Dagtrip vanuit Osaka: Koya-San, het mooiste bergdorpje van Japan?

Ten zuiden van Osaka ligt het bergdorpje Koyasan of Koya-San. Vanuit Osaka kun je gemakkelijk naar Koya-San reizen. Koya-San vormt de bakermat van het Shinhon-boeddhisme en huisvest één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Japan; namelijk het Koya-san kloostercomplex. Het Shingon-boeddhisme is een belangrijke stroom binnen het Japanse boeddhisme. In Koya-San vind je – naar onze mening – de mooiste tempels die wij in Japan bezochten en een bezoek aan het 995 meter hoger Koya-san is dan ook een must tijdens je rondreis door Japan.

Koya-san tempel

In 816 werd de Koya-San tempel opgericht door een monnik, genaamd Kobo Daishi. Kobo was ook de oprichter van de Shingosekte. Hij werd na zijn dood begraven op het terrein van de Koya-san tempel. Deze begraafplaats waar Kobo ligt, wordt ook wel de Dodenstad van Koya -San genoemd. Het is een van de indrukwekkendste begraafplaatsen die ik gezien heb en ook dé bezienswaardigheid van Koya-San.

Bezienswaardigheden Koya-San

Een bezoek aan Koya-San bestaat natuurlijk uit het bezoeken van de omgeving en tempels. Het is één van de mooiste plekken in Japan omdat er een soort van mysterieuze sfeer hangt.

De Okunoin tempel

Je kunt het mausoleum van Kobo Daishi bezoeken. Okunoin is het mausoleum van Kobo Daishi en een van de heiligste plaatsen in Japan. Tevens is Okunoin een populaire bedevaartsoord. De entree van Okunoin is gratis.

Kongobuji tempel

Deze tempel werd gebouwd in 1593 door Toyotomi Hideyoshi, een militaire leider. Met deze Kongobuji tempel wou hij zijn moeder herdenken. oDe tempel werd later samengevoegd met een nabijgelegen tempel en tot de hoofdtempel van het Shingon-boeddhisme gedoopt.

Kongobuji staat in het centrum van Koyasan en is een van de mooiste tempels in Koya-San.

Entree is 500 yen (Kongobuji). 1500 yen als je een combinatieticket met toegang tot andere bezienswaardigheden op Koyasan koopt,

De Garan tempel

Volgens de legende gooide Kobo Daishi zijn sankosho uit China weg. Een sankosho is een symbolisch item in het esoterisch boeddhisme – afgeleid van een Indiaas wapen. Toen Kobo Daishi terug kwam in Japan, zocht hij een plek om zijn religie te vestigen en kwam hij zijn sankosho tegen in de takken van een pijnboom op Koyasan. Daarom besloot hij een tempel te bouwen, wat nu het tempelcomplex van de Garan is. De pijnboom vind je hier nog steeds.

Eten & Drinken

Wij kwamen trouwens uit bij het schattigste koffietentje ‘Powerstone & Cafe Shinsei’. De eigenaar maakt een kunstwerk van je kopje cappuccino en hij was super vriendelijk. Toen wij een koffiestop maakte, waren er wat locals in de tent die lekker aan het kletsen waren.

In de middag lunchten wij bij Maruman, een sfeervol restaurant met lekkere ramen.

Hiken in Koya-San

Koyasan is ook een populaire bedevaartsbestemming. Er is een netwerk van pelgrimsroutes die elkaar verbinden. Er zijn ook wandelroutes die je kunt nemen, in plaats van de kabelbaan te nemen. De mooiste wandelroutes van Koya-San zijn:

De Koyasan Choishi Michi-route

Deze route is 24 kilmeter lang en de oorspronkelijke route van Koyasan. De wandeling begint bij het Kudoyama Station op de Nankai Koya-lijn. Je kunt de route vinden door de stenen wegwijzers (choishi) te volgen. De route is redelijk goed aangegeven omdat er veel pelgrims wandelen. De totale route kost je zo’n 7 uur.

De Fudozaka Trail

Vanaf het Gokurakkubashi Station kun je de Fudozaka Trail lopen. Het Gokurakubashi Station is het grootste station bij de Koyasan-kabelbaan. De trail is slechts 2,5 kilometer, maar wel stijl omhoog.

De Kohechi Trail

Wil je een uitdagende pelgrimsroute lopen? Dan kun je kiezen voor de Kohechi Trail. Deze trail is onderdeel van het Kumano Kodo netwerk en verbindt Koya-San met de heiligdommen van Kumano. Het is een afgelegen, maar prachtige, lange route door de bergen. Om de hele trail te lopen ben je ongeveer een week onderweg.

Koyasan World Heritage Ticket

Koyasan is één van de weinige plekken waar je niet met je Japan Rail Pass kunt komen. Het kan dan uit om een voordeelpas, een Koyasan World Heritage Ticket (voorheen bekend als de Koya-San Free Sabic). Het Koyasan World Heritage ticket is een treinpas die een heen- en terugreis naar Mount Koya biedt met Nankai Railway, onbeperkt reizen met bussen op Mount Koya en korting geeft op toegang tot geselecteerde toeristische attracties op maximaal twee opeenvolgende dagen.

Zo kom je in Koya-San

Kom je vanuit Osaka, Nara of Kyoto, dan kun je een dagtrip naar Koya-San boeken. Vanuit Osaka ben je het minst lang onderweg. Echter raden we aan om te overnachten in een tempel.

Bij Gokurakubashi stap je op de kabelbaan en daarna in de bus om in Koyasan te komen. De snelste manier om naar Koya-San te reizen is vanaf of via Osaka.

Vanuit Osaka

Bij Namba of Shin-Imamiya Station stap je over op de Nankai Koya-lijn naar Gokurakubashi Station. Met de sneltrein ben je in 80 minuten op station Gokurakubashi. Dat kost je 1650 yen.

Budgettip: de express trein doet er 100 minuten over en kost je maar 870 yen.

Vanuit Nara

Kom je vanuit Nara, dan kun je het beste naar Hasimoto Station reizen met de Wakayama-lijn vanaf het Nara Station. Je bent vanuit Nara wel het langste onderweg, ruim 2 uur (1140 yen), en we raden je dan ook aan om geen dagtrip vanuit Nara te boeken, maar te overnachten in Koya-San.

Vanuit Hashimoto Station stap je over op de Nankai Railway richting Gokurakubashi. Je bent dan nog 45 minuten onderweg en dat kost je 440 yen.

Let op dat de JR Railpass alleen geldig is tussen Nara en Hashimoto. Vanaf Hashimoto moet je een apart ticket kopen. Wij raden aan om een voordeelticket aan te schaffen.

de JR Railpass is alleen geldig is tussen Nara en Hashimoto.

Slapen in een tempel

Het leuke van Koyasan is dat je er in 1 van de 52 van in totaal 120 tempels kunt overnachten. Snap je het nog? 52 tempels zijn ‘open’ voor toeristen om er te overnachten.

Het leuke van overnachten in een tempel in Koya-San is dat je in de vroege ochtend een boeddhistische dienst kunt bijwonen. Dit maakt een reis naar Koya-San dan ook heel populair en bijzonder.

Hoewel een dagtrip naar Koya-San prima te doen is, moet een overnachting in een tempel (Shukubo) in Koya-San een bijzondere ervaring zijn om de levensstijl van een monnik te ervaren en een glimp op te vangen van het zo bijzondere en traditievolle Japanse religieuze leven.

Hou je van uitslapen? Dan is een tempelovernachting niet zo’n goed idee. Er wordt wel van je verwacht dat je in de vroeg ochtend meedoet met de ochtendmeditatie/gebed van de monniken.

In het hoogseizoen is het aan te raden om een tempelovernachting vroeg van te voren te reserveren. Een overnachting in een tempel in Koya-San kost tussen de 9.000 en 10,000 yen p.p. per nacht inclusief ontbijt en diner. Tempels bieden vaak traditionele Japanse kamers aan met tatami-vloeren, futonbedden en schuifdeuren (fusuma). De meeste tempels accepteren alleen contant geld, dus zorg dat je genoeg bij je hebt.

Ik beveel zo’n tempel van harte aan.

Twee tempels waar ik goede verhalen van heb gehoord zijn Koyasan Shukubo Fudoin en de Rengejo-in tempel.

Bekijk Koyasan Shukubo Fudoin prijzen op Booking.com. Rengejo-in tempel is te boeken via de eigen website.

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Japan

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Japan

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden