Wat te doen in Yosemite: bezienswaardigheden, wandelen en kamperen

Yosemite is zo’n bestemming waar ik nog met veel fijne herinneringen naar terug kijk. In Yosemite Park vind je
één van de betere outdoor bezienswaardigheden van Amerika. Van de Lower Falls tot de meadows. Van de hiking trails waar je letterlijk onder het stoom van de watervallen wandelt tot het spotten van beren. Yosemite is zo’n plek die je aan je roadtriplanning door Amerika moet toevoegen.

In deze blogpost deel ik de vetste activiteiten van Yosemite voor natuurliefhebbers. En geloof me, in Yosemite you can’t go wrong. Er zijn zoveel mooie hikes te maken, watervallen te ontdekken en leuke workshops te volgen in de valley.

Over Yosemite

Als je Yosemite National Park bezoekt dan is de kans groot dat je in Yosemite Valley neerstrijkt. Hier vind je namelijk Half Dome- en Yosemite Valley Village. Beide ‘dorpjes’ zijn met elkaar verbonden door middel van shuttle bussen en wandel- en fietspaden. In beide dorpjes kun je overnachten en er zijn winkeltjes en restaurantjes te vinden. De shuttlebussen brengen je ook naar de campings en diverse trails die je kunt wandelen in Yosemite.

Yosemite park bezienswaardigheden

In Yosemite kun je verschillende workshops volgen zoals fotografieworkshops maar ook aan verschillende activiteiten deelnemen zoals Yosemite Park clean-ups en theatervoorstellingen. De meeste workshops zijn gratis, maar je kunt ook betaalde workshops van bekende fotografen volgen.

Fotografieworkshop in de meadows

Een van de leukste dingen te doen in Yosemite vonden wij toch wel de fotografieworkshop van een fotografe van het Ansel Adams Gallery in Half Dome Valley. Wij gingen met een kleine groep langs de beste plekken in de meadows van Yosemite.

Nou hoor ik je denken: what in earth is een meadow. Meadow is het Engelse woord voor een ‘vochtig grasland’. In Yosemite heb je veel meadows en hier mag je niet doorheen lopen omdat het jaren kost om beschadigd natuur te herstellen. In Yosemite zijn daarom speciale wandelpaden aangelegd.

Onze fotografe vertelde dat het in de zomer soms zo druk is in Yosemite dat er bezoekers zijn die hun auto in de meadows parkeren. Asociaal, ik weet het. Ook Yosemite kampt met overtoerisme.

Om terug te gaan naar de fotografieworkshop: vanuit de meadows heb je prachtig uitzicht over de lower en upperwatervallen van Yosemite.

Daarnaast gaf de fotografe ook fotografietips die ik zelf heel handig vond om uit te proberen tijdens de rest van onze reis. En je komt wat meer te weten over de meadows, erg leuk als je meer over het vroegere Yosemite wilt weten. De onderste foto is ook gemaakt tijdens de workshop.

Deze workhop was gratis en zat snel vol! In Half Dome Village vind je informatie over de verschillende workshops die in diezelfde week plaatsvinden in Yosemite.

Volg een klimcursus

Als je ons al een tijdje volgt, weet je dat wij gek zijn op klimmen. Maar toen we in Yosemite waren hadden we nog niet eerder geklommen met touw. Thuis in Nederland zijn we vooral aan het boulderen. In Yosemite heb je heel veel opties om te klimmen, zowel in de Valley als er buiten.

Onze klimleraar leerde ons de beste kneepjes van het touwklimmen en het was een hele toffe ervaring dat beloond werd met werkelijk prachtig uitzicht over de vallei.

Wij klommen bij Tuolumne Meadows op een rots dat ze Puppy Dome noemen.

Je kunt een klimcursus boeken bij de Mountainshop in Yosemite Valley. Helaas hebben ze geen website en zul je de tour in Yosemite fysiek moeten boeken.

Hike een van de vele trails

Yosemite is hiking paradise. Met meer dan 800 mijl (1300 kilometer) aan trails is er altijd wel een interessante hike te vinden. Van de simpele Bridalveil hike (de eerste waterval die je ziet als je Yosemite komt binnenrijden) tot de zwaardere Half Dome Trail.

Makkelijke hike

Als je maar een dag in Yosemite bent dan is de Bridalveil hike een simpele wandeling die je kunt maken in Yosemite Valley. Vanaf de parkeerplaats ben je namelijk binnen 10 minuten bij de waterval.

Gemiddelde hike

De Mist Trail begint iets onder de Upper Pines Campground en staat erom bekend dat je nat wordt (vandaar de mist in de naam) van de waterval. Deze hike loopt langs de waterval omhoog en brengt je uiteindelijk boven de waterval waar je spectaculair uitzicht hebt op de vallei en waterval. Het leuke aan deze hike vind ik dat je steeds ‘warmer’ wordt gemaakt om de waterval van bovenaf te zien. Als je helemaal naar de top van de Nevada Falls loopt, kun je rekenen op een pittige, steile hike.

Moeilijke hike

De Half Dome hike is een pittige hike die je 5000 meter boven de Yosemite, en 8800 meter boven de zeespiegel brengt. Half Dome is het icoon van Yosemite National Park en wordt zowel door bergbeklimmers als hikers ‘beklommen’. Een deel van de hike is te klimmen met ‘ kettingen’. Met deze metalen kabels kun je jezelf de laatste 40 meter naar de top ‘optrekken’ zonder dat je zelf klimgear bij je moet hebben.

Je hebt ongeveer 10 tot 12 uur nodig om deze hike te maken. Daarnaast heb je een vergunning (permit) nodig die verkrijgbaar zijn in maart en alleen worden verstrekt op basis van een loterij. Helaas waren wij niet ingeloot, dus deze hike staat nog op onze bucketlist!

Lees meer over het Half Dome Permit op de officiële website van de Amerikaanse overheid.

Kamperen in Yosemite National park

In Yosemite National Park kun je ook kamperen met je tent of camper. Yosemite heeft 10 campings voor campers en aanhangwagens van verschillende lengtes. Als je van plan bent om de nacht in een camper door te brengen, moet je kamperen op een camping. Parkeren op een parkeerplaats of langs de kant van de weg is niet toegestaan.

Lees hier meer over overnachten in Yosemite (kamperen en meer).

Toegang tot het park: the America The Beautiful Pass

Voordat je naar Yosemite afreist moet je er rekening mee houden dat je entree moet betalen om naar binnen te gaan.

Ga je meerdere Nationale Parken bezoeken, dan raad ik je aan om een America The Beautiful Pass aan te schaffen.

Deze pas geeft je na aankoop een jaar toegang tot alle NATIONALE parken in de Verenigde Staten (niet in Canada, wel Hawaii). Deze jaarpas geeft je toegang aan 1 vervoersmiddel of maximaal 4 volwassenen. Op de pas moet een handtekening staan (max. 2 personen) en je moet je bij de ingang van elk park waarvoor je een parkpas nodig hebt om binnen te komen, legitimeren met je paspoort.

Het kan dus voordelig zijn om deze pas van iemand over te kopen via Marktplaats, als er maar 1 handtekening op staat, of om een pas zelf door te verkopen. De pas kun je bij de ingang van elke nationaal park, dus ook bij Yosemite, aanschaffen.