Alles wat je wilt weten over het visum voor Egypte

Egypte is al jaren een populaire reistoestemming voor Nederlanders, en dat is niet zo gek. De witte zandstranden, kristalhelder water, een rijke en fascinerende onderwaterwereld en de diepe geschiedenis die het land uitademt, spreekt tot iedereens verbeelding. Wel moet je er rekening mee houden dat je voor dit land in de meeste gevallen een visum nodig hebt. Wil je hier meer over weten zodat je goed voorbereid op reis kunt gaan naar Egypte? Lees dan gauw verder.

Wat is een visum Egypte en welke heb ik nodig voor mijn reis?

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie, moeten voor vertrek in het bezit zijn van een geldig visum. Er kunnen meerdere varianten van het visum Egypte worden aangevraagd. Zo kun je bij de ambassade van Egypte een fysiek visum aanvragen die na toekenning in je paspoort is geplakt.

Maar wist je dat er een eenvoudigere manier is om aan de visumplicht voor Egypte te voldoen? Sinds een aantal jaar heeft Egypte hun visumsysteem voor het grootste deel gedigitaliseerd, waardoor het visum voor Egypte nu eenvoudig online kan worden aangevraagd. Doordat de visumaanvraag nu online kan worden ingediend, hoeven reizigers geen bezoek meer te brengen aan de Egyptische ambassade en kan de aanvraagprocedure via elk gewenst medium, zoals je telefoon, laptop of tablet worden voltooid. Het e-visum Egypte wordt na toekenning per e-mail toegestuurd als pdf-document. Deze dien je voor vertrek uit te printen en mee te nemen op reis. 

Soorten visa

Je kunt in principe kiezen uit twee varianten van het e-visum Egypte.

single-entry visum

Ten eerste is er het single-entry visum. Dit visum, dat een geldigheid heeft van 90 dagen, is de goedkoopste manier om aan de visumplicht te voldoen en volstaat voor vakantiereizen naar Egypte. Met dit visum mag je tot maximaal 30 dagen in Egypte binnen de genoemde geldigheid van het visum. 

Multiple-entry visum

Ben je van plan om binnen een half jaar meerdere reizen naar Egypte te maken?

Dan kun je beter het multiple-entry visum aanvragen. De kosten hiervoor liggen dan wel iets hoger dan die van het single-entry visum, maar door dit visum voor vertrek aan te vragen, heb je meer vrijheid om te kiezen wanneer je naar Egypte wilt reizen. Dit visum heeft een langere geldigheidsduur, namelijk 180 dagen. Binnen de geldigheid van het visum mag je zo vaak naar Egypte reizen als je maar wilt. Je moet er dan wel rekening mee houden dat elk afzonderlijk verblijf niet langer mag duren dan 30 dagen. 

Voorwaarden van het visum Egypte

Het is wel belangrijk om te weten dat, als je van plan bent een online aanvraag voor het visum Egypte in te dienen, dat je wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Ten eerste moet je, om het visum online te kunnen aanvragen, in het bezit zijn van een geldig paspoort. Dit paspoort moet nog ten minste 6 maanden geldig zijn vanaf de datum dat je in Egypte arriveert.

Tip: reis je met je gezin en kinderen? Let er dan goed op dat ook je kinderen, ongeacht hun leeftijd, in het bezit moeten zijn van een eigen paspoort en visum voor Egypte. 

Overnachtingsadres

Bij het invullen van het aanvraagformulier van het visum Egypte moet ten minste al een overnachtingsadres worden ingevuld. Het is niet nodig om al iets geboekt te hebben, of dat nu een accommodatie, vlieg- of cruiseticket is. Dit moet je wel kunnen aantonen bij aankomst in Egypte. Je hoeft daarbij ook niet te weten wanneer je precies op reis gaat, zolang heel je vakantie maar binnen de geldigheid van het visum valt. In het aanvraagformulier kun je wel een verwachte aankomstdatum opgeven, waar je na het indienen van je aanvraag nog wel van mag afwijken. Als je aanvraag al is goedgekeurd, mag je tot maximaal 30 dagen eerder naar Egypte reizen dan je had aangegeven in het aanvraagformulier. Wel moet je Egypte uiterlijk 60 dagen na de ingevulde aankomstdatum verlaten. 

Bezoek vrienden/familie

Het elektronisch visum Egypte is in principe alleen geschikt voor toeristische doeleinden, maar je mag er ook familie of vrienden mee bezoeken. In dat geval kun je natuurlijk geen vaste reisplanning of hotelboekingen kunnen laten zien. Wat je in dat geval wel kan doen, is om een uitnodigingsbrief te laten schrijven door een van de betreffende familieleden of vrienden, met daarin de naam van alle reizigers in het reisgezelschap, de naam van de betreffende persoon, en het volledige adres van deze persoon in Egypte. 

Welke gegevens en documenten moet ik aanleveren? 

Voordat je het aanvraagformulier voor het visum Egypte gaat invullen, is het handig als je vooraf wat gegevens verzamelt van alle reizigers binnen je reisgezelschap.

Korte reisplanning

Omdat je in het formulier een verwachte aankomstdatum en ten minste een accommodatie moet invullen, is het verstandig om in ieder geval een korte reisplanning bij de hand te hebben.

Paspoortgegevens, huwelijkse staat en beroep

Naast je eigen contact- en paspoortgegevens, moet je ook de paspoortgegevens van alle reizigers invullen, en aanvullend de huwelijkse staat en beroep van alle reizigers.

Historische reisdata

Ben je eerder op reis geweest naar Egypte? Dan moet je ook de aankomst- en vertrekdatum, alsook het adres van het vorige overnachtingsadres in Egypte invullen. Weet je dit niet meer of weet je het niet meer zeker? Dan kun je ook een schatting invullen, zolang het jaartal en de maand maar kloppen. Ook mag er een schatting van het vorige overnachtingsadres worden ingevuld. 

Paspoortscan

Na het invullen van alle benodigde gegevens moet er voor elke reizigers ook een paspoortscan worden aangeleverd. Misschien overbodig om erbij te vermelden, maar de Egyptische immigratiedienst is zeer streng met het beoordelen van de paspoortscans, dus zorg ervoor dat je een scherpe foto of scan van je paspoort maakt, waarbij de informatiepagina van je paspoort volledig in beeld is en alle tekst goed in beeld is. Zelfs als je per ongeluk de foto bedekt met bijvoorbeeld een vinger, kan dit al voor problemen zorgen.

Moet ik verder nog iets weten?

Misschien wel handig om erbij te vermelden, maar wat dus wel handig is om te weten is dat je niet voor elke bestemming in Egypte een visum nodig hebt.

Heb je namelijk de nationaliteit van Nederland, de VS, het VK of een ander land uit de Europese Unie?

Dan mag je tot maximaal 15 dagen in Zuid-Sinaï verblijven zonder een visum nodig te hebben. Reis je naar deze regio om te genieten in een van de luxe strandresorts in Sharm-el-Sheikh, Taba, Dahab of Nuweiba, of wil je kennismaken met de wondere waterwereld in deze regio, dan hoef je dus geen visum aan te vragen. Dat is dan weer mooi meegenomen.

Als je van deze regeling gebruik gaat maken, mag je alleen niet buiten deze regio reizen en moet je het land binnen deze 15 dagen weer verlaten. Wil je Egypte wel verder gaan ontdekken, dan zul je dus wel een visum moeten aanvragen. 

Reis je binnenkort al naar Egypte? Dan kun je gebruikmaken van een spoedregeling. In plaats van de gemiddelde 10 dagen die een normale visumaanvraag voor Egypte in beslag neemt, wordt je aanvraag al binnen vijf dagen goedgekeurd.

Wist je dat we een heel archief vol Egypte tips hebben? Neem gerust een kijkje door op onderstaande knop te klikken.

Dit vind je misschien ook leuk

NederlandRoadtrip

Ontdek het Hogeland met een autopuzzeltocht

Canada

Doen in en rondom Jasper Nationaal Park

Strand in oost-Australië
Australië

Een route langs de mooiste plekken van de oostkust van Australië

Boulderaar loopt met matje langs de boulders
Klimmen

De leukste cadeaus voor klimmers

Colline du Chateau
FrankrijkRoadtrip

Roadtrip door Zuid-Frankrijk: perfecte afwisseling tussen stad en strand

Riad met zwembad in Marrakech
Marokko

De mooiste riads in Marokko