Boardchick of the week Josanne

Elke week feature ik een toffe chick die een boardsport als passie heeft. Josanne (20)  uit Leiden is de boardchick van deze week en vertelt over haar passie voor windsurfen, hoe het allemaal begon en wat er zo mooi is aan de boardlifestyle! Meet Josanne.

Dit interview is afgenomen toen Lone Drifters nog Style Spy heette.

Beroep: student en medewerker in een restaurant
Opleiding: Rechten
Favoriete muziek: rock, ska, reggae, chill, surf, een beetje van alles eigenlijk!
Favoriet eten: lasagna en natuurlijk het allerbeste surfvoedsel: pasta
Waar droomde je vroeger van: vroeger wilde ik later als ik groot was Pippi Langkous worden.
Waar droom je nu van: mijn hele leven lang zoveel mogelijk kunnen blijven windsurfen en genieten van de zee en de wind.
Favoriete plaats in de wereld: oh wow, dit is een lastige, zolang er een zee is of überhaupt water en het er waait ben ik al gelukkig!

Hoe ben je begonnen met boardsports?
Op mijn tiende besloot mijn vader dat het wel leuk was om een soort ‘beginners-familie-windsurfset’ aan te schaffen zodat we (mijn vader, broertje en ik) konden gaan windsurfen. Op een grote Viper met een 2,5m2 zeiltje, mijn vader op de kant om me tips en les te geven en, toegegeven, af en toe mijn vader zwemmend achter me aan omdat ik toch weer veel te ver aan het gaan was. Ik kon al vrij snel heen en weer gaan en er ging geen weekend voorbij dat we niet bij het meer te vinden waren. Daarna werden de zeiltjes groter en de boards steeds kleiner. Toen ik drie jaar geleden bij Studenten Windsurfvereniging Plankenkoorts lid werd, ben ik er voor het eerst mee naar zee gegaan en sindsdien wil ik echt geen sessie meer missen!

Snowboarden ben ik wat later gaan doen dan het windsurfen, maar ik merkte wel dat het al best scheelt in het leren als je al wat boardgevoel hebt.

Vind ik ook! En wat vind je het mooist aan de boardlifestyle?
Het vette vind ik dat windsurfen ergens een solosport is, maar eigenlijk ook weer absoluut niet! Je deelt allemaal zo’n grote passie en moedigt elkaar vanaf de kant aan. Er zijn altijd wel mensen aan wie je tips kunt vragen of met wie je kunt lachen om die moeilijk harde crash die je net maakte. Er heerst gewoon zo’n goede sfeer zowel op het water als op de kant! Zeker binnen Plankenkoorts vind ik het vet om te merken dat iedereen zodra de wind aan gaat onrustig wordt en zo snel mogelijk naar het water toe moet en daar dan ook alles voor doet!

Het vette vind ik dat windsurfen ergens een solosport is, maar eigenlijk ook weer absoluut niet!

 

Heb je wel eens iets engs meegemaakt?
Echt eng nog niet, eerder minder prettig. Met windsurfen vaak in de vorm van vallen. Ik heb wel eens moeten checken of ik m’n benen nog kon bewegen of dat ik ademgebrek kreeg. Ook een landing met mijn ribben op de mast was niet al te prettig. Misschien is het engste nog wel die keer dat het zó hard waaide dat ik ver op zee gewoon echt mijn board niet meer op kon komen en er alleen maar overheen werd getild. Ik werd steeds meer moe, dreef verder in de zee. Ik ben toen het eindelijk lukte direct naar de kant gegaan en zo blij met een grote klap het strand opgesmeten. Dat betekende in ieder geval dat ik weer bij het strand was! Helaas moest ik toen wel een uurtje teruglopen…

Wat zijn je favoriete locaties om te boarden?
Onlangs ben ik met drie vriendinnen naar Tenerife geweest, daar was het echt geweldig! Maar ook Nederland kan prachtig zijn. Wijk aan Zee, Scheveningen, IJmuiden, dat zijn denk ik in Nederland wel de plekken waar ik de lekkerste windsurfsessies tot nu toe heb gehad ! Voor snowboarden maakt bijna iedere berg met lekker verse poeder me al wel intens gelukkig.

Wat heb je als boardchick echt nodig? Wat is je musthave?
Een goed wetsuit! Zo zonde als je eerder het water uit zou moeten omdat je het te koud krijgt! Ik ben zelf best een koukleum, maar door een goede wetsuit durf zelfs ik wel de winter door te varen. Daarnaast zijn oordoppen ook een hele goede. Dat beschermt niet alleen je trommelvliezen als je hard en plat met je oren op het water knalt, maar beschermt je oren ook tegen het beruchte ‘surfers oor’.

Welke tip zou je anderen geven om te beginnen met boarden?
Gewoon gaan! En vee! Vooral het begin is zwaar, veel vallen, je zeil optrekken en weer opnieuw vallen. Maar het wordt daarna alleen maar beter! Vooral in het begin moet je een beetje doorzetten, maar daarna word je moeite beloond! Dit is ook wat ik anderen mee geef als ik windsurfles geef. Wat ook zeker helpt is een leuke groep andere meiden of gasten vinden met wie je kunt gaan.

Wat voor advies zou je aan jezelf willen geven toen je net begon?
Ik had misschien wat eerder naar zee willen gaan, of wat eerder meer willen springen. Maar eigenlijk ben ik wel tevreden over hoe ik toen heb leren windsurfen. Ik ben er eigenlijk vanaf het begin meteen vol voor gegaan en dan leer je het het snelst! Hetzelfde geldt voor snowboarden, ook daarvoor moet je gewoon gaan!

Op welke (board) festival kunnen wij je dit jaar vinden?
Normaal gesproken ben ik bij bijna ieder festival wel aanwezig, maar dit jaar heb ik expres mijn agenda nog zo min mogelijk volgegooid met vaste ‘verplichtingen’. Het kan altijd op het laatste moment gaan waaien in bijvoorbeeld Denemarken of Engeland, tsja… en dan wil ik daar wel meteen heen kunnen om te windsurfen! Op het water ben ik dus zeker wel altijd te vinden als het waait!

Wat zijn je zomer plannen?
Zo veel mogelijk windsurfen! En mijn forward loop staan.

Bedankt voor je tijd Josanne!  Ik ga zelf morgen voor het eerst windsurfen tijdens het MadNes festival op Ameland en ben superbenieuwd (of het überhaupt wat waait). Dan pas kan ik echt meepraten 🙂 Wie van mijn lezers windsurft ook?

Dit vind je misschien ook leuk

uitzicht op de zee van Madeira
Portugal

Madeira bezienswaardigheden en dingen te doen

Reistips

Reisapps waar je echt wat aan hebt

Nederland

Getest: overnachten in Drenthe met natuurhuisje.nl

Skeeleren

Skeeleren in de winter: hier moet je op letten

HardlopenKlimmen

De Garmin Instinct 2 Solar: must voor sportievelingen

Wereldreis kaart en fotocamera
Wereldreis

Wereldreis update #4: het loslaten van alles willen bezoeken