Zoveel kost reizen door Japan

Evelyn Zielstra Avontuurlijke reiziger en eigenaar Lone Drifters

Ga je een rondreis door Japan maken en ben je benieuwd hoe duur Japan is? In dit artikel delen we de kosten voor een rondreis door Japan. Van uit eten gaan, tot kosten van hotels en activiteiten.

Dagbudget in Japan

Op de Website Budget Your Trip kun je precies uitrekenen hoeveel geld je per persoon per dag (p.p.p.d.) nodig hebt voor Japan. In Japan gaven wij gemiddeld € 49,04 per dag uit. Dat zijn de uitgaven van budgetreizigers volgens Budget Your Trip. Wij gaven in 4 weken € 1.618,47 per persoon uit (exclusief vliegticket, toendertijd vanuit Thailand).

De kosten van een reis door Japan hangen natuurlijk sterk af van je manier van reizen. Ga je in hostels, een hotel, doe je vooral zelf activiteiten of boek je juist veel excursies.

Bekijk per type reiziger hoeveel je kosten in Japan ongeveer zullen zijn.

€ 50,- per dag per persoon (op basis van reizen met z’n tweeën)

€ 109,- gemiddelde reizigers

€ 270,- luxe reizigers

Soort kostenKosten
Vliegticket Japan (Tokio)Tussen de € 650,- en € 800,-
Accommodatie in Japan€ 30,- p.p.p.n. voor een bed in een dorm
€ 40,- p.p.p.n. voor een Appartement
€ 60,- – € 100,- voor een luxer hotel
Kosten eten en drinken in Japan€ 15,- – € 55,-
Activiteiten in Japan€ 5,- tot € 12,- musea en tempels
€ 65 Warner Bros Studio
Vervoer in Japan+/- € 250,- tot € 490,- Japan Rail Pass (verschillende kaarten)
€ 114,- Tokio – Osaka
Overzicht kosten reis door Japan

Vliegen naar Japan

Door onder andere olieprijzen zijn vliegtickets behoorlijk gestegen. Kon je eerder nog naar Tokio vliegen voor een retour van tussen de € 650,- en € 800,-, tegenwoordig betaal je dat al voor een enkeltje. KLM vliegt rechtstreeks naar Tokio. Met een tussenstop naar Tokio vliegen is iets goedkoper, je bent dan zo’n 4 uur langer onderweg. Op Skyscanner vind je gemakkelijk de prijzen van een vliegticket naar Japan.

Hoevaak gaan er vluchten naar Japan? Vanaf Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Tokio. De vliegtijd is 11 à 12 uur.

Tip: Goedkoop vliegen naar Tokio? Kijk dan verder dan Amsterdam: vergelijk ook vliegtickets vanaf Brussel en Düsseldorf of kijk of een (deels) georganiseerde reis goedkoper uit kan voor jou.

Accommodatie in Japan

Voor € 25,- tot € 75,: per nacht vind je in Japan zeker een hotel, afhankelijk van je wensen en natuurlijk waar in Tokio je verblijft.

Hostel Japan

Voor gemiddeld € 20,- p.p. heb je een bed in een dorm in Japan.

Het goedkoopste bed dat wij boekten kostte € 16,- p.p.(ieder een apart bed) en daarnaast sliepen we een keer voor € 18,- p.p. in een tweepersoonsbed in een dorm (heel gek trouwens, maar prima te doen).

We slapen regelmatig in een eigen kamer in een hostel voor de gezelligheid, voor de tours en de extra informatie die hostels vaak aanbieden. En natuurlijk om andere reizigers te ontmoeten.

Een van de beste sites om je hostel te boeken is Hostelworld.

Capsulehotel

Wij sliepen in Japan het goedkoopst in een capsulehotel.

Voor een capsule betaal je ongeveer 
€14,- per nacht.

Appartement

Natuurlijk verwennen wij onszelf ook wel eens na een hostel. Ons duurste overnachting was een Agoda Appartement (soort van Airbnb) in Kyoto. En natuurlijk sliepen wij ook in een Ryokan, hoewel dat niet echt verwennen bleek; de wc’s roken naar urine en we mochten onze tas niet mee naar boven nemen waardoor je steeds je spullen moest uitzoeken en naar boven moest brengen.

Alle accommodaties in Japan zijn trouwens heel schoon en hebben een föhn,  shampoo en de meeste wc’s hebben verwarming, heel fijn na Zuid-oost Azië’s armoedigere hostels.

Wij boekten onze accommodatie in Japan via Agoda (tip voor Japan!) en Booking.

Activiteiten in Japan

Voor musea en het bezoeken van Japanse tempels (shrines) en tuinen betaal je tussen de 500yen tot 1500yen, ongeveer € 4,- tot € 12,-.

Het Manga Museum in Kyoto koste 600yen (€ 5,-) en de entree voor het Osaka National Museum was 600 yen (€ 5,-).

Tours en busreizen kosten veel geld. Zo kost de busreis van Takayama naar de historische dorpen Shirakawa-go 2470yen (€ 19,- voor een enkeltje).  

De Japanse hot springs of ‘onsens’ kosten rond de 300yen (€2,-) en 1000 yen (€ 8,-). Ben je net als ons gek van gamen en arcadehallen.

Voor 300yen (€ 2,-) kun je een bal uit de vending machine halen of proberen een anime-pop te grijpen. Potje Mariokart in ren arcadehal? Kan ook al voor zo’n 200yen (€1,50).

Prijzen eten & drinken Japan

In Japan kun je vaak goedkoper eten in de meeste restaurants dan in Nederlandse restaurants. Zo waren wij vaak rond de € 10,- p.p. kwijt voor een bakje noodles met een non-alcoholisch drankje.

in sushi train restaurants betaal je per bordje. Zo heb je veel bordjes voor 100 yen (ong. € 0,79).

In Japan kan je echter ontzettend goed eten en wij vonden het daarom zonde om daar op te besparen. Zelfs na Zuidoost-Azië vonden wij de prijzen fair. Het meeste eten in westerse landen is veel duurder.

Sushi roll driehoek

In Osaka haalden we voor maar 88yen al Udon noodles in de supermarkt en bij de 7 Eleven heb je bamisoep (noodles) voor zo’n € 1,- en € 3,-! En vaak wordt er in supermarkten na 8 uur in de avond korting gegeven op o.a. sushi, soms wel tot 50%.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Japan is best prijzig. Maar het is wel heel comfortabel en snel. En om wat van Japan te zien is de trein zeker aan te raden. De Japan Rail Pass (pas voor de hogesnelheidstrein in Japan) is een grote uitgave, maar het zeker waard. Haal je er de kosten uit? Yes.

Lees hier hoeveel wij bespaarden met de JR Pass.

Een goedkopere optie dat wij niet uitprobeerden is reizen met de bus. Echter hou dan wel rekening met langere reistijden. 

In de stad reizen met de metro? Overweeg dan een Suica Card zodat je precies weet hoeveel een bestemming kost. In de metroautomaatjes moet je namelijk een bedrag kiezen in plaats van een bestemming. Op de Suica kaart wordt automatisch het bedrag van je kaart afgeschreven. Zo hoef je niet net als ons elke keer uit te zoeken hoeveel een enkeltje kost :D

Accommodatie in Japan is onze grootste kostenpost, daarna het rondreizen (vooral de Jr Rail Pass).

Osaka Castle
Kasteel in Osaka

Daarnaast hiken wij met veel liefde naar boven – terwijl de Japanners in rijen stonden om voor € 20,- met de kabelbaan naar boven en beneden te gaan. Het uitzicht bovenaan een berg is wat ons betreft het veel meer waard als je er de moeite voor hebt genomen (zwetend hiken dan in ons geval ;-)).

Maaarrr daarnaast geven we wel € 30,- per persoon uit aan een robotcafé, heel wat euro’s in een arcade of aan een flipperkast (prioriteiten haha).

Bekijk ook: een route van 3-4 weken met de trein door Japan

Budgettips

Budget eettips 

In de sushi-train- restaurants kun je geld besparen doordat je kan kiezen welk gerecht je neemt. Zo vonden wij de 100yen sushi-train, waarbij de meeste bordjes sushi maar 100yen (nog geen €1,-) waren! Daarnaast zijn er duurdere bordjes met vis van betere kwaliteit en kun je gratis groene thee poeder en heet water in een kopje doen (niet te verwarren met wasabipoeder :P ;-)). Tempura met Udon of Saba noodles vind je ook overal en kost vaak 500yen (nog geen €5,-) waarbij je vaak nog een kop Miso soup krijgt.

Zelf koken? Family Mart is your friend. Okay, Japan heeft de beste restaurants en het is het enige land in Azie waar ik geen buikpijn heb gekregen. Maar geloof me: in Japan hebben ze de beste selectie aan ready-meals in de supermarkt. Alles is vers, gezond en goedkoop! Voor ontbijt gingen wij vaak naar de supermarkt en waren vaak niet meer dan ¥300-¥600 (£2-£4) kwijt. Onze favoriete hap was een sushi roll in een driehoek.

Tip: als je niet weet wat er in een roll zit, gebruik je Google Translate App! Erg handig!

Meer Japan: