Snorkelen bij de beruchte Blue Hole in Egypte

 

Een reis naar Sharm El-Sheikh kan eigenlijk niet zonder een dag (of meer) te snorkelen. In de omgeving vind je tal van mooie spots om te snorkelen, waarna De Dahab Blue Hole een van de beroemdste attracties in de Sinaï is en een absolute must-visit bestemming in Egypte. Vooral voor duikers, maar zeker ook voor snorkelaars. 

De Blue Hole

De Blue Hole is een diep, natuurlijk zinkgat in de Golf van Aqaba, iets ten noorden van de stad Dahab in de Zuid-Sinaï.

Geologen geloven dat dit onderzeese zinkgat duizenden jaren geleden is gevormd tijdens het smelten van de laatste ijstijd. The Hole heeft een maximale diepte van ongeveer 120 meteren wordt omzoomd door een bijna verticale rifwand, wat het een prachtige plek maakt om te duiken en snorkelen. Ook als je geen duiker bent zie je namelijk genoeg zeeleven en koraal op een afstand dat je het zou kunnen aanraken.

Het koraalrif ligt in de ondiepe lagune rondom de rand en bevat volop leven. 

Snorkelen

De ondiepe koraaltuin langs de rand van het gat bevat veel verschillende soorten rifvissen en prachtige koraalriffen. Deze snorkellocatie is meestal vrij beschut, waardoor je ook boven de beroemde muur kunt snorkelen.

Er loopt voor snorkelaars een soort van route: je start op het ene punt en zwemt door naar de het exitpunt. Het is een one way snorkelroute die al vrij snel begint met een kijkje op het koraal en volle zeeleven. Op het einde van de route ga je dwars over de Blue Hole. Het is werkelijk een van de mooiste plekken om te snorkelen. Het roze, gele koraalrif met helderblauw water en de verschillende lagen geven een magisch gevoel. Ja zelfs als beginnende snorkelaar met al jaren een vissenfobie, was ik onder de indruk van deze snorkelspot.

Snorkelbeelden onder water

Beelden gemaakt met de nieuwste Go Pro 11.

Diver’s Cemetery

De Blue Hole heeft ook wel de bijnaam “Diver’s Cemetery” gekregen, kennen omdat deze plek als een van de gevaarlijkste duikplekken ter wereld wordt gezien. Dat geldt voor één bepaalde duikplek in de Blue Hole, de boog.

Er schijnen de afgelopen jaren naar schatting 200 doden te zijn gevallen. Hoewel hier geen openbaar record van is. De reden waarom deze boog zo dodelijk is, is dat de ingang van deze horizontale tunnel zich op een diepte van minder dan 55 meter (180 voet) bevindt. De meerderheid van de sterfgevallen schijnen recreatieve duikers te zijn die zich te zelfverzekerd voelen in hun vermogen om een diepe technische duik te proberen met recreatieve uitrusting en zonder gespecialiseerde training.

De boog en hoe duikers overlijden

De boog is een 30 meter lang. De ingang van de tunnel zit op ongeveer 55 meter hoogte. Er schijnen veel doden te vallen omdat de doorgang en breed uitziet waar je snel doorheen kunt. Helaas is dat niet het geval en proberen duikers door te zwemmen op een gewone fles van 10,4 liter. Op 55 meter diepte treedt zuurstofvergiftiging op en neemt de kans op stikstofnarcose (het onverklaarbare gevoel dronken te zijn of hoog op diepte te zijn) exponentieel toe.

De boog loopt ook naar beneden af en is veel langer dan het lijkt. Op deze diepte verbruiken duikers snel zuurstof door de effecten van druk en tegen de tijd dat duikers deze lange tunnel verlaten, hebben ze waarschijnlijk 60% van hun enkele fles verbruikt, wat niet genoeg is om de verschillende veiligheidsstops te maken die nodig zijn om veilig weer boven water te komen. De belangrijkste doodsoorzaken in de boog zijn daarom gebrek aan lucht, zuurstofvergiftiging en decompressieziekte door de bochten.

Links zie je het monument met grafstenen

Helemaal aan het einde van de weg voorbij de Blue Hole staat het beroemde duikersmonument.

Dit is een plaquette op een rotsachtige muur met de namen van enkele van de duikers die verloren zijn gegaan op deze beruchte duikstek.

Blue Holes 

Er zijn verschillende blauwe gaten zoals deze over de hele wereld. In tegenstelling tot de beroemde Great Blue Hole in Belize, wordt die in Dahab niet gevonden in de open zee, maar slechts een paar meter van de kust, net zoals die in Malta.

Terwijl de koraalformaties en het onderwaterleven in de Blue Hole spectaculair zijn, schijnt het duiken rond Sharm el-Sheikh aanzienlijk beter te zijn. Vergeet daarom ook niet om een duik- en/of snorkeltrip in te plannen rond om Sharm el-Sheikh.  

Bijkomen in de restaurants aan zee

Na het snorkelen kun je ontspannen en tot rust komen in een van de vele restaurants met zeezicht. Bestel een traditionele maaltijden en bedoeïenen thee en geniet na van het onderwaterleven wat je net gezien hebt.

Snorkeltips

Zorg dat je goed voorbereid het water in gaat. Pas de snorkeluitrusting voordat je naar het water gaat voor pasvorm en comfort, en draag zonnebrandcrème die je huid maar ook het rif beschermt tegen de zon en chemische filters.

Bekijk hier onze snorkelguide voor je eerste keer en wat te mee moet brengen.

Uitstapjes vanaf de Blue Hole

  • Vanaf de Blue Hole kun je ook met een watertaxi naar Abu Galoum rijden, een van de beste snorkellocaties in de buurt van Dahab.
  • Ook mooi is de beroemde Blue Lagoon, een plek om te ontspannen en om professionele kitesurfers te zien kiten!

Tip! Deze reis werd mogelijk gemaakt door Corendon. Je kunt deze (dag)trip boeken via Corendon en bijvoorbeeld overnachten in het nabijgelegen Sharm El-Sheikh.

Bekijk deze Corendon reis.