Hiken: de ultieme guide

Hiken is een van de leukste manieren om een bestemming te verkennen. Je komt op plaatsen waar vele reizigers – door de lange afstand – niet komen. Veel reizigers hiken op hun vakantie of reis, omdat je plekken te zien krijgt die soms alleen bereikbaar zijn door een lange en soms lastige hike. Daarnaast geeft hiken je een soort van ontspanning omdat je in de natuur bent. Maar hiken, wandelen, trekken en klimmen worden allemaal door elkaar gebruikt. In dit artikel leggen we je uit wat hiken precies betekent en vind je andere handige wandeltips om goed voorbereid op pad te gaan!

Wat is hiken?

Hiken, trekken en backpacken – het klinkt allemaal hetzelfde en ze vinden buiten plaats. Toch is er een verschil tussen deze drie termen. Wat is dan precies een hike?

De betekenis van hiken is – letterlijk vertaald uit het Engels – volgens de Cambridge Diary
hiking
noun [ U ]
the activity of going for long walks in thecountryside:
We’re going hiking in the Sierra Nevada.

Meer lezen over wat hiken is en wat het verschil is tussen hiken en wandelen? Bekijk dan dit artikel.

Beginnen met hiken

Hikes zijn er  op verschillende niveau’s en er is daarom ook een uitdaging voor iedere hiker. Sommige hikes gaan stijl omhoog, andere over stenen. Het is dan ook handig om je goed voor te bereiden voor een hike. Dat begint met de juiste wandelkleding en -schoenen.

Hikevakanties

Smaak te pakken? Via ANWB boek je een wandelreis die perfect bij je past. Ontdek unieke plekken, die je met ander vervoer niet ontdekt zou hebben.

  • Wandelvakanties vanaf één centrale plek of wandelvakanties waarbij je van hotel naar hotel trekt. 
  • Bepaal je eigen niveau!
  • Ervaren reisleider

Hike gear / wandelkleding

Er is wandelkleding beschikbaar voor alle situaties en voor elk budget. Het belangrijkste is te weten wat je draagt in welke situatie. Bekijk het weer van te voren en natuurlijk het wandelgebied waarin je gaat hiken voor het samenstellen van je hike-outfit.

Bekijk wandelkleding tips

Hiken FAQ

Wat is hiking?

In Nederland wordt hiken ook wel gezien als een lange wandeling – meestal – via trails door de natuur. Maar het is wel iets anders dan wandelen

Welke type hikes zijn er?


Dag hikes of dagwandelingen: een wandeling overdag die niet langer dan een dag duurt.

Summit hiking of bergwandelen. Wandelen op de top van een berg.

Long-distance hiking of lange afstandswandelen. Een wandeling die langer duurt waarbij je ook kan overnachten.

Wat is het verschil tussen hiken en wandelen

Het verschil tussen hiken en wandelen is de afstand, de moeilijkheid en de plek. Hiken of hiking: vergt meer inspanning en is vaak moeilijker. Je moet toch enige fitness hebben. Walking: wandelen of walking houdt in dat je een ‘relatief soepel en vlak pad volgt zonder al te veel hindernissen’.

Hoe begin ik met hiken?

Draag goede wandelkleding en werk aan je conditie! Lees hier wat je draagt tijdens het hiken en hoe je begint met hiken.

Wat zijn de mooiste hikes van Europa?

Van IJsland tot Noorwegen en Tsjechie, hier vind je de mooiste hikes van Europa.