Vuurt in Amerika camping

10 Tips voor kamperen in Amerika

Handige kampeertips en de meest gestelde vragen beantwoord

Laatst bijgewerkt:

Amerika staat bekend om de prachtige natuur, de nationale parken en de ruige westkust. Hoe kun je dit land beter ontdekken dan met een tent of camper? Met een tent of camper ben je verzekerd van waanzinnig uitzicht tijdens het kamperen in Amerika en slaap je op de mooiste plekken. En het is ook nog eens veel goedkoper dan slapen in een hotel. In dit artikel delen wij onze 10 + beste tips voor je kampeervakantie in Amerika Deze tips zijn handig voor zowel tent als camperreizigers.

Kamperen Amerika vuur maken
Kamperen Amerika

Ga je met de tent, auto of camper?

Met een tent door de USA reizen is ideaal. Met een camper heb je altijd die lompe bus bij je. Ben je met de tent, dan kun je je tent neerzetten en wegrijden. Ook handig als je een first come, first serve plek hebt bemachtigd.

Plus: kamperen met een tent in Amerika is een stuk goedkoper dan met een camper. Handig als je een klein budget hebt. Gek genoeg kwamen wij weinig Nederlanders tegen die met een tent door Amerika kampeerden. Wij Nederlanders reizen toch het liefst met een camper.

Maar daarentegen hoef je met een camper niet je tent op te zetten. Je zet de camper neer en klaar. Je kunt gaan koken en slapen. En in de avond hoef je niet in over de camping naar het bos te lopen (wat ook wel weer z’n charmes heeft, toch?).

Slapen in je auto

Dan heb je nog een andere manier om op budget te reizen: auto’s waarin je kunt slapen. Je hebt hier verschillende types van. Sommige auto’s hebben een keuken achterin zodat je nog kan koken, bij andere auto’s slaap je met een tent bovenop. Het handige hierbij is dat je toch kunt slapen in je auto, maar niet elke keer een tent hoeft top te zetten.

In een tent slaap je toch wel op bijzondere plekken, hier bij Big Basin (bekijk deze plek in onze route langs de Pacific Coast Highway

Een Fly & Drive is vaak voordeliger

Ook een goede tip: een Fly en Drive met de auto naar Amerika is vaak goedkoper en je kunt er ook vaak campings reserveren. Een Fly en Drive met de camper naar de USA is vaak ook goedkoper dan los boeken, afhankelijk van het soort camper dat je kiest. 

→  Travelhome: heeft regelmatig goede aanbiedingen voor losse camperhuur of voor compleet samengestelde camperreizen. Vanaf € 989 heb je bijvoorbeeld al een wegbrengcamper. Travelhome biedt al vanaf 1986 camperreizen aan en vertelt uit eigen ervaring. Je kunt naast de standaardroutes ook een camperreis op maat aanvragen. Ze zijn aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds en je kunt een volledige offerte aanvragen zonder verborgen kosten.

→  333 Travel: Bekijk alle Fly and Drive’s voor Amerika

→  AmerikaPlus: vanaf € 1014,- zit je 10 dagen in Californie. Maak vooral gebruik van hun voorgestelde routes of doe inspiratie op met onze route door het Westen van Amerika

→  Reizen met een camper is vanzelfsprekend iets duurder dan met een auto en tent. Maar je hoeft geen extra spullen mee te nemen of te kopen. Je keuken zit namelijk al in de camper!

Auto bij Lone Pines
Met de auto en camper kom je op de mooiste plekken, hier bij Lone Pines (in deze route)

Met de tent kamperen in Amerika

Huur je tent in Amerika

Een tent huren? In Los Angeles en San Diego kun je bijvoorbeeld bij Adventure 16 (A16) kampeerspullen huren in Amerika. Adventure 16 Outfitters heeft goed personeel in dienst om je te helpen met het huren van je kampeerspullen: van tenten tot fornuizen en slaapzakken. Om een tent te huren in Amerika bij A16 betaal je $17.00 per nacht voor een tweepersoons tent. Dat betekent dat je voor 3 weken Amerika $ 17×21 = $357.00 kwijt bent. Het kan dus uit om een tent mee te nemen naar Amerika of er eentje te kopen bij een Walmart.

Een tent kopen in Amerika

Zelf een tent kopen? Het voordeel van een tent kopen in Amerika is dat je geen tent hoeft mee te sjouwen in het vliegtuig. Bij Walmart heb je goede aanbiedingen voor een simpele Coleman tent. Wij kochten zowel in Canada als Amerika een Coleman tent en voor een vakantie van 3-4 weken zijn ze meer dan prima.

Tent gekocht? Na je roadtrip door Amerika kun je je tent en kampeerspullen naar huis meenemen of verkopen via Craigslist of doneren aan een goed doel zoals The Good Will shop.

Wij doneerden onze tent bijvoorbeeld aan een dakloze toen we in San Francisco onze roadtrip eindigden en onze slaapzakken aan een dakloze in Berkeley. In Canada brachten we onze opblaasbare slaapmat naar een tweedehandswinkel. De tent namen we uiteindelijk mee naar huis omdat we aan het eind van onze wereldreis waren.

Een eigen tent meenemen

Het voordeel van een eigen tent naar Amerika mee te nemen is het besparen van kosten van je tent. Als je een lichte tent meeneemt die in je backpack past, dan kan je die prima meenemen in het vliegtuig. De beste keus voor een tent is een lichtgewicht tent of een expeditietent:

Neem een ouderwetse kaart mee op reis

Niks beter dan een ouderwetse fysieke kaart. Hoewel het reizen met gps en mobiel veel makkelijker gemaakt wordt, is het ook wel eens fijn om een ouderwetste kaart meer te nemen. Je kunt er zo lekker je route op uittekenen en het geeft toch meer een roadtrip gevoel dan Google Maps toch? Achteraf is het leuk om de kaart othuis op te hangen als souvenir, doen wij altijd wel.

Kaartlezen Amerika Kamperen

Er zijn verschillende campings voor elk budget

Ga je kamperen in Amerika, dan heb je zoveel keus qua campings. Er zijn zoveel verschillende soorten campings in Amerika dat er voor elk type kampeerder wel een geschikte camping is. En ze hebben vaak goede faciliteiten en het is ook nog eens betaalbaar.

De campingplekken (camp sites) zijn in Amerika groot, net als alles in Amerika? The bigger the better lijkt het wel.

Bijna alle campings in Amerika waar wij met de tent stonden, zijn ingericht voor meer dan 6 personen. Met ons 4 persoonstentje hadden we dan ook vaak alle ruimte. faciliteiten zoals een picknicktafel en een (metalen) barbecue zijn vaak aanwezig zodat we bijna geen stoelen nodig hadden. Heerlijk!

Soorten campings Amerika

Op deze pagina vind je een overzicht van alle soorten campings in de Verenigde Staten en de gemiddelde prijzen per nacht.

Gratis plekken

Op gratis campings in Amerika heb je vaak geen faciliteiten of alleen een dixie toilet.

Bekijk de gratis campings in Amerika via de website van FreeCampsites.net.

RV campings

RV campings zijn ingericht op campers en hebben soms ook tentplekken. Deze soorten campings zijn vaak duurder dan andere campings in Amerika en daarom geschikter voor campers die alle faciliteiten van de camper willen gebruiken.

De Commerciële campings zoals bijvoorbeeld de Koa Campings zijn iets duurder en kosten gemiddeld tussen $50 en $90 (ongeveer €43 tot €77) per nacht, afhankelijk van de locatie en de voorzieningen.

Commerciële campings

Commerciële campings zoals de KOA-keten, zijn duurder maar hebben meer voorzieningen waar je dan ook flink voor betaal. Deze campings zijn ideaal tussen de gratis campings door.

Bijvoorbeeld als je moet douchen, of voor kampeerders die een beetje meer voorzieningen willen zoals stromend water, elektriciteit en riolering voor je camper. Soms is er een zwembad en vaak is er een campingwinkeltje.

Tip: download de KOA-app om gemakkelijk onderweg je campings in Amerika te reserveren.

De Commerciële campings zoals bijvoorbeeld de KOA-campings zijn iets duurder en kosten gemiddeld tussen $35 en $60 (ongeveer €30 tot €52) per nacht, afhankelijk van de locatie en de voorzieningen.

Op public lands van het Bureau of Land Management

Bureau of Land Management (BLM) zijn undeveloped public lands (ik wist even geen goede vertaling). BLM-campings zijn campings waar vaak geen faciliteiten of alleen een dixie-toilet (drop-toilet) aanwezig zijn. BLM-campings zijn ideaal voor liefhebbers van de open ruimte en stilte. Je kunt heerlijke genieten van het buitenleven.

Campings op BLM-plekken kosten gemiddeld tussen de $0 en de $15 (ong. €0 ;-) tot €13) per nacht.

De eenvoudigste en meest efficiënte manier om BLM-campings in Amerika te vinden, is op Recreation.gov, waarmee je kunt zoeken naar buitenactiviteiten op openbare gronden, waaronder de nationale parken, nationale bossen en het legerorkest met ingenieursprojecten.

Kamperen Lone Pines, vlakbij Death Valley

Campings in Nationale Parken

In Nationale Parken zijn de kampeerplekkenruim opgezet; er zijn vaak normale wc’s en er is stromend water aanwezig. Vaak zijn er geen douches maar bijvoorbeeld in Yosemite kun je in het nationaal park bij een hotel tegen betaling douchen.

Kamperen in Nationale Parken is ideaal als je na een dag of meer, in de buurt wilt slapen. Enig nadeel van campings in de Nationale Parken is dat je moet reserveren.

Tip: De meeste campings in de nationale parken in West-Amerika zijn zo populair dat ze ruim van te voren zijn volgeboekt, reserveer je camping dan ook op tijd! Reserveren bij een camping in een Nationaal Park kan op vaste data via de Amerikaanse overheid. Vaak is dat zo’n 3 maanden van te voren. Is het nu maart en heb je niks geboekt? Dan betekent dat dat je voor juni eigenlijk al te laat bent.

Lukt het reserveren nou niet? Dan kun je ook op basis van First Come, First Serve een plek op een camping in een National Park in Amerika bemachtigen. Zorg dat je de dag waarop je wilt kamperen zo vroeg mogelijk op de camping aankomt. Je kunt je dan melden bij de receptie en op een lijst geplaatst worden voor een kampeerplek. Hou er wel rekening mee dat dit niet altijd succesvol is.

Campings in Nationale Parken kosten tussen de $10 en $30 (ong. €9 tot €26) per nacht per plaats. Op deze campings is meestal geen hook-up voor je camper beschikbaar, maar er zijn wel toiletten, wasbakken en soms douches.

Kamperen op staatsparken

In staatsparken (of Engels: State Forest parken) heb je vaak geen douches, wel een toilet en plekken waar je je flesje water kunt bijvullen.

Campings in State Parks kosten gemiddeld tussen de $5 en de $25 (ong. €4,5 tot €22) per nacht, echter zijn er geen of nauwelijks voorzieningen, vaak konden we niet douchen maar wel naar een dixie toilet. Je zit wel midden in de natuur.

Backcountry kamperen

De Coleman tent tussen de sequoias in Big Basin

In de backcountry: wat wij niet hebben gedaan.

Een vraag die ik zelf had is trouwens: wat is het verschil tussen State Forests en National Parks? State Parks of staatsparken worden beheerd door nationale overheden, terwijl de federale overheid toezicht houdt op nationale parken. Nationale Parken liggen verder van steden af en zijn vaak groter. 

Staatsparken hebben vaak veel voorzieningen, terwijl nationale parken over het algemeen een groter aandeel van meer land en uitgestrekte wilde dieren heeft. Ook zijn staatsparken vaak goedkoper: de meeste State Forest zijn gratis of kosten minder dan $5 en dat terwijl je zo’n $30 per voertuig entree betaald voor Yosemite.

Doe zoveel mogelijk inkopen

Doe zoveel mogelijk inkopen bij de Walmart, Dollarshops en Safeway supermarkten om zo low budget mogelijk rond te reizen door Amerika. Op sommige locaties zoals Zion National Park kan het heel door zijn om boodschappen te doen. Het is dan fijn als je van te voren al wat boodschappen hebt ingekocht.

Hou rekening met de regels

Op sommige plekken in Amerika kampeer je letterlijk tussen de beren en andere beesten. Om het voor jezelf en de beren zo veilig mogelijk te maken is het verstandig om je aan de regels van de rangers te houden, of je nou gaat kamperen of hiken.

Vaak gaat het om het opbergen van je eten en shampoos in food – of bear lockers (zelfde idee, andere naam) Zolang jij je aan deze regels houdt, zorg je ervoor dat je de volgende ochtend niet met een wasbeer aan het knuffelen bent. Kun je in Amerika veilig kamperen tussen de beren? Ja. Er zijn altijd rangers en informatieborden aanwezig.

→ Lees ook: onze tips en onze ervaring met kamperen tussen beren in de Verenigde Staten.

Schaf een America The Beautiful Pass aan

Als je meerdere nationale parken bezoekt dan is het voordeliger om een annual passaan te schaffen. Ook omdat veel mooie campings in de nationale parken zitten.

Je kan met een America The Beautiful Pass  namelijk een heel jaar na aankoop bij alle alle  NATIONALE parken naar binnen. De pas geeft toegang aan 1 vervoersmiddel of maximaal 4 volwassenen. Op de pas moet een handtekening (max. 2 personen) en je moet je bij de ingang van elk park legitimeren met je paspoort.

Het kan dus voordelig zijn om deze pas van iemand over te kopen via Marktplaats, als er maar 1 handtekening op staat, of om een pas zelf door te verkopen.

Verder kun je de pas bij de nationale parken zelf ter plekke kopen of online via de officiële website van Amerika’s Government.

Zorg dat je genoeg hebt gespaard

Rondreizen door Amerika is niet goedkoop. Kamperen is een goed alternatief voor hotels om je kosten zo laag mogelijk te houden.

Prijzen campings Amerika

De prijzen van campings in de Verenigde Staten lopen uiteen van $8 tot $70 per nacht. In tegenstelling tot de meeste Europese campings maakt het vaak niet uit met hoeveel mensen of tenten je bent maar betaal je gewoon voor de plek. Dit is met of zonder stroom en daar betaal je dan eventueel nog $10 extra voor.

Op een simpele BLM of national park camping betaal je dan tussen de $12 en $24 dollar Voor een KOA camping ben je al snel tussen de $35 en $60 kwijt.

Kamperen in Amerika is echt een belevenis en een heerlijk avontuur. Met deze tips ga jij in ieder geval voorbereid op reis en of je nu voor een rondreis in een campervan (RV), langs KOA campings gaat of er voor kiest om met je tentje de National Parks af te gaan.

Wij gaven in 48 dagen (zo’n 5 weken)reizen zo’n € 2800 p.p. uit exclusief vliegtickets. Hierin zitten kosten van onder andere Airbnb’s en hotels, de aanschaf van een tent en kampeerspullen, twee keer een auto huren, activiteiten, een America the Beautiful Pass en eten en drinken. Per dag is dat zo’n €54 per persoon per dag.

→ Lees ook: zoveel kost een roadtrip door Amerika

Vraag van te voren een visum aan

Voor je reis door Amerika heb je een esta visum nodig als je niet langer dan 90 dagen door Amerika gaat reizen. Zo’n Esta visum voor Amerika kost $14 dollar (ong. €12) en kun je aanvragen via de officiële website van Homeland Security. Hou er rekening mee dat je met creditcard of Paypal moet betalen.

→ Let op: Heb je al een visum voor Amerika? Dan kan deze nog geldig zijn. Kijk op de website van Homeland Security of de aanvraag nog geldig is. Hou je e-mail van de vorige aanvraag bij de hand.

Veelgestelde vragen over kamperen in Amerika

Waar kun je kamperen met een camper in Amerika?

Op de meeste campings kun je zowel met de tent of een camper verblijven. RV campings zijn de campings die er speciaal voor campers zijn en soms vind je er ook tentplekken.

Waar kan ik een camper huren voor mijn roadtrip door Amerika?

Je kunt ervoor kiezen om vanuit Nederland een camper te huren, want hoe vroeger hoe goedkoper. Je best optie is om een camper te huren van Nederlands reisorganisatie Travelhome .

Waar koop ik kampeerspullen in Amerika?

In elke stad vind je wel een plek waar je kampeerspullen kan kopen. Wij kochten zelf een deel van onze kampeerspullen bij de Walmart in Los Angeles, je kunt bij de tweedehandswinkels kijken en bij outdoorshops zoals bij Rei en Adventure 16.

Mag je wildkamperen in Amerika?

Nee dat mag niet. Wildkamperen, vrij kamperen of Stealth camping is in bijna alle delen van Amerika verboden. Je mag dus niet wildkamperen.

Stealth camping wordt als iets anders gezien en betekent dat je kampeert op plekken waar je niemand tot last bent en onzichtbaar blijft. Maar dat is gewoon wildkamperen toch? Vinden wij wel. Wel zijn er website waar je plekken kunt vinden waar je gratis mag kamperen.

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^

Oprichter Lone Drifters