Doen in Sharm el-Sheikh: de leukste excursies

Sharm el-Sheikh staat vooral bekend als badplaats aan de Rode Zee. Het is een heerlijke plek om te genieten van strand en zon. Maar als je denkt dat je er alleen maar aan een zwembad in een all-in resort kunt liggen, dan heb je het mis. Ja zeker, dat is ook mogelijk, maar er is zoveel meer te doen. Er zijn genoeg outdooractiviteiten te doen in Sharm el-Sheikh die ons avontuurlijk hartje sneller deed kloppen. En als je tijdens de Nederlandse wintermaanden in Nederland richting Egypte vertrekt, is de temperatuur ook erg aangenaam. Kortom: Sharmel-Sheikh is de perfecte winterzon get away.

Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh is een grote badplaats aan de zuidpunt van het Sinaï-schiereiland in Egypte. De belangrijkste redenen voor een bezoek zijn duiken en andere water- en strandactiviteiten, en het verkennen van de Sinaï-woestijn.

Ontdek de onderwaterwereld

De onderwaterwereld is hier alles. Het is er zo mooi met de kleuren van het koraal, de vele gekleurde vissen en het water is super helder. De zee biedt zeer goede snorkelmogelijkheden. 

Ras Mohamed Natuurreservaat

Op ongeveer een half uur rijden van Sharm el-Sheikh ligt het prachtige Ras Mohammed Natuurreservaat, een beschermd gebied op het zuidelijke puntje van de Sinaï. Het reservaat ligt op het punt waar het water van de Rode Zee zich splitst in de twee baaien van Suez en Akaba. In het natuurreservaat kun je van alles spotten en doen: duiken, snorkelen en mangroves en vogels bekijken

Tijdens ons tripje vaarden we een aantal uur met een boot naar twee plekken om te duiken en snorkelen: Seven Pools Coral reef en White Island. Daartussenin maakte we nog een stop op een tweede plek om te snorkelen en duiken.

Bij White Island maakte we een korte stop maar gingen we het water niet meer in omdat het er erg druk was.Hoewel de zandbank en het koraalrif ontzettend mooi zijn bij White Island, moet je er rekening mee houden dat het hier erg druk kan worden. Bij onze snorkelstop stonden al enkele grote boten stil om de vele toeristen te begeleiden bij het snorkelen en duiken. Daarom besloten wij dat we niet wilden uitstappen om het water in te gaan.

De Blue Hole

De Blue Hole is een diep, natuurlijk zinkgat in de Golf van Aqaba, iets ten noorden van de stad Dahab in de Zuid-Sinaï. Dahab ligt op een uur rijden van Sharm el-Sheikh, de Blue Hole iets noordelijker. 

De ondiepe koraaltuin langs de rand van The Blue Hole bevat veel verschillende soorten rifvissen en prachtige koraalriffen. Het is werkelijk een van de mooiste plekken om te snorkelen omdat het vol zit met koraal en zeeleven. Je kunt de diepte van het gat en de verschillende lagen in de zee heel goed zien en dat geeft toch een onwerkelijk en magisch gevoel. Ja zelfs als beginnende snorkelaar met al jaren een vissenfobie, was ik onder de indruk van deze snorkelspot. 

→ Meer over snorkelen bij de Blue Hole

De Red Canyon

Salama Canyon, ook wel Red Canyon vond ik een van de mooiste plekken in de buurt van Sharm el-Sheikh. Het deed mij denken aan Antelope Canyon in Amerika, waar je ook een golvende structuur van rotsen vindt. De prachtige koraalformaties die door miljoenen jaren zijn ontstaan zijn prachtig, net als de afdrukken van koraal op de dieporanje rotsen

De wandeling duurt niet heel lang, zo’n 30-45 minuten, afhankelijk van je gezelschap en hoe goed je kunt klauteren. Met een jeep rijd je naar een oostelijk punt waar je vervolgens weer door een jeep wordt opgepikt aan de westkant.

Meestal maak je deze wandeling in een excursie waar je The Blue Hole en de Coloured Canyon bezoekt. De Salama Canyon is onderdeel van de Coloured Canyon en schijnt nog mooier te zijn (ik kan het mij niet voorstellen, want dit was al adembenemend). 

St Catherine Klooster

Het Sint Catharinaklooster is een niet te missen bezienswaardigheid in de Sinaïwoestijn. Het is één van de oudste en beroemdste kloosters ter wereld. Het klooster ligt aan de voet van de berg Horeb, waar Mozes, volgens het Oude Testament, de Tabletten van de Wet ontving. Het gebied bij het klooster is heilig vanwege drie wereldgodsdiensten: de islam, het christendom en het jodendom.

Avontuurlijke reizigers trekken er ook een dag voor uit om de prachtige Sinaïberg te beklimmen, die naast het klooster ligt. Het uitzicht vanaf dit zo’n 2285 meter hoge punt is adembenemend. Het schijnt dat hierboven de plaats is waar God volgens de Bijbel met Mozes heeft gesproken. De woestijn is magisch tijdens zonsopgang of zonsondergang.

Kitesurfen

Met ruime, ondiepe, vlakke lagunes met warm water, warm weer en constante wind is Egypte een perfecte plek om te leren kitesurfen. De temperatuur varieert van 22 – 35+ graden. Je hebt dus alleen een kort wetsuit of een boardshort nodig op een Sharm el Sheikh Kitesurf vakantie.

Er zijn verschillende bestemmingen in Egypte voor een kitesurfvakantie. Je vindt tal van kitesurfscholen en accommodaties langs de Rode Zee. De eindeloze zandstranden en perfecte windomstandigheden maken kitesurfen in Egypte een goede eerste ervaring. 

De belangrijkste kitesurflocatie in Sharm el Sheikh is de Nabq baai die uitkijkt op de Golf van Aqaba. Het strand hier is vrij hard onder de voeten, maar is zanderig en groot genoeg om veilig te starten en te landen. Deze spot ligt naast het hotel waar wij verbleven tijdens onze Egyptereis.

Andere kitesurflocaties op zo’n uur rijden van Sharm el-Sheikh, die de moeite waard zijn, liggen bij Dahab.

Dahab ligt tussen de bergachtige pieken van de ZuidSinaïwoestijn en biedt top kitesurfomstandigheden voor beginners en gevorderden. De wind waait het hele jaar door, met de meest betrouwbare winden in de zomer (maart-november).

Blue Lagoon is een prachtige, met wind gevulde lagune even ten noorden van Dahab. Deze unieke locatie biedt ongelooflijke uitzichten waar het turquoise water de bergen van het Sinaï-schiereiland ontmoet. De lagune is perfect voor beginners met ondiep en vlak water bij eb.

Ontdek de woestijn tijdens zonsondergang

Niks is magischer dan de zonsondergang in de woestijn te zien. Dit is een van de mooiste momenten die ik zelf in Egypte ervaarde. Wij gingen met een quadexcursie op pad om de woestijn te zien, met aanvullend een diner in een Bedoeinentent en sterrenkijkmomentje. Hoewel dit zeker erg toeristisch is, en de quads vervuilend, was het wel een manier om de woestijn tijdens het mooiste moment van de dag en in het donker te ervaren. Of ik deze excursie dan moet aanraden, dat vind ik lastig en is helemaal aan jou. Voor mij voelde het een beetje dubbel.

Ik maakte deze reis in samenwerking met Corendon. Wij overnachtten in het Albatros Laguna Vista Resort, een all-in resort met privestrand op 10 minuten rijden van het vliegveld van Sharm el-Sheikh. Deze reis en excursies kun je boeken met Corendon

Wist je dat we een heel archief vol Egypte tips hebben? Neem gerust een kijkje door op onderstaande knop te klikken.