binnenhaven aan de Schwinge, direct aan de Fischmarkt. Als je hier wandelt zie je wel waarom het de fotografieplek is van Stade.

Je vindt aan de haven ook een verscheidenheid aan restaurants en cafés om gezellig een drankje en hapje te nuttigen. Vooral in de zomer is de haven een heerlijke plek om te vertoeven.

Schwedenspeicher museum

Aan de haven vind je ook het Schwedenspeicher Museum, dat vroeger een provisiewinkel was. In de collectie vind je meer informatie over de archeologie en geschiedenis van de regio Elbe-Weser in het algemeen en de stad Stade in het bijzonder.

Het museum is gehuisvest in een barok bakstenen gebouw uit de tweede helft van de 17e eeuw. Ooit werd het pand gebouw als pakhuis in de oude Hanzehaven uit de 11e eeuw.

Ga op ontdekking met een stadstour

Tijdens ons bezoek aan Stade werden we vergezelt door een stadsgids die ons alles over de geschiedenis van Stade verteld. De stad is ideaal om te verkennen met een stadsgids om alle highlights van de binnenstad te zien, maar ook meer te leren over de interessante geschiedenis.

→ Rondleidingen vinden het hele jaar door plaats op zaterdag, en van de lente tot de herfst ook van maandag tot woensdag en zondag.

Watersport in Stade

Wie dacht dat een stad als Stade alleen maar interessant is vanwege de musea en het bekijk van gebouwen. Think again. Via de Salztor bereik je namelijk een bootverhuur gelegen aan de slotgracht. Hier kun je een kano of SUP-board huren en het idyllische Schwinge verkennen. Ook Supclub Stade biedt verhuur aan van supboards, kano’s en bootjes.

Via de gracht kom je naar het Museumeiland, waar gebouwen uit de tijd van de Zweedse overheersing staan. Op de Elbe kom je een zandstrand, vuurtorens en indrukwekkende vrachtschepen tegen. En in dit gebied kun je ook talloze appelboomgaarden van het Duitse Altes Land bezoeken.

Extra: dagtrip Altes Land

Stade ligt in de regio Altes Land. Het Altes Land verwijst naar de tijd waar de regio werd gekoloniseerd door Nederlandse kolonisten. Het is de thuisbasis van prachtige boomgaarden en historische boerderijen en daarom zeker de moeite waard om verder te ontdekken.

De boomgaarden op Das altes Land zijn het mooist als alle bomen in bloei staan, in de lente. Maar rond augustus en september, wanneer het fruit geplukt kan worden, is het ook een goede en drukke periode om een boomgaard te bezoeken om fruit en kersen te plukken en proeven. Via de fruitbarometer weet je wanneer het tijd is om de regio te bezoeken en wanneer je dus je favoriete fruit kan oogsten. Zo weet je zeker dat je op het juiste moment een bezoek brengt.

Zo kom je in Stade

Stade ligt op slechts een uur ten noordwesten van Hamburg en is bereikbaar per auto en trein.

Vanuit Hamburg gaat er elk uur een regionale trein naar Stade. Er rijden ook S-Bahn-treinen de stad in. Reizen met de trein naar Stad is goedkoop omdat Stade deel uitmaakt van het Hamburgse transportnetwerk.