De leukste wijken in Parijs

Ben je op zoek naar de leukste wijk van Parijs om te verblijven of zelfs overnachten? Seek no more! In Parijs vind je veel leuke wijken om te verblijven. De stad bestaat uit maar liefst 20 arrondissementen met elk eigen wijken die een unieke sfeer uitademen en hun eigen bezienswaardigheden en dingen te doen hebben. Van de Eiffeltoren tot de Notre Dame, van smalle straatjes en boetiekjes tot leuke restaurants. Er zijn zoveel wijken om te verblijven en bezoeken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En als je met de trein naar Parijs gaat ben je er bovendien heel snel: vanuit Amsterdam ben je er in iets meer dan 3 uur voor maar € 35,-. Maar welke wijken zijn de leukste wijken van Parijs? En wat is een leuke buurt om te verblijven?

Onze favoriete wijken

Le Marais

Le Marais is een van de oudste buurten van Parijs. Deze wijk ligt in de arrondissementen 3 en 4 van Parijs, aan de linkerover van de Seine, tegenover de beroemde Notre-Dame. In de wijk Le Marais vind je veel leuke trendy bars, galerijen en restaurants om lekker uit eten te gaan. Ook vind je in Marais één van de mooiste pleinen ter wereld: de Place des Vosges!

2. Saint-Germain-des-Prés

St-Germain-des-Prés, het 6e arrondissement van Parijs, staat vooral bekend om de literaire en artistieke beroemdheden die hier in de late 19e en vroege 20e eeuw woonden en werkten. Het was de ontmoetingsplaats voor existentialisten, schilders en schrijvers.

Ook in Saint Germain vind je veel leuke restaurants en winkel, alleen wat luxer en chiquer dan in Le Marais. Saint Germain De wijk ligt aan de Seine nabij Pont des Arts, de brug die vooral populair is door haar prachtige uitzicht op Parijs. 

Langs de oevers van de rivier staan verschillende bouquinistes die je als liefhebber van oude boeken niet mag missen.

3. Quartier Latin

In het 5e arrondissement vind je de bekendere en oudste wijk, Quartier Latin. Omdat de beroemde universiteit Sorbonne in deze wijk is gevestigd vind je in deze wijk veel studenten. Dat betekent natuurlijk: veel hippe cafeetjes, boetiekjes en een heerlijk nachtleven vol studenten. De wijk Quartier Latin ligt tussen de Seine en Le Jardin du Luxembourg in. Leuk weetje: in de wijk wordt nog Latijns gesproken

4. Montparnasse

Montparnasse is de uitgaanswijk van Parijs en daarom een van de leukste buurten om naar het cafe te gaan of een filmpje te kijken. Overdag kun je hier exposities bezoeken. Dit komt vooral omdat er in Montparnasse vroeger veel schilders, dichters, muzikanten en beeldhouwers samenkwamen voor de artistieke sfeer die er in de wijk hing.

Montparnasse is ook vandaag nog het centrum voor kunstenaars en daarom ideaal voor de creatievere reiziger.

Bezienswaardigheden Montparnasse

Tour Montparnass, Église Notre Dame du Travail, Musée Bourdelle en de catacomben (ondergronds gangenstelsel onder Parijs).

5. La Bastille

Tegenwoordig is de wijk Bastille vooral bekend om zijn actieve nachtleven, de Opéra Bastille, een modern operagebouw gebouwd ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de bestorming van de Bastille, en de Promenade Plantée (ook bekend als de Coulée Verte).

De Promenade Plantée is een verhoogd park en een loopbrug bovenop de spoorlijn. Het park strekt zich uit naar het oosten en splits de wijk in tweeën.

In de avond is Bastille het uitgaansgebied, overdag vind je er veel historie. Drift door de kronkelige steegjes, langs eeuwenoude gebouwen en groene tuinen.

Hotel tips

6. Montmarte

Deze kunstenaarswijk hoort eigenlijk wel bij je eerste bezoek aan Parijs. De hele wijk ademt kunst, op elke hoek vind je een galerij of atelier en verschillende kunstwerken zoals Poëzie muren, zoals de I Love You Wall.

De ‘I love you wall’ (Le mur des je t’aime) is bedekt met 612 lavategels en heeft de woorden “I love you” in 311 verschillende talen geschreven. Ik kon de Nederlandse variant trouwens niet vinden.

De Parijse wijk Montmarte is eén van onze favoriete wijken om lekker door te slenteren en bij boetiekjes naar binnen te gluren.

7. Batignolles

Een rustige wijk vol met locals, dat is hoe je Batignolles & Ternes het beste omschrijft. Toeristen weten deze wijk niet echt te vinden en dat heeft zo zijn voordelen: je loopt hier midden tussen de Parijzenaren en proeft de Franse keuken bij klassieke bistro’s waar ook de lokale inwoners van de wijk graag komen.

Kaart met hotels per wijk

FAQ

Wat is de beste buurt in Parijs voor budgetreizigers?

Montmartre is een van de goedkoopste buurten van de stad voor budgetreizigers. Het is gelegen in het 18e arrondissement en biedt een aantal van de beste uitzichten over de hele stad (vooral bij zonsondergang).

Wat is de beste wijk in Parijs voor gezinnen?

Montparnasse is zowel rustig als betaalbaar, waardoor het een goede keuze is voor reizende gezinnen.

Wat is de beste buurt in Parijs voor nieuwe bezoekers?

Als je voor het eerst Parijs bezoekt, verblijf dan in Le Marais.

Wat is de beste wijk in Parijs om te winkelen?

Champs-Élysées is wereldberoemd om zijn luxe winkels. Je vindt hier de beste merken ter wereld. Het bevindt zich in het 8e arrondissement.

Wat is over het algemeen de beste buurt in Parijs?

Het Quartier Latin en Le Marais zijn mijn favoriete wijken in Parijs. Ze bieden allebei bezoekers veel te zien en te doen, plekken om te eten en te drinken en het zijn levendige, mooie buurten.