Mountainbiken & canyoing in Dunkeld, Perthshire Schotland

Schotland is een prachtig land om te roadtrippen, een citytrip te doen en ook perfect voor een micro-adventure. Wat dacht je van mountainbiken en canyoing? In deze blog vertel ik je meer over canyoing en mountainbiken in Dunkeld Schotland, op slechts 2 uur met de trein van Edinburgh.

Zo kom je in Perthshire

Om in Dunkeld te komen kun je vanaf Nederland naar Edinburgh vliegen. Van daaruit kun je naar Dunkeld afreizen. Het duurt ongeveer 2 uur en 11 minuten om van Edinburgh naar Dunkeld te reizen, inclusief transfers.

Auto: de goedkoopste manier om van Edinburgh in Dunkeld te komen is met de auto (1h en 6m), dat kost tussen de € 10 – € 16

Openbaar vervoer: de beste manier om zonder auto van Edinburgh naar Perthshire te komen is met de trein. Je bent dan ongeveer 1,5 uur onderweg en het kost je tussen de € 18 en € 23h 

  In Perthshire vind je genoeg hotels om te overnachten

Mountainbiken in Dunkeld

Bij aankomst in Edinburgh doen we eerst lunch voordat we met de trein richting Dunkeld vertrekken. We pakken de trein richting en tegen het eind van de dag gaan we gelijk met de fiets op pad, net voordat het donker wordt in onze fantastische lichtgevende, gele outfits (het leek wel een kudde kanaries op mountainbikes), maar enfin, de kleding deed z’n werk. 

De trail die we in Dunkeld rijden is vrij simpel, met weinig hoogteverschil en bochten. Niet iedereen is namelijk even fit in onze groep en ik merk al snel dat ik met de jongen vooraan fiets en de meiden met veel moeite ons proberen bij te houden. Een stuk van de trail rijden we langs de rivier en uiteindelijk komen we in het pittorekse dorp Dunkeld aan.

Naast mountainbiken kun je in Dunkeld fijn wandelen langs de rivier de Tay, speciaalzaken bezoeken en heb je prachtig uitzicht op de Thomas Delfeldbrug. Meer info over Dunkeld vind je op de officiële website van VisitScotland.

Mountainbiken in Schotland

De glooiende heuvels, bossen en kronkelende valleien lenen van Schotland lenen zich uitstekend om het op de fiets te verkennen. De prachtig ontwikkelde parcourscentra in het hele land, kunnen een fysieke test zijn en je technische vaardigheden worden ook goed onderzocht.

Gezinnen en volwassenen die kennis willen maken met mountainbiken kunnen hier fietsen huren en introductielessen volgen. Er zijn goed onderhouden routes om op te oefenen.

Veel van Schotland’s trajecten zijn natuurlijke en ‘rustieke’ oude paden en ‘bergpassen’ waar je zelf je route kunt volgen. Perfect voor de doorgewinterde mountainbiker!

Dunkeld on Trailforks.com

Bij fiets- of outdoorcentra zoals Callendar Estate in Falkirk kun je een fiets huren, lessen volgen en met een gids de moeilijkere paden op. 

Slapen in Perthshire

Highland Perthshire ligt ten noorden van de plaats Perth in Schotland (nee niet die in Australië :)) Vanuit het zuiden merk je dat het landschap veranderd naar bergen, valleien en een overvloed aan bomen. De hoge heuvels zijn bedekt met heide, de diepe valleien zijn vlak en vruchtbaar. Het is de perfecte omgeving voor (beginnende) mountainbikers en om te canyoing. 

Na het mountainbiken in Dunkeld, Perthshire was het alweer verschrikkelijk laat geworden, wachtte het eten al op ons en na het inchecken in het hotel was er nog ruimte om lekker bij te kletsen in ons spooky hotel vlakbij het station van Perthshire.

Dankzij mijn lieve reisgenoten heb ik niet helemaal goed geslapen door hun enge verhalen over verlaten verdiepingen, enge barmedewerkers met onverstaanbare Schotse accenten en vreemd gedrag van het personeel. En de volgende dag moeten we weer vroeg op voor de canyoing experience.

Canyoing in Perthshire

De volgende dag gaan we canyoing iets wat je waarschijnlijk het meest doet denken aan de survivaltochten van vroeger, maar dan iets stoerder en met gepast gekleed. Canyoning is een sport waar je de rivier volgt. Om dat te doen zul je langs de rivier wandelen, maar ook klimmen, springen, zwemmen en van watervallen abseilen. We springen dan ook in beekjes, tussen rotsen en abseilen van een watervallen.

Met ijskoude voeten, muggenbulten en een ervaring rijker lopen we terug naar het kamp van de Canyoing organisatie. Canyoing is vet, maar het is mij in juni in Schotlan dwel een beetje koud.

De afgelopen 2 uur zijn we gestalkt door zwermen vliegen en muggen. Zijn we uitgegleden over rotsen in het water en zijn we in stinkende wetsuits in smalle ijskoude beekjes van 2 meter diep gesprongen.

Tip! Neem je eigen wetsuit mee al je gaat canyoing!

Na mijn minute of adrenaline (ik ben geloof ik nog nooit zo snel naar beneden geklommen) tijdens het abseilen van de waterval, kan niks mijn humeur weer verpesten. Nee ook geen enorm koude voeten .

We gingen canoyoing met Ali & Wes van Ativ8s in de bossen van Perthshire. In de omgeving zijn genoeg andere organisaties waar je kunt canyoing.

Als we de wandeling weer richting het Canyoing basiskamp maken, wacht onze privégids/chauffeur, een man met een enorm Schots accent, ons op met voor iedereen een schone en droge handdoek. Met het vooruitzicht dat geen van ons twaalf een handdoek bij zich had zijn we als blije kinders gaan genieten van een handdoek en droge kleding! Na afloop sluiten we onze microadventure van 2 dagen af met een lunch en prachtig uitzicht op het Schotse landschap (ondiepe beekjes waar enorm stoere mannen in kano’s in gevecht zijn met de stroming).

Meer over canyoing in Schotland

Beste seizoen voor canyoing: april t/m oktober

Prijs voor zo’n 3 uur: €69,00