Alles over de Japan Rail Pass

Japan is een land met een uitgebreid treinnetwerk. De shinkansen (bullet train), de hogesnelheidstrein van Japan, is een populaire manier om door het land te reizen. Wil je graag met de trein door Japan reizen? Dan kan het vaak uit om met de Japan Rail Pass te reizen. Dit is een treinpas, speciaal voor buitenlandse toeristen, waarmee je onbeperkt in een bepaalde periode met de meeste treinen in Japan kunt reizen. Lees snel verder wat deze Japan Rail Pass precies is en of het uit kan als je met de trein door Japan reist.

Reizen met de trein in Japan: de Japan Rail Pass

De Japan Rail Pass is beschikbaar voor 7, 14 of 21 dagen reizen. De prijzen voor deze treinpass zijn:

 • 7 daagse pas € 326,-
 • 14 daagse pas € 536,-
 • 21 daagse pas € 671,-

Prijzen van januari 2024. Controleer altijd de recentste JR Pass prijzen via de officiële website van Japan Railpass.

De JR pass is ook te gebruiken op andere JR- (Japan Rail) trajecten zoals de JR-bussen, metro en zelfs een echte JR-boot. Een van deze boten is die van de stad Hiroshima naar het eiland Miyajima. Dit betekent dat je de JRpass ook in de metro in Tokyo kunt gebruiken, zolang het een metro van JR is.

Nergens ter wereld vond ik het reizen met de trein zo fijn als in Japan en als je van plan bent veel met het openbaar vervoer te reizen, dan kan zo’n JR Pass ook uit!

Kan de JR Railpass uit?

De Japan Rail Pass is best prijzig. Het kan vaak uit als je het vergelijkt met losse treintickets. Maar dit geldt niet voor iedereen. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoelang je op bestemmingen blijft hangen en hoever je reist.

Blijf je een week op een Japanse bestemming dan heeft het vanzelfsprekend niet zoveel zin om een 7-daagse JR Rail Pass aan te schaffen. De treinpas verloopt terwijl jij nog maar op een bestemming bent geweest. Het loont dus om uit te rekenen hoeveel je kwijt bent aan losse tickets en wat de JR Pass je gaat kosten.

Hyperdia: bereken je treinreiskosten

Bereken daarom je de Japan Rail Pass voor jouw reis uitkan. Stippel van te voren je route uit en vul je reisbestemmingen in via de website van Hyperdia.

Via de website Hyperdia bepaal je gemakkelijk of je met een JR Railpass goedkoper uit bent dan een enkele ticket of niet. Hyperdia is ook beschikbaar in een app voor Android of voor je itunes.

Japan Railpass nummers station

De Japan Rail Pass berekening van onze route

Voor het gemak heb ik voor onze route uitgerekend of de Japan Rail Pass uit kan.

Wij betaalden voor de Japan Rail Pass van 21 dagen € 355,76 per persoon in 2017. In 2024 betaal je daar €671,- voor, de prijs is dus behoorlijk gestegen. De pas was iets goedkoper omdat wij deze pas bij een officiële Japan Rail Pass verkooppunt kochten in Bangkok (tijdens onze wereldreis).

Onze route met de Japan Rail Pass. Wij reden naar de volgende bestemmingen:

 • Tokyo → Odawara ¥ 1,490  +/- € 11,-
 • Odawara → Takayama ¥ 12,760 +/- € 97,-
 • Takayama→ Kanazawa  ¥ 6,650 +/- € 50,-
 • Kanazawa→ Kyoto ¥ 7,590 +/- € 58,- 
 • Kyoto→ Hiroshima  ¥ 11,090 +/-€ 85,- 
 • Hiroshima→ Miyajima island (retour metro en boot) ¥ 4.140  € 30,- 
 • Hiroshima→ Kobe ¥ 9,470 +/- € 72,- 
 • Kobe → Himeji ¥ 1940 +/- € 14,-
 • Himeji → Osaka ¥ 820 +/- € 6,-

Totaal losse tickets € 423,-, bespaard € 67,-

Waar kun je de Japan Rail pass kopen?

Voorheen kon je de pas in Japan kopen, helaas kan je de Japan Rail Pass nu alleen online of via een fysiek reisbureau kopen. Online kan je de pas kopen onder andere via de officiële Japan Rail website of via Klook.

De Japan Railpass is kun je aanschaffen voor 7, 14 of 21 dagen. Bestel je JR Pass online en je ontvangt een Exchange Order die je kunt omruilen voor een JR Pass wanneer je aankomt in Japan.

Hoe koop je een JR Railpass

zo koop je een JR Railpass via de JR Railpass website:

 1. Bestel online

  Bestel je JR Pass online door een paar eenvoudige stappen te volgen.

 2. Ontvang je ruilorder

  Je moet een fysieke kopie van de JR Pass-voucher hebben om deze in Japan te kunnen inwisselen.

 3. Inwisselen van de JR Pass

  Ga naar een van de JR-wisselkantoren in Japan. Ruil je bestelling om voor de echte Japan Rail Pass.

 4. Begin je Japanreis!

  Neem zoveel JR treinen, bussen en transfers als je wilt met je meervoudige JR Pass. Plan je reis in met onze route voor 4 weken reizen op het eiland Honshu.

Hoe gebruik ik de Japan Rail Pass?

Als je in Japan bent kun je de JR Pass activeren op speciale kantoortjes van JR op het station en de vliegvelden. Je krijgt dan een boekje met je naam en de data wanneer je pas geldig is.

Als je door een poortje bij het station wilt kun je de JR Pass laten zien bij de spoorwegmedewerkers bij het loket. Let op: Je duwt het kaartje niet in de automatische poortjes. Dat doe je alleen met de losse papieren tickets.

Het kan wel eens voorkomen dat er geen medewerker bij het loket staat. Dan kun je via een intercom met een medewerker communiceren om door de poortjes te mogen. Uit ervaring kan ik je zeggen dat ze snel reageren 😉

handige weetjes over reizen met de trein door Japan

 • Kom op tijd – op de grond op het perron vind je het nummer van de coupé waar je in zit. Daar kan je in de rij gaan staan. Zorg dat je tijdig aanwezig bent, want de treinen rijden op tijd. Zo moesten wij een keer van treincoupé 21 naar 12 rennen omdat we niet goed hadden gekeken en kwamen we echt net op tijd binnen!
 • Dring niet voor – Japanners staan altijd netjes in de rij en dringen niet voor (echt waar!). Het is dan ook niet netjes als je zelf wel voordringt.

FAQ

Waar kun je de JRrailpass kopen?

De Japan Rail Pass kun je nu alleen online of via een fysiek reisbureau kopen. De Japan Railpass is kun je aanschaffen voor 7, 14 of 21 dagen.

Dit vind je misschien ook leuk

Boulderen bij Bjoeks
Klimmen

Wat heb je nodig om te boulderen: lijst van must-haves

Hardlopen

Kullamannen: Een trailrun langs rotsachtige kusten

Wijken in NYC
Verenigde Staten

Checklist New York: wat neem je mee en wat regel je?

Outdoor Lifestyle

Boardchick of december: Lisette

NederlandOutdoor Lifestyle

Boekentip: verliefd op Nederland van de blog We Are Travellers

Kitesurfer in blauw water
Griekenland

De beste kitesurfplekken van Griekenland