Slapen in een capsulehotel: review Eco Cube Sinsaibashi

Heb je wel eens in een capsulehotel geslapen? Je hebt er vast wel eens van gehoord: een hotel met pods waarin je kunt slapen. De een lijkt het fantastisch (wij dus!) en de andere krijgt al claustrofobie van de gedachte. Toch vinden wij het claustrofobische erg meevallen. En daarom boekten wij tijdens onze rondreis door Japan een capsulehotel in de stad Osaka. Om een pod uit te proberen. Lees onze review van deze capsulehotel en boek er misschien zelf ook een nachtje?

Wat zijn capsulehotels

Even in het kort, wat capsulehotels zijn, want in dit artikel leg ik het ook uit: Capsulehotels zijn de bekendste en uniekste vorm van accommodaties in Japan. In de capsulehotels vind je slaapzalen met bedden, capsules of pods genoemd. De typische capsule bevat een tv en wifi internet en een privacygordijn of deur om de ingang te bedekken. Verder zit er vaak een klein lampje in de capsule.

De typische capsule bevat een tv en wifi internet en een privacygordijn of deur om de ingang te bedekken.

The Lone Drifters

Slapen in een capsulehotel: onze ervaring met B&S Eco Cube Shinsaibashi

In Osaka sliepen wij een paar nachten in B&S Eco Cube Shinsaibashi. Een capsulehotel in het hart van het centrum van Osaka. Dit capsulehotel ligt in een levendige straat op een steenworp afstand van leuke winkeltjes en het hart van entertainment: de buurt Dotonburi. Maar in het hotel merk je er weinig van.

Inchecken in het capsulehotel

Bij het inchecken in B&S moeten we eerst onze schoenen uitdoen en in een locker plaatsen. Dan krijgen we onze eigen pas. Een voor mijn vriend op het mannengedeelte en eentje voor mij in het vrouwengedeelte. We lopen met lakens, dekens en kussens de lift in en nemen afscheid op mijn verdieping.

Omdat de kamers gescheiden zijn, slapen mijn vriend en ik beide op een andere kamer, verdieping zelfs. Ik bij de vrouwen, hij bij de mannen dus.  Mijn vriend kon niet eens op mijn verdieping langskomen, omdat zijn pasje alleen toegang geeft tot de mannenverdieping.

Dat betekende wel dat mijn vriend en ik altijd in loungezaal beneden moesten afspreken. Gelukkig was er wel wifi in het hotel waardoor we wel konden communiceren 🙂 

De slaapzaal

In de slaapzaal vind je alles wat je nodig hebt. Als je de lift uitloopt kom je in een kleine ruimte waar je voor de lift kunt wachten. Dit is afgesloten met een een deur. Na de deur vind je een ruimte met douche, lockers die bij jouw capsule horen en een toilet.

Osaka capsule hotel Eco Cube
© Booking.com

In de gang vind je aan de linker- en rechterkant pods van twee verdiepingen. Bij de receptie krijg je een nummer van je pod. Via een lampje voor het bed, kun je zien of een pod bezet is voor iemand of niet. Je kunt je backpack ook voor je pod neerzetten. Mijn pod was op de ‘begane’ grond en naaste de pod is een trapje voor de pod boven mij.

De capsule/pod

In mijn pod zat een lampje, plankje, spiegel, radio en wekker. Niet heel bijzonder. En echt last van de buren boven en naast mij had ik niet. Een paar oordoppen in en je kunt lekker gaan slapen.

Ervaring met pods: lawaai

Het enige wat ik heel vervelend vond is dat Aziatische vrouwen om 1 uur ‘ s nachts hun haar gaan föhnen en de shop-buit uitpakken. Ik heb me behoorlijk gestoord aan het geluid van de föhn, plastic tassen en koffers die uitgepakt werden. De tweede nacht sprak ik iemand erop aan, maar omdat ze niet zo goed Engels kon leek het een nutteloze actie te zijn. Toen ik het personeel vroeg of er ook ‘quiet times’ waren, want meestal zijn die er in (Japanse) hostels, konden ze me niet veel vertellen. 

De lounge

In de lounge beneden bij de receptie vind je lockers voor je schoenen en backpack, automaten met drinken en een keuken plus tafels om aan te eten.

Zo werkt het B&S capsulehotel

Bij het inchecken in een capsulehotel krijg je een capsulenummer toegewezen en een sleutel voor een bijbehorend kluisje waar je je spullen kunt opbergen. De kluisjes zijn meestal niet erg groot, dus er zijn muntkluisjes aanwezig om koffers en andere grote items op te bergen. In ons capsulehotel kon je inchecken rond 5/6 uur in de middag.

Elke dag moet je voor 10 uur uitchecken. Dit geeft het personeel de ruimte om alle pods en de ruimte van B&S schoon te maken. Je kunt dus niet uitslapen en je tas moet je (betaald) in de locker opbergen of de hele dag met je meeslepen. Eigenlijk is zo’n capsulehotel dus ideaal voor een nachtje.

Mijn ervaring met B&S Osaka

De derde en laatste nacht besloot ik dat ik  liever in een privé kamer wou slapen, ook omdat we die dag erna zouden vliegen. Omdat we al vooruit hadden betaald en geen geld terug konden krijgen besloot ik toch weg te gaan, en mijn vriend ging natuurlijk mee. Het personeel was een beetje beledigd dat we weggingen, maar ik was kapot. Niet alleen door het lawaai van de meiden ’s nachts, maar ook het in- en uitchecken.

Uiteindelijk vonden we een capsulehotel na twee nachten dus wel genoeg. Het in- en uitpakken van je spullen is erg vermoeiend en het feit dat je soms je tijd moet doden omdat je pas na 5 uur kunt inchecken vonden we ook vervelend, helemaal als we een dagtrip hadden gemaakt.

Een capsulehotel is verder prima en een leuke ervaring, maar persoonlijk vind ik het geen handige oplossing voor meerdere nachten. Dan kun je beter kiezen voor een hostel. Ook zijn pods krap waardoor het er behoorlijk warm worden als er geen airco in de pod zit. Wij sliepen in de maand april in een pod en hadden hier gelukkig geen last van. Ook als je kleine ruimtes niet aankan, zijn capsules zeker niet jouw ding.

Uiteraard vinden wij een capsulehotel wel iets wat je geprobeerd moet hebben. Een enkele nacht in de Capsulehotel kost je ongeveer $ 28 per nacht. Bekijk ons hostel B&S Eco Cube Shinsaibashi en de prijzen van een overnachting op Tripadvisor.

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Japan

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden