straatje in de wijk mont marte Parijs

De leukste wijken in Parijs

Ben je op zoek naar de leukste wijk van Parijs om te verblijven? Van de Eiffeltoren tot de Notre Dame, van smalle straatjes en boetiekjes tot leuke restaurants. In Parijs vind je de allerleukste wijken om te verblijven. Parijs bestaat uit maar liefst 20 arrondissementen met elk de eigen wijken die een unieke sfeer uitademen. Er zijn zoveel wijken om te verblijven en bezoeken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En als je met de trein naar Parijs gaat ben je er bovendien heel snel: vanuit Amsterdam ben je er in iets meer dan 3 uur voor maar € 35,-. Wij helpen je met plannen. Wat zijn de leukste wijken van Parijs? En wat is een leuke buurt om te verblijven?

1. Le Marais: dichtbij bezienswaardigheden

Le Marais is een van de oudste buurten van Parijs. Deze wijk ligt aan de linkerover van de Seine, tegenover de beroemde Notre-Dame, die in 2019 helaas deels werd verwoest door een brand.

In de wijk Le Marais vind je veel leuke trendy bars, galerijen en restaurants om lekker uit eten te gaan. Ook vind je in Marais één van de mooiste pleinen ter wereld: de Place des Vosges!

Bezienswaardigheden Le Marais Parijs

Als je van museau houdt, ga dan naar het Picasso museum. Shoppen in Marais? Ga dan naar Rue des Francs-Bourgeois en de Rue du Vieille du Temple. Hier vind je luxe boetiekjes en grote winkels zoals Uniqlo.

Place des Vosges was de inspiratie voor honderden pleinen (daar komt de naam vandaan) in heel Europa en het eerste park in Parijs dat open was voor het publiek.

Dit is een mooie locatie om je wandeltocht door de wijk Marais te beginnen. Verken vervolgens de winkels langs de Rue des Francs Bourgeois.

Marche des Enfants Rouges is de oudste overdekte markt van Parijs. Hier moet je vooral zijn om te eten. Kies uit Japanse bentoboxen, hamburgers en frites, pannenkoeken en Marokkaanse couscous.

Tip: Tegenover deze markt vind je trouwens ook een van de filialen van Ladurée, bekend van de macarons.

Waar te verblijven in Marais

Le Marais ligt in het 3e en 4e arrondisement van Parijs. Wil je hier in Parijs verblijven? Door de centrale ligging ben je nooit te ver af van de toeristische attracties. Voor je eerste keer Parijs is dit dan ook één van de leukste buurten om te verblijven in Parijs.

Fiets voor de Notre Dame
Notre Dame

2. Saint Germain: luxe & kunstenaarswijk

St-Germain-des-Prés, het 6e arrondissement van Parijs, staat vooral bekend om de literaire en artistieke beroemdheden die hier in de late 19e en vroege 20e eeuw woonden en werkten. Het was de ontmoetingsplaats voor existentialisten, schilders en schrijvers.

Ook in Saint Germain vind je veel leuke restaurants en winkel, alleen wat luxer en chiquer dan in Le Marais. Saint Germain De wijk ligt aan de Seine nabij Pont des Arts, de brug die vooral populair is door haar prachtige uitzicht op Parijs. 

Langs de oevers van de rivier staan verschillende bouquinistes die je als liefhebber van oude boeken niet mag missen. De kunstenaarswijk behoort tot het 6e arrondissement en is één van de meest geliefde plekken van de stad Parijs.

3. Quartier Latin

In het 5e arrondissement vind je de bekendere en oudste wijk, Quartier Latin. Omdat de beroemde universiteit Sorbonne in deze wijk is gevestigd vind je in deze wijk veel studenten. Dat betekent natuurlijk: veel hippe cafeetjes, boetiekjes en een heerlijk nachtleven vol studenten. De wijk Quartier Latin ligt tussen de Seine en Le Jardin du Luxembourg in.

Leuk weetje: in de wijk wordt nog Latijns gesproken

Leuke bezienswaardigheden in Quartier Latin

Panthéon en Église Saint-Séverin. Een leuke lunchtip is Jozy Café voor pannenkoeken, matcha latte of avocado toasts. Ook een aanrader is bakkerij Odette, voor de cream puffs in verschillende smaken. Deze bakkerij ligt ook in een gezellige en fotogenieke straat.

Neem ook een kijkje bij Shakespeare and Company, een boekwinkel dat al sinds 1951 bestaat. Ben je gek op comics en anime? In deze wijk vind je veel leuke game- en comic stores.

4. Montparnasse

Montparnasse is de uitgaanswijk van Parijs en daarom een van de leukste buurten om naar het cafe te gaan of een filmpje te kijken. Overdag kun je hier exposities bezoeken. Dit komt vooral omdat er in Montparnasse vroeger veel schilders, dichters, muzikanten en beeldhouwers samenkwamen voor de artistieke sfeer die er in de wijk hing.

Montparnasse is ook vandaag nog het centrum voor kunstenaars en daarom ideaal voor de creatievere reiziger.

Bezienswaardigheden Montparnasse

Tour Montparnass, Église Notre Dame du Travail, Musée Bourdelle en de catacomben (ondergronds gangenstelsel onder Parijs).

5. La Bastille

Tegenwoordig is de wijk Bastille vooral bekend om zijn actieve nachtleven, de Opéra Bastille, een modern operagebouw gebouwd ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de bestorming van de Bastille, en de Promenade Plantée (ook bekend als de Coulée Verte).

De Promenade Plantée is een verhoogd park en een loopbrug bovenop de spoorlijn. Het park strekt zich uit naar het oosten en splits de wijk in tweeën.

In de avond is Bastille het uitgaansgebied, overdag vind je er veel historie. Drift door de kronkelige steegjes, langs eeuwenoude gebouwen en groene tuinen.

Hoteltips Bastille

Paris Bastille is een modern hotel tegenover het operagebouw in de levendige wijk. Het metrostation Bastille bevindt zich op slechts 200 meter afstand. Vanaf hier zijn het Louvre en de Arc de Triomphe ook rechtstreeks bereikbaar. De botanische tuinen liggen op slechts 1 km van het hotel.

Het Moxxy Hotel is van de keten van Marriot hotels. Deze moderne kamers lijken in elk land op elkaar en de service en uitstraling is overal hetzelfde. Zo sliepen wij er in Frankfurt en in Utrecht en hadden we precies dezelfde ervaring. Deze hotels vinden wij een aanrader voor reizigers die een simpele maar hippe overnachting willen.

Moxy Hotelkamer

6. Montmarte

Deze kunstenaarswijk hoort eigenlijk wel bij je eerste bezoek aan Parijs. De hele wijk ademt kunst, op elke hoek vind je een galerij of atelier en verschillende kunstwerken zoals Poëzie muren, zoals de I Love You Wall.

De ‘I love you wall’ (Le mur des je t’aime) is bedekt met 612 lavategels en heeft de woorden “I love you” in 311 verschillende talen geschreven. Ik kon de Nederlandse variant trouwens niet vinden.

De Parijse wijk Montmarte is eén van onze favoriete wijken om lekker door te slenteren en bij boetiekjes naar binnen te gluren. Bekende bezienswaardigheden in deze wijk zijn de

Het ‘heuveldorp’ Montmartre heeft een bijzonder verleden. Voordat het een deel van Parijs werd, was het een schilderachtig dorp bedekt met kleine boerderijen, wijngaarden en windmolens.

Tijdens de belle époque werd het een toevluchtsoord voor kunstenaars als Toulouse-Lautrec, Maurice Utrillo, Van Gogh en Picasso dankzij de meer betaalbare kosten van levensonderhoud en goedkope wijn (het was vrijgesteld van de wijnbelasting van Parijs)! Hier werd een artistieke gemeenschap gevormd en bloeide een levendige cabaretcultuur op, waarvan je er nog steeds veel kunt zien staan.

Belle Époque betekent letterlijk “mooi tijdperk” en is een naam die in Frankrijk wordt gegeven aan de periode van ruwweg het einde van de Frans-Pruisische oorlog (1871) tot het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914).

Tip: Ga niet met de metro en al helemaal niet met de funiculaire omhoog, tenzij je slecht ter been bent. Via boulevard de Clichy en Rue de Caulaincourt loop je de heuvel op en zo de wijk in (wandelschoenen aangeraden;-)).

Hapje eten in de wijk? Probeer de straat Rue Lepic met leuke ateliers, winkeltjes en een fijn sfeertje. Wist je dat Vincent van Gogh en zijn broer in deze straat woonden?

Wist je dat er ook een wijngaard in de wijk Montmarte ligt? De druiven worden geperst in de kelders. De druivenpluk en wijngaard zijn niet opengesteld voor publiek. In oktober vindt jaarlijks het wijnoogstfeest plaats in Montmartre: het “Fête des Vendanges de Montmartre”.

Dit wijnfeest vindt altijd plaats in het tweede weekend van oktober en begint enkele dagen voorafgaand aan het weekend.

straatje in de wijk mont marte Parijs
Straatje in Montmarte

Alle districten van Parijs

 • 1e arrondissement: Louvre
 • 2e district: Beurs
 • 3e arrondissement: tempel
 • 4e arrondissement: Hôtel-de-Ville
 • 5e arrondissement: Pantheon
 • 6e arrondissement: Luxemburg
 • 7e arrondissement: Palais-Bourbon
 • 8e arrondissement: Élysée
 • 9e arrondissement: opera
 • 10e arrondissement: magazijn
 • 11e arrondissement: Popincourt
 • 12e arrondissement: Reuilly
 • 13e arrondissement: Gobelins
 • 14e arrondissement: observatorium
 • 15e arrondissement: Vaugirard
 • 16e arrondissement: Passy
 • 17e arrondissement: Batignolles-Monceau
 • 18e arrondissement: Butte-Montmartre
 • 19e arrondissement: Buttes-Chaumont
 • 20e arrondissement: Ménilmontant

Veelgestelde vragen

Wat is de beste buurt in Parijs voor budgetreizigers?

Montmartre is een van de goedkoopste buurten van de stad voor budgetreizigers. Het is gelegen in het 18e arrondissement en biedt een aantal van de beste uitzichten over de hele stad (vooral bij zonsondergang).

Wat is de beste wijk in Parijs voor gezinnen?

Montparnasse is zowel rustig als betaalbaar, waardoor het een goede keuze is voor reizende gezinnen.

Wat is de beste buurt in Parijs voor nieuwe bezoekers?

Als je voor het eerst Parijs bezoekt, verblijf dan in Le Marais.

Wat is de beste wijk in Parijs om te winkelen?

Champs-Élysées is wereldberoemd om zijn luxe winkels. Je vindt hier de beste merken ter wereld. Het bevindt zich in het 8e arrondissement.

Wat is over het algemeen de beste buurt in Parijs?

Het Quartier Latin en Le Marais zijn mijn favoriete wijken in Parijs. Ze bieden allebei bezoekers veel te zien en te doen, plekken om te eten en te drinken en het zijn levendige, mooie buurten. Blijf daar!