Miniguide voor skateboarden: Hoe kies je een skateboard?

Wil je beginnen met skatenboarden of ben je toe aan je eerste skateboard? Wil je naar een skatepark, op straat skateboarden of in een half pipe gaan rijden? Dan zul je jouw nieuwe skateboard daar op aan moeten passen. Wij leggen je in dit artikel alles uit over het kiezen van jouw skateboard!

Wat is skateboarden?

Skateboarden komt uit Amerika en is eigenlijk – net als longboarden – ontstaan doordat surfers op het land wouden ‘surfen’. Naast dat skaten een sport is, heeft skaten ook een eigen cultuur.

Skateboarden wordt overal gedaan. Je ziet skateboarders op straat, in skateparken maar ook op de half pipe. In de meeste grote steden is er wel een skatepark te vinden. De skateboards zijn anders dan longboards omdat je er vette tricks op kunt doen. Skateboards worden zelden tot niet gebruikt als vervoersmiddel of om er lekker op te rijden.

Bekende skateboarders

Sommige skateboarders zijn net celebrities, de meesten kennen Tony Hawk wel, van de gelijknamige game. De top 10 beste skateboarders zijn Rodney Mullen, Tony Hawk, Ryan Sheckler, Bam Margera, Chris Cole, Danny Way, Rob Dyrdrek, Paul Rodriguez, Mike Vallely en Chris Haslam.

MUST READ: het verschil tussen skateboarden en longboarden.

Kies de juiste griptape

Om tricks op een skateboard te kunnen doen heb je griptape aan de bovenkant, een opstaande nose (de voorkant) en een tail (de achterkant) en een bolling in het board (ook wel de concave genoemd).

Kies de juiste maat skateboard

Wil je goede controle over je skateboard? Dan is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. De meest gekozen maten skateboards zijn tussen de 7.0 en 8.25 inch (17.78 en 20.95 centimeter). Je kunt aan de hand van jouw lengte, je leeftijd en je schoenmaat de maat van je skateboard makkelijk bepalen.

Ben je tussen de 4 t/8 jaar en heb je een schoenmaat tussen de 35 en 40cm? Kies dan voor een mini-skateboard. Ben je ouder dan 8 jaar en heb je een schoenmaat groter dan 40? Kies dan voor een full-size skateboard.