Boardchick van augustus: Tanja Grooten

Deze maand is de maand van longboarden en behalve een boardchick of the month komt ook deze maand weer een magazine uit vol met longboard! Maar eerst weer een interview met de boardchick van deze maand: Tanja!

Hoe heb je jezelf geleerd om te longboarden?

Toen ik een jaar of 13 was stond ik al met mijn broertje en onze vriendengroep op skateboards. We zochten altijd leuke plekjes om nieuwe trucjes te leren, maar, helaas, zo goed was ik niet. Een ‘Ollie’ lukte nog net…maar het was toch niet echt mijn roeping. Ik heb er zo af en toe nog op gerold, maar longboarden ontdekte ik eigenlijk pas toen ik mijn vriendin leerde kennen. Toen ik eenmaal in Den Haag woonde werd het mijn ‘fiets’; die was toch al gesneuveld, dus dat kwam goed uit. Hoewel het in het begin altijd even zoeken is naar de goede balans, kwam ik er al heel snel achter dat dit me meer lag dan skateboarden zelf. Heerlijk!

Welke discipline doe je het liefst?

In het begin was ik al zoet met cruisen, maar ik merkte dat ik mezelf wel een beetje uit wilde dagen. Op een dag heb ik zelf slide-handschoenen gefixt van werkhandschoenen en een snijplank. Even een projectje, maar daarna konden we ook los. Oefenen, oefenen, oefenen, en als je dan uiteindelijk door hebt hoe het moet, vraag je je af waarom je in het begin zo moeilijk aan het doen bent. Ook de cross-step en wat andere kleine trucjes had ik snel onder de knie, al heeft dat me wel wat blauwe plekken en geschaafde knieën en billen gekost! En om eerlijk te zijn… het is inmiddels alweer enige tijd terug, dus mijn eerste poging straks gaat vast weer met klamme handjes.

Herkenbaar, dat moeilijk doen! Heb je een eigen board?

Yes! Mijn boardje is een Riviera Cherry Blossom. Ik heb hem gekocht bij Sickboards, toendertijd nog in Scheveningen. Ik zou hem nog steeds opnieuw uitkiezen. De kleurtjes, afmetingen, trucks… helemaal top!

Hij is mooi!
Vind je dat alle boardsports elkaar aanvullen? Word je beter in het ene door het ander?

Naast longboarden probeer ik zoveel mogelijk in zee te liggen. Als er golven zijn en de gelegenheid is er, sta ik op mijn surfboard. Doordat ik altijd geskate heb en nu longboard, merk ik dat mijn balans verbeterd. Ik roep altijd heel hard “Ik heb de balans van een … (op dat moment willekeurig woord)’”, dus alle oefeningen die ik daarin kan vinden is mooi meegenomen. Longboarden blijft toch ‘surfen op het droge’!

Een vraag die ik veel krijg is “hoe kies je een longboard” Wat is jouw tip?

Die vraag moet je niet aan me stellen. Mijn longboard heb ik gekozen omdat mijn vriendin ook een Riviera heeft en ik die erg prettig vond. Het enige wat ik miste was iets meer lengte, dus heb ik een langere, dunnere variant gekozen en daar ben ik altijd heel tevreden mee geweest. Ik denk dat het vooral om feeling gaat. Af en toe stap ik wel eens op iets anders, maar dat voelt dan toch niet helemaal goed. Daarnaast kost het, net zoals bij surfen, altijd tijd als je een nieuw board onder je hebt. Ik ben laatst van een mini Malibu overgestapt op een Fish met surfen… en om mijn verhaal verder toe te lichten: de eerste keer viel ik er constant vanaf! “Ik kon toch redelijk surfen? Wat is dit?” Maar het gaat steeds beter en beter.

‘It takes time to create excellence. If it could be done quickly, more people would do it’.

Jullie organiseren het boardchicks evenement: wat houdt het precies in en waarom moeten we allemaal komen?

Ik ken BoardChicks sinds ik in Den Haag woon. Het is een groep meiden die, door en voor meiden, verschillende events organiseert, zoals surftrips, maar ook het BoardChicks Surffestival. Dit jaar mag ik deel uitmaken van de Crew! Erg leuk! Op zaterdag 6 en zondag 7 september zal het Surffestival weer plaatsvinden in het F.A.S.T. surfdorp in Scheveningen.

Een dag in het teken van surf, kite, skate, chillen, marktje, eten, drinken, feesten, slapen. Verschillende workshops, veel gezelligheid, leuke meiden en een perfect dagje surfcultuur! Of je nu beginner of gevorderd bent, iedereen is welkom. Je leert nieuwe mensen kennen en je krijgt echt waar voor je geld!

Meer over longboarden, lees ook hoe je het beste longboard kiest (Lone Drifters)