Slapen in een pod in Japan, hoe is dat?

Capsulehotels, je hebt er vast wel eens van gehoord of ze gezien. Een rijtje pods waar je in kunt slapen. Bijna futuristisch. De pods, of capsules zijn een unieke plek om te overnachten en typisch Japans. In de jaren ‘70 werden ze namelijk geïntroduceerd zodat zakenmannen een plek in de stad hadden om te overnachten.  Tijdens onze reis door Japan moest en zouden wij natuurlijk een capsulehotel uitproberen. Een bizarre ervaring, dat zeker. Of ik het leuk vond of niet? Lees snel verder wat ik van een capsule hotel in Japan vond.

Wat zijn capsulehotels

Capsulehotels zijn de bekendste en uniekste accommodaties in Japan. Je vindt ze vaak bij de grotere treinstations in Japan en in de grote steden als Japan en Osaka. 

Capsulehotels zijn hotels met capsules als bedden. In zo’n capsule is ruimte voor 1 persoon en een tas. In een kamer vind je vaak meerdere capsules, meestal twee rijen; de beneden en bovenverdieping. De typische capsule bevat een tv en wifi internet en een privacygordijn of deur om de ingang te bedekken. Verder zit er vaak een klein lampje in de capsule.

Wist je dat… capsulehotels, een oplossing voor zakenmannen 

In eerste instantie zijn capsules bedacht voor zakenmannen in Japan. De capsulehotels werden voor het eerst geïntroduceerd in Osaka in de late jaren zeventig. 

De hotels moesten een oplossing zijn voor het groeiende probleem in de Japanse handelscentra. De zakenmannen brachten overdag hun tijd door op kantoor en in de avond dronken ze in izakaya’s, een type informele Japanse pub. Informele plekken om na het werk te drinken.

Er was in ieder geval plek nodig om tussendoor het drinken en werken ergens te overnachten. Want vaak woonden de zakenmannen in de buitenwijken. In plaats van een ticket naar hun huis te kopen, konden ze voor dezelfde prijs een nachtje doorbrengen in een capsulehotel. Zo’n capsule of pod was ideaal: een eigen plek om te slapen, compleet met tv en wekker. 

Hoewel de capsulehotels zich richten op zakenlieden, vind je tegenwoordig ook veel buitenlandse reizigers in capsulehotels. Capsulehotels zijn ideaal voor solo- en budgetreizigers: ze zijn namelijk gericht op individuen \op naar een low budget overnachting in Japan. Plus: je hebt meer privacy dan de stapelbedden die je vaak ziet in Europese hostels. 

Maar goed, ik zei dus zakenmannen. Tot voor kort waren de capsulehotels voor mannen, maar tegenwoordig kun je ook als vrouw in een capsulehotel slapen. De capsulehotels zijn namelijk ook ingericht voor vrouwen. De kamers in een capsulehotel zijn vaak gescheiden. Als man slaap je dus in een andere ruimte dan een vrouw. 

Slapen in een capsule hotel Japan: onze ervaring

In Osaka sliepen wij een paar nachten in een capsulehotel. In principe is zo’n capsulehotel niet comfortabele voor meerdere nachten, maar daarover later meer. Omdat de kamers gescheiden zijn van sekse, sliepen mijn vriend en ik beide op een andere kamer, verdieping zelfs. Ik bij de vrouwen, hij bij de mannen. 

Inchecken in het capsulehotel

Toen we incheckten in ons capsulehotel kregen we beide een pasje voor onze eigen verdieping. We moesten onze schoenen – net als in elk ander hotel in Japan – uitdoen en ze in een kastje plaatsen. De sleutel van het kastje lever je in bij de receptie. Daarna werd ons lakens, dekens en kussens gegeven, die wee de volgende ochtend in de daarvoor bestemde bakken kwijt konden. Bij het inchecken in een capsulehotel krijg je een capsulenummer toegewezen en een sleutel voor een bijbehorend kluisje waar je je spullen kunt opbergen. De kluisjes zijn meestal niet erg groot, dus de meeste capsulehotels hebben een extra bagageruimte of muntkluisjes om koffers en andere grote items op te bergen.

Osaka capsule hotel Eco Cube
© Booking.com

Mijn vriend kon niet eens op mijn – de vrouwen – verdieping langskomen, ik geloof dat de verdiepingen zelfs met het pasje waren geblokkeerd. Dat betekende wel dat mijn vriend en ik altijd in loungezaal beneden moesten afspreken. Gelukkig was er wel wifi in het hotel waardoor we wel konden communiceren 🙂 

De slaapzaal en pods

Mijn slaapzaal zag er zo uit; als je de lift uitloopt kom je in een kleine ruimte waar je voor de lift wacht. Daarna is er een deur en kom je in de ruimte met lockers, waar je je backpack in kwijt kan. Ook vind je hier de douches en toiletten. Je loopt dan langs de lockers en vind een grote open ruimte met aan de linker- en rechterkant pods van twee verdiepingen. Je kunt je backpack ook voor je pod neerzetten. Mijn pod was op de ‘begane’ grond en naaste de pod is een trapje voor de pod boven mij.

In mijn pod had ik een lampje, radio en wekker. Niet heel bijzonder. En echt last van de buren boven en naast mij had ik niet. Een paar oordoppen in en je kunt lekker gaan slapen.

Lees ook: mijn ervaring met B&S Capsulehotel in Osaka

Een capsulehotel: zo werkt het

Elke dag kun je rond een bepaald tijdstip in- en uitchecken. Dit geeft het personeel de ruimte om alle pods en de ruimte schoon te maken. Want, zoals je zult ontdekken: Japanse hostels zijn de schoonste hostels die ik heb meegemaakt. Je kunt dus nooit uitslapen en je tas moet je (betaald) in de locker opbergen of de hele dag met je meeslepen. 

Ons vonnis 🙂

Uiteindelijk vonden we een capsulehotel na twee nachten wel genoeg. Het in- en uitpakken van je spullen is erg vermoeiend en het feit dat je soms je tijd moet doden omdat je pas na 5 uur kunt inchecken vonden we ook vervelend, helemaal als we een dagtrip hadden gemaakt.

Een capsulehotel is verder prima en een leuke ervaring, maar persoonlijk vind ik het geen handige oplossing voor meerdere nachten. Dan kun je beter kiezen voor een hostel.

Wij sliepen in B&S Eco Cube Shinsaibashi, lees onze review van dit capsulehotel.

Prijzen van capsulehotels

Capsulehotels kosten meerstal tussen de 3000 (€24,80) en 4000 (€33,06) yen per nacht. Onlangs zijn in Tokio, Kyoto en Osaka een paar premium capsulehotels geopend met iets hogere prijzen. Capsulehotels zijn erg populair bij buitenlandse reizigers en je vindt ze dan ook steeds meer op Engelse boekingswebsites als Booking.com en Agoda.com. 

Tips voor slapen in een capsulehotel:

  • Voor wie: solo- en budgetreizigers op zoek naar een goedkope overnachting in Japan.
  • Capsulehotels zijn goedkoper dan de reguliere of zakelijke hotels voor soloreizigers en bieden je toch een privéruimte met bed en alle basisvoorzieningen. 
  • Alle andere faciliteiten in het capsulehotel zijn zoals toiletten en gedeelde douches. Veel capsulehotels hebben vaak grote gemeenschappelijke baden waar je een duik kunt nemen voor het slapengaan. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende verkoopautomaten, wasfaciliteiten, keuken en soms entertainmentkamers, speelkamers of mangabibliotheken.
  • Bewaar geen waardevolle spullen zonder toezicht in je capsule, deze kunnen meestal niet worden vergrendeld.
  • De kluisjes zijn meestal niet erg groot, dus de meeste capsulehotels hebben een extra bagageruimte of muntkluisjes om koffers en andere grote items op te bergen. Het kan handig zijn om wat muntgeld bij je te hebben.
  • Uitchecken in de ochtend: hoewel het mogelijk is om net als ons meerdere nachten te verblijven, vereisen de meeste capsulehotels dat je al je spullen overdag uitcheckt en uit het hotel verwijdert of in een (betaalde) locker plaatst.

Dit vind je misschien ook leuk

Outdoor Lifestyle

Boardchick van de week: Francisca Meijer

Nederland

Bijzonder overnachten in Utrecht: slapen in een omgebouwde kerk

Schneebrett lawine
Wintersport

Goed voorbereid de piste op: soorten lawines

canyon lake powell
KanoënVerenigde Staten

Doen in Page Arizona: 6 bezienswaardigheden & activiteiten

Luxemburg

Ontdek de beste bezienswaardigheden van Luxemburg

Roadtrip tips
Roadtrip

Roadtrip tips: 12 x beste tips voor onderweg