Hoe kies je een longboard?

Lees onze uitgebreide guide voor het kiezen van je (eerste) longboard! Wij delen onze handige tips voor het kiezen van het longboard dat bij jouw wensen past. Waar let je op als beginner, welk longboard is voor wat en geven aan het einde van dit artikel ook tips voor chille (online) shops.

Wat is een longboard?

Longboarden werd populair nadat skateboarden in de jaren ’50 helemaal in werd. Surfers in Hawaii introduceerden deze aangepaste versie van surfen op een wheely longboard.

De reden voor longboards waren de seizoenen in Hawaii. Soms waren golven in de zee niet ideaal om te surfen, waardoor de surfers niet konden oefenen. Surfers die niet konden surfen als de golven tegen zaten, besloten om het skateboard ‘langer te maken’ en op het asfalt te ‘surfen’.

In de surfwereld wordt longboard ook gebruik voor een lange surfboard. In dit artikel hebben we het daar niet over.

longboarder in maui

Verschil longboarden en skateboarden

Op het oog lijken longboards en skateboards op elkaar, maar er zijn een aantal grote verschillen.

Allereerst zijn longboards meestal 35-60 centimeter lang met een breedte van 9-10 centimeter. Skateboards zijn veel korter: meestal tussen de 28-34 centimeter lang en 7-10 inch breed.

Het langere en bredere board maakt longboards gemakkelijker om op te balanceren, vooral als je net begint te skaten.

Ook de vorm longboard is anders dan die van een skateboard. Skateboards hebben een tail en nose (op elk einde van het board opwaarts gebogen) zodat skateboarders gemakkelijker tricks kunnen doen.

Longboards kunnen ook een tail of nose hebben.

Longboards hebben alleen meer verschillende vormen. Denk aan pintails, shortboards etc. Ook zijn longboards over het algemeen smaller bij de uiteinden zodat je gemakkelijker kunt cruisen.

longboard beginner
Omhoogstaande tail

Dan zijn er nog trucks, dat wat onder het board zit, waar de wielen aan vast zitten. De trucks  zijn bij een longboard anders van ontwerp dan bij een skateboard waardoor je beter kunt draaien. 

En tot slot de wielen: longboards hebben grotere en zachtere wielen dan skateboards zodat je sneller kunt cruisen en dus niet alle steentjes onder je board voelt.

Skateboard guide: Liever skateboarden? Lees dan hoe je een skateboard kiest.

Deze soorten longboards zijn er

Longboardplanken of decks zijn er in allerlei soorten: de vorm, grootte en lengte verschillen.

Wat je ook wilt gaan doen, er is voor elke discipline wel een longboard dat het meest geschikt is voor jou.

Hoe kies je een longboard? Kies een discipline. Als je dat hebt gekozen, kun je een geschikt longboard vinden.

Wat is een discipline? 

Een discipline kan bijvoorbeeld cruisen, dansen of downhill longboarden zijn. In de volgende paragraaf vind je meer over deze longboarddisplines.

Welk longboard moet ik kopen?

De gemakkelijkste manier om erachter te komen welk longboard je moet kopen is door de kijken welke wat precies bij jou past, ofwel; wat wil je met het longboard gaan doen?

De meeste beginnende longboarders willen ‘gewoon’ cruisen op een pintail longboard, omdat het surfen ze aanspreekt. Op een pintail lijkt het namelijk alsof je surft over de straten. En de vorm ziet er gaaf uit.

Heb je moeite met evenwicht?

Dan kan je beter een board kiezen dat wat lager boven de grond zit. Dat geldt ook voor cruisers en dansers.

Longboard stylen en vormen
Bron foto: Blue Tomato

Maar laten we even kijken naar de longboarddisciplines, wat kun je allemaal doen met je longboard?

Cruisen

Als je met je longboard naar je studie, werk of waar dan ook heen wilt gaan dan is cruisen jouw ding. Ik ben zelf begonnen met cruisen en mijn eerste longboard is een pintail cruiser van het merk Koastal.

Must read: de longboard cruiser guide

Downhill – en freestyle longboarden

Hou je van keihard naar beneden racen? Ben je een chick (of man) met ballen? Dan is downhill longboarden wat voor jou.

Op welk longboard kan je downhillen?

In principe kan je op elk soort deck (de plank waar je op staat) downhillen. Wel geldt dat je longboard beter niet te klein moet zijn.

En de wielen? Als je graag slides wilt zetten (freeriden), zoek dan naar wielen met een ronde lip. En als je meer grip wil, dan moet je op zoek gaan naar wielen met een squared lip.

Dansen

Ben je gek op surfen? Zoek je een vervangende sport voor surfen die je ook zonder de zee kunt beoefenen? Dan kan dansen op een longboard wel eens jouw ding zijn. De techniek die je nodig hebt om te dansen komt namelijk uit de surf sport. Je kent vast en zeker wel de techniek waar surfers op hun board naar voren en achter (of hoe dan ook) lopen om snelheid te maken, minderen en om bochtjes te maken.

Als je wilt dansen heb je een longboard nodig van minimaal 45 inches (110 cm) lang. Hoe langer het deck, hoe meer ruimte namelijk en hoe meer ruimte je hebt om je pasjes te doen.

Timber Boards Tortuga
Mijn dancedeck

Lange afstanden maken (long distance longboarding)

Long Distance Pumping (LDP) of lange afstand longboarden doe je door middel van pompen. Met beide voeten pomp je als het ware op het board.

Wat is een geschikte longboard voor lange afstanden? Een top-mount longboard.

Longboard kopen? Dit zijn je beste opties

Kies een complete

Lastig hè al die verschillende longboards en onderdelen. Kies daarom voor een complete deck in plaats van losse onderdelen. Je hoeft dan niet je deck, wielen, trucks etc. los uit te zoeken. Wil je een eigen longboard samenstellen, maar begrijp je er niks van? Lees dan ook nog even onze guide over lagers & bushings.

Weinig geld? Ga dan voor tweedehands. Wil je goedkoop beginnen met longboarden? Dan kan je kijken naar een 2e hands board op bijvoorbeeld

Marktplaats

Vinted. Ken je Vinted al? Via deze app, ze hebben ook een website, kun je naast kleding ook tweedehands longboards kopen. Ik verkocht via Vinted al heel wat kleding omdat de verkopers uit verschillende landen uit Europa komen. Als je iets koopt of verkoopt krijg de verkoper automatisch een pakbon. Die print je uit en je zet je pakketje op de post. Bekijk Vinted

Longboardverkoop Facebookgroup.

Kies een goed merk

Koop het liefst geen speelgoedwinkel-longboard. Je zult er minder lekker op rijden en uit ervaring weten we dat je door de trucks niet lekker kan sturen. Dat geldt overigens niet voor elk merk, maar waar we je voor willen behoeden is dat de kans groot is dat je afknapt op longboarden terwijl je het op een kwalitatief beter longboard waarschijnlijk veel leuker gaat vinden: ze rijden nou eenmaal beter!

Check ook onze top 10 longboardmerken.

Tip! Toch een speelgoedwinkel longboard gehaald en wil je dat ‘ie beter gaat rijden? Vervang dan de plastic lagers voor rubbers. Die op de Action zijn namelijk keihard en horen wat zachter te zijn. Dit zorgt ervoor dat het sturen in ieder geval al een stuk beter gaat!

Favoriete webshops voor longboards kopen

Hieronder vind je onze favoriete online shops en fysieke winkels om een longboard te kopen.

  • Onze favoriete longboardshop is Onlineskateshop.nl. Ze hebben zowel een fysieke winkel als onlineshop hebben met een ruime collectie aan longboards. Mijn eerste longboard komt uit de fysieke winkel van Online Skateshop die je in Den Haag vindt.
  • Stoked boardshop is een goede Belgische shop met longboards, skateboards en kleding
  • Daarnaast is Sickboards de grootste shop van Europa met een grote fysieke winkel. Hier kun je bijna elk merk wel kopen.
  • Onze lokale Groningse winkel Caer Boardsports heeft best wat goede boards in de collectie. Bovendien steunen wij graag lokale kleine merken. Caer heeft tegenwoordig Timber Boards, een van de longboards die ik heb!
  • Daarnaast bestellen wij ook wel eens uit het buitenland. Favoriet zijn het Amerikaanse Muir (super chille en vriendelijke lui werken daar trouwens) en het Amerikaanse Daddies Boardshop.
  • Sinds kort heeft Amazon ook een Nederlandse shop! Ook hier kun je vrij goedkoop een longboard aanschaffen zoals een Hudora longboard. Bekijk Amazon Longboards

Onze longboard set-up

Benieuwd naar onze longboard set-up? Bekijk dan onze longboard set-up in de veelgestelde vragen sectie.

Samenvatting

Wat is een longboard?

Een longboard wordt vaak verward met een skateboard. Een longboard is ontworpen om vloeiend te longboarden, net als een surfboard. Je kunt hierdoor gemakkelijk hoge snelheden over lange afstanden maken.

Wat is het verschil tussen een longboard en skateboard

Op het oog lijken longboards en skateboard op elkaar, maar er zijn een aantal grote verschillen. Skateboards zijn veel korter en de vorm longboard is anders dan die van een skateboard.