Coleman review: de ideale tent voor een roadtrip?

Als je een tijdje aan het kamperen bent, dan weet je al snel wat je wel / niet nodig hebt aan een tent. Ik testte voor jullie de Coleman Darwin 3 Plus op een festival én tijdens onze roadtrip (waar we de tent meerdere keren moesten opzetten). Hoe doet de Coleman Darwin 3 het? Lees onze review hieronder.

Gewicht en grootte van de Coleman Darwin 3 Plus

Qua gewicht maakt de tent om mee te nemen in onze kleine auto niet zoveel uit, dat kan prima.

De grootte van de tent is wel belangrijk. De Coleman is 53 x1 8cm lang. Persoonlijk vind ik dat niet groot, een mooie lengte en prima gewicht om te tillen. Voor het festival waar wij de tent mee naartoe namen – het MadNes festival, is het wel belangrijk dat de tent gemakkelijk mee kon op de veerboot. Bovendien mag de tent niet te veel wegen.

Wil je deze tent meenemen voor een festival dan vind ik de Coleman Darwin 3 Plus licht qua gewicht. Voor een roadtrip met de auto? Ook prima grootte en gewicht.

Coleman darwin 3

Bescherming tegen insecten en regen

Een tent die je niet beschermd tegen de natuur is natuurlijk helemaal niks, ook niet voor € 90.

In onze eerste week aan de Franse kust hadden we heel veel regenbuien. Er was een dag dat het de hele dag regende en waaide. De ravage van de partytenten van onze buren was dramatisch: ingestort.

En onze Coleman tent? Die stond gewoon.

De meeste tenten stonden gelukkig nog wel, net als onze tent. We kwamen er wel achter dat we hier en daar een paar tenthaken waren vergeten, het is belangrijk dat je tent strak zit zodat het vocht niet van de buiten op de binnentent komt.

Van muggen en andere insecten hebben we nauwelijks last gehad, hier en daar vergaten we wel eens wat dicht te ritsen, maar dat was dus onze schuld en niet van de tent.

Ruimte in de tent

Onze tent is bedoeld voor drie personen maar we konden er maar twee single opblaasbare matjes in kwijt, met wat tassen. Voor ons 2 lekker ruim dus, maar voor drie personen zou ik zeggen: neem een grotere tent, tenzij je maar 1 a 2 nachten in de tent gaat doorbrengen.  

Tip voor het kopen van een tent: bij het kiezen van een tent kies je voor het aantal personen die er in gaan slapen + 1 persoon extra.  

Design van de Coleman

De beste tenten hebben een simpel design, meerdere tent ‘deurtjes’, genoeg ruimte om te slapen, en genoeg ventilatie om condensatie te voorkomen. De buitentent van de Coleman heeft ventilatieluikjes, als je de tent goed opzet heb je geen last van condensatie (oeps, die buitentent hè) en een binnendeurtje mét muggengaas. +

Een ideale 3 persoons tent voor 2 personen

De Coleman Darwin 3 is een tent voor 3 personen, maar qua grootte zou die prima als 2 persoonstent kunnen gelden. 3 personen zou ik er niet in willen hebben, net wat te krap. –

Review Coleman tent

Kosten

Coleman staat er bekend om dat ze een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben en na 3 tenten ben ik tevreden met een Coleman.

De Darwin kost ongeveer €90 en is wat mij betreft een goede prijs/kwaliteit verhouding. De Darwin is een drie-persoonstent –  net te krap voor echt drie personen – waar je hopelijk nog wat jaren mee kan. De zomer heeft ons tentje in ieder geval overleefd.

Opzetten van de tent

Bij de Coleman heb je een binnen- en buitentent. Je moet de tent goed opzetten zodat de buitenlaag, de onderste tent niet aanraakt. Je begint met het opzetten van de binnentent door de buizen door de tent heen te doen, de haringen erin te zetten en daarna de buitentent vast te maken. Vergeet niet de klipjes om de tent vast te maken aan de stangen/buizen. Soms vergaten we bepaalde delen van beide tenten strak te trekken waardoor de twee tenten toch elkaar aanraakten en er een beetje nattigheid begon te ontstaan waar ik met de mat tegen de binnentent lag gedrukt. Leerpuntje voor de volgende keer!

Eindoordeel:

Ik deze tent prima: er is ruimte voor twee personen (koop altijd een tent voor je gezelschap + 2). We zijn beschermd voor muggen, de zon, harde wind en regen. We hebben een mini voortent, vakjes voor belangrijke spulletjes, een haakje bovenop voor ons lantaarntje en hij is binnen 15 minuten opgezet. Enig nadeel is dat je niet kan staan. Ik heb vaak genoeg liggend mijn skinny jeans over mijn dikke kont geprobeerd te hijsen. Het vergt wat oefeningen, maar ach als je dat eenmaal kan. Dat hoort bij campinglife. 

Update 2020: Wij kochten voor onze Roadtrip door Amerika en Canada ook voor een Coleman tent. Deze kun je in elke Walmart of een Big 5 Sporting Goods (in Los Angeles) aanschaffen.

Wat je verder nog moet weten:

• Materiaal: polyester met glasvezel stokken
• Afmetingen: L 330 x B 180 x H 120 cm
• Slaap- en wooncabine
• Waterkolom: 3000 mm (waterdicht)

De Coleman 3 tent is onder andere te koop  bij Bol.com €136,-.

→ Zoek je een grotere tent? Bekijk dan de Coleman Vail 4 Blackout