Een visum aanvragen voor India: zo doe je dat

Ga je reizen door India? Dan heb je een visum nodig om het land binnen te komen. In dit artikel vind je informatie over het toeristenvisum voor India en delen wij tips voor het aanvragen van dit visum voor India.

Elektronisch visum voor India

Ga je als Nederlandse of Belgische toerist door India reizen? Dan moet je een visum aanvragen, anders kom je het land niet in. Het visum voor India – een Elektronisch visum (e-TV of e-visum) – is 30 dagen geldig en geeft je toestemming om India in te mogen en maximaal 60 dagen door het land te reizen. Als je het land binnen reist worden ook je biometrische gegevens – of wel vingerafdrukken en een gezichtsscan –  afgenomen.

Let op: je kunt niet per land binnen reizen met een online aangevraagd visum. Daarvoor moet je een papiertje via de ambassade van India in Den Haag aanvragen. Reis je per boot? Dan kan je wel online een e-visum voor India aanvragen als je via de volgende plaatsen binnen reist: Cochin, Goa of Mangalore.

Geen toerist of langer in India blijven?

Blijf je langer dan 60 dagen in India? Ga je studeren of werken bij een Indiase werkgever? Dan kun je geen elektronisch visum voor India online aanvragen. Je kunt dan een aanvraag doen voor een fysiek visum waarbij je een sticker in je paspoort krijgt. Dit visum moet je aanvragen bij de ambassade van India in Den Haag of bij één van de Visa Application Centres. De voorwaarden zijn anders dan voor een toeristenvisum zoals in dit artikel beschreven.

India visum online aanvragen

Vroeger kon je je visum voor India in Nederland fysiek bij de balie van de ambassade regelen. Sinds 2015 kan dat geheel online en hoef je niet met je paspoort naar de balie van de ambassade.

Let op: Het is niet mogelijk om het visum bij aankomst op de luchthaven in India aan te vragen.

Wil je als Nederlander een visum voor India regelen? Dan kan dat online
als je minder dan 60 dagen in India verblijft, via de website van de Indiase ambassade.

Spoed visum India

Heb je met spoed een visum voor India nodig? Ook dat regelt Visumbuitenland.nl. De aanvraag werkt hetzelfde, alleen vink je bij het aanvraagformulier ‘spoed’  aan. Je krijgt dan de volgende dag een visum toegemaild.

Ga naar de website van Visumbuitenland.nl/India om direct je visum voor India aan te vragen.

Veelgestelde vragen over het India visum

Wat heb ik nodig voor het regelen van een e-visum voor India?

  • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je India binnen reist.
  • Je moet een duidelijke scan of foto van je paspoort en een recente pasfoto hebben. (Ga je zakelijk op reis? Dan heb je ook een foto van je visitekaart nodig).

Hoelang is een India visum geldig?

Ben je eenmaal het land gereisd dan geeft je visum je toegang in India voor maximaal 60 dagen om door India reizen.

Let op: Het visum voor India is 180 dagen geldig vanaf het moment dat je jouw visum afhaalt of ontvangt. Dat betekent dat je jouw visum voor India niet te vroeg moet ophalen als je reis nog ver in de toekomst ligt.

Wanneer vraag je een visum voor India aan?

Zorg dat je je visum ten minste 4 werkdagen, het liefst een week, voordat je het land binnen reist, aanvraagt.

Inspiratie nodig voor je reis door India? Bekijk dan ook deze route van 3 weken door India.