Je eerste boulderschoenen kopen? Hier moet je op letten

Heb je het boulderen ontdekt en wil je beginnen met klimmen? Welke boulderschoenen heb je dan nodig? No worries, want wij hebben 7 beste klimschoenen voor beginners voor je verzameld.

Als je eenmaal gek op boulderen bent, is er geen weg meer terug. Of het nu in de klimhal is of buiten, boulderen is een leuke manier om fit te blijven. Als je hebt besloten dat je van boulderen een gewoonte gaat maken, is een goed paar klimschoenen één van de eerste aankopen die je doet.

Je eigen klimschoenen hebben, bespaart je geld ten opzichte van huur klimschoenen. En als je op een hoger niveau wilt klimmen kun je moeilijkere routes veel beter klimmen en is de pasvorm veel beter.

Wil je ooit buiten klimmen, zoals bij Fontaine Bleau? Dan moet je sowieso je eigen schoenen meenemen. Leuke tip voor Fontaine Bleau: Boulder Basecamp, het bouldercamp voor deze zomer in Frankrijk.

Boulderschoenen kopen tips

Goedkope of dure boulderschoenen

Als je het leuk vindt om een paar keer per maand te klimmen in een meer sociale omgeving, dan is een goedkoop en comfortabel paar schoenen op de lange termijn veel beter. Je kan dan prima bij een winkel als Decathlon je eerste klimschoenen uitzoeken.

Als je erachter komt dat klimmen helemaal niets voor jou is, dan heb je nog niet een enorm bedrag uitgegeven. Je kunt je klimschoenen dan verkopen / doorgeven aan andere beginners. Klimschoenen kunnen erg duur zijn, verspil daarom niet gelijk veel geld aan iets dat je misschien niet gebruikt.

De juiste pasvorm vinden

Pasvorm is het belangrijkste om rekening mee te houden bij het kopen van schoenen. Er zijn veel verschillende vormen van voeten, lengte, hielmaat, vlakheid/vorm en niveaus van comfort waar mensen blij mee zijn.

Comfort is belangrijk

Comfort is erg belangrijk als je begint te klimmen. Je kunt in het begin heel gemakkelijk je voeten verwonden en je tenen bezeren, en als je in krappe schoenen klimt, is de kans veel groter dat dit gebeurt.

Naarmate je gewend raakt aan de strakheid en meer weet over je voetvorm, weet je waar je op moet letten bij de pasvorm van je volgende schoen.

Strakheid van de boulderschoen

Klimschoenen zijn bedoeld om heel strak te dragen. Zolang je daar niet aan gewend bent, weet je niet hoe strak je schoenen moeten zijn en hoeveel schoenen normaal gesproken uitrekken.

Een veelgehoorde klacht van nieuwere klimmers is dat je eerste paar schoenen bij beklimmingen super strak aanvoelen, maar een maand later te los zitten. In het begin moeten je schoenen echt niet te strak zitten, zolang je nog niet al te moeilijke routes gaat beklimmen waar je de punt van je schoen echt nodig hebt.

Maar waarom moeten klimschoenen zo strak zitten?

Lang geleden realiseerden klimmers zich dat ze moeilijkere routes konden beklimmen door speciale klimschoenen te dragen. Dit kwam niet alleen door de speciale zolen, maar ook door het feit dat schoenen strakker werden, waardoor klimmers meer gevoeligheid in hun tenen hadden voor kleine voetsteunen.

Fontaine Bleau

Maat boulderschoen

De maat van klimschoenen is afhankelijk van het merk, maar een goede vuistregel is om minstens een halve tot een volledige maat (Euro-maat) kleiner te nemen dan je normale schoenmaat. Lees ook reviews van een merk om de maatvoering op de langere termijn te checken, aangezien sommige schoenen meer rekken dan andere.

Laat je daarom altijd adviseren in een winkel als je boulderschoenen gaat kopen. Je moet de schoenen altijd passen voordat je ze koopt. Trek de klimschoenen aan, ga ermee staan, lopen, huppen, op je tenen staan, en klimmen. In een goede winkel staat altijd een klein bouldermuurtje waarop je de klimschoenen mag uitproberen, zoals bij Bever.

Overzicht van goede beginner klimschoenen

Beste budget klimschoen voor beginners – Mad Rock Drifter

Cool name, de Mad Rock Drifter heeft een goede prijskwaliteit voor een boulderschoen. De Mad Rock kun je al vinden vanaf €69,95 (Bever) vinden en toch biedt deze klimschoen voldoende comfort.

Scarpa Origin

Voor klimmers die willen boulderen en willen weten met welke schoenen je moet beginnen: dit zijn de beste beginnersschoenen volgens vele klimmers. De Scarpa Origin klimschoenenhebben alle comfort en ondersteuning die je nodig hebt in een niet-agressieve schoen.

Een van mijn favoriete dingen aan de Scarpa (Bergfreunde) is de rubberen zool. Lone Drifter Luciano draagt de Scarpa Origin vrijwel altijd tijdens een bouldersessie binnen of buiten. Afhankelijk van het model kan deze Scarpa een andere kleur hebben.

Scarpa klimschoenen

La Sportiva Solution

Deze schoen is een favoriet van veel ervaren klimmers en voelt tien jaar na de eerste release nog steeds erg goed aan qua materiaal. De La Sportiva Solution is een terecht populaire, premium rotsklimschoen. Deze klimschoen Het beschikt over een handig klittenbandsluitingssysteem dat de meeste voetvormen snel in een goede positie vastzet.

De agressieve neerwaartse vorm is zeer geschikt voor klimmen en boulderen van vrijwel elke stijl of elk rotstype. De schoen kan bijna alles aan tenzij je alleen maar in cracks klimt of multi-pitch routes klimt.

Het grootste probleem dat sommige mensen lijken te hebben, is de vorm en hardheid van de hielkom. Dit voelt wat ongevoelig aan, maar bij bepaalde voeten passen ze als gegoten. Goed passen van te voren dus.

Voordelen: goeie precisie, agressieve/naar beneden gedraaide teenpunt, gevoelig, top teen- en hielhaken, nauwkeurige pasvorm, comfortabel, gemakkelijk aan/uit te doen

Nadelen: niet comfortabel om de hele dag in te klimmen, duur, niet de meest veelzijdige.

Welke klimschoenen dragen professionele klimmers?

Alex Honnold draagt vaak La Sportiva TC Pro’s, de kenmerkende schoenen van Tommy Caldwell. In de documentaire “Free Solo” beklom Honnold de El Cap terwijl hij de hele weg TC Pro’s droeg. Deze schoenen zijn speciaal ontworpen voor Yosemite-stijl, graniet.

Adam Ondra draagt verschillende schoenen afhankelijk van wat hij klimt. Als hij werkt aan overhangende sportklimmen of boulderen, is de kans groot dat je hem in een paar Solutions of Skwamas zult zien. De La Sportiva Solutions is een zeer populaire schoen onder klimmers op hoog niveau, omdat ze agressief naar beneden worden gedraaid. Het geeft een ultraprecieze rand op de grote teen voor de kleinste grepen, evenals kracht door de voet bij het opduwen.

De Sloveense Janja Garnbret – 1e op de Sport Climbing World Cup 2023 – heeft een duidelijke favoriete schoen. De klimschoen van Janja is de Five Ten Hiangle damesversie. Deze droeg ze de afgelopen jaren voor eigenlijk alles. Van boulderen en sportklimmen binnen en buiten, tot zelfs speedklimmen. Niet veel klimmers houden dezelfde schoen voor snelheid en de meesten kiezen voor een lichtere instapper zoals de Cobra.

Janja

Naarmate Shauna’s klimvermogen verbeterde en ze een indrukwekkende lijst van beklimmingen op haar naam mocht schrijven, veranderde haar schoen ook. Eerste droeg ze de Anasazi en plakte ze zelf Stealth-rubberen patches over de bovenkant van de Toe-box. Na een gesprek met het 5:10-ontwerpteam over haar upgrades, werd de Anasazi Pro geboren.

Hoewel de Anasazi-lijn in 2019 met pensioen is gegaan, is de upgrade van de volgende generatie, bekend als de NIAD VCS, nu haar favoriete schoen geworden.